ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Σαλικυλικό οξύ: Το hero συστατικό για την αντιμετώπιση της ακμής και όχι μόνο


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

18 Ιανουαρίου 2024

Σαλικυλικό οξύ: Το hero συστατικό για την αντιμετώπιση της ακμής και όχι μόνο
IG @camilamorrone
Το σαλικυλικό οξύ βελτιώνει σημαντικά την όψη και την ποιότητα της επιδερμίδας

Εάν έχεις βρεθεί ποτέ αντιμέτωπη με την ακμή, πιθανότατα γνωρίζεις ήδη για το σαλικυλικό οξύ ή το έχεις προσέξει στη λίστα συστατικών που βρίσκεται στα περισσότερα προιόντα καθαρισμού και θεραπείες για την καταπολέμησή της.

Αλλά, εάν αυτή είναι η πρώτη σου «μάχη» με ατέλειες ή απλώς ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για το σαλικυλικό οξύ, εδώ θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να αναγνωρίσεις εάν αυτό το συστατικό είναι ιδανικό για να ενσωματωθεί στη δική σου ρουτίνα περιποίησης δέρματος.

Τι είναι το σαλικυλικό οξύ

Στον κόσμο των απολεπιστικών δέρματος, έχεις πολλές επιλογές για να διαλέξεις το καταλληλότερο για τις ανάγκες της επιδερμίδας σου. Το σαλικυλικό οξύ, ένα συστατικό που εξάγεται από τον φλοιό ιτιάς, είναι ένας τύπος χημικού απολεπιστικού που ονομάζεται βήτα-υδροξυ οξύ (γνωστός και ως BHA).
Σε αντίθεση με τα χημικά απολεπιστικά που ονομάζονται άλφα-υδροξυοξέα (AHAs), τα οποία είναι υδατοδιαλυτά και ιδανικά για επιφανειακή απολέπιση, το σαλικυλικό είναι ελαιοδιαλυτό, γεγονός που το καθιστά ικανό να απολεπίζει βαθιά τους πόρους και να «ξεμπλοκάρει» την επιδερμίδα – ιδίως τη λιπαρή.

Jenny.Gr
IG @lilyaldridge

Τα οφέλη του σαλικυλικού οξέος

Χάρη στις μοναδικές του ιδιότητες, το σαλικυλικό οξύ έχει εξαιρετικές ιδιότητες που ωφελούν πολλαπλά το δέρμα:

  • Απολεπίζει την επιδερμίδα: Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα κερατολυτικό συστατικό και ως εκ τούτου, ενθαρρύνει τον κυτταρικό κύκλο και βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να βελτιώσουν τη θαμπάδα και την υφή του δέρματος.
  • Μαλακώνει το περιεχόμενο των φραγμένων πόρων: Το ελαιοδιαλυτό συστατικό μπορεί να διεισδύσει στους πόρους, να χαλαρώσει την «κόλλα» που προκαλεί τα κύτταρα του δέρματος να κολλήσουν μεταξύ τους και να αφαιρέσει το περιεχόμενο των φραγμένων πόρων που οδηγούν σε επιφανειακή ακμή, όπως λευκά στίγματα, μαύρα στίγματα, και μικρά κόκκινα σπυράκια.
  • Αφαιρεί την περίσσεια λιπαρότητας: Επειδή το σαλικυλικό οξύ είναι ελαιοδιαλυτό, μπορεί να διεισδύσει κάτω από την επιφάνεια του δέρματος για να καθαρίσει το υπερβολικό σμήγμα από τους πόρους και να μειώσει τη λιπαρότητα. Αυτό μπορεί, με τη σειρά του, να οδηγήσει επίσης σε βελτίωση της εμφάνισης των πόρων.
  • Αποτρέπει τα λευκά στίγματα και τα μαύρα στίγματα: Εφόσον το σαλικυλικό οξύ στοχεύει άμεσα στα λευκά στίγματα και τα μαύρα στίγματα, τα εμποδίζει να επιστρέψουν στο επιφανειακό επίπεδο του δέρματος.
  • Καταπολεμά την ακμή: Επειδή είναι λιπόφιλο, το σαλικυλικό οξύ μπορεί να διεισδύσει βαθιά στους πόρους για να αποτρέψει τη δημιουργία ακμής στο μέλλον.
  • Ελαχιστοποιεί τους πόρους: Ως στυπτικό συστατικό, το σαλικυλικό οξύ μπορεί να συσφίξει το δέρμα, μειώνοντας έτσι την εμφάνιση των πόρων.
  • Μειώνει τη φλεγμονή: Το σαλικυλικό οξύ ανήκει στην ίδια κατηγορία φαρμάκων με την ασπιρίνη (σαλικυλικά). Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του σαλικυλικού οξέος, βοηθά στην αντιμετώπιση του ερεθισμού και της ερυθρότητας που σχετίζονται με τα ξεσπάσματα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.