Tips! για ένα επιτυχημένο κάστρο

Τα κάστρα στην άμμο είναι must. 

Όλα τα παιδιά λατρεύουν να παίζουν με την άμμο, να φτιάχνουν κάστρα και να τα διακοσμούν με κοχυλιά. Κουβαδάκια, τσουγράνες και φτυαράκια είναι ότι χρειάζονται. Ανάλογα με την ηλικία του μικρού σας και το πόσο έχει αναπτυξεί τη φαντασία και τη δημιουργικότητα του, η μορφή του κάθε κάστρου διαφέρει. Το θέμα όμως δεν εστιάζεται εκεί, αλλά...

Οι γονείς άθελα τους πέφτουν σε μια παγίδα.

Κάθως τα μικρά τους παίζουν ελεύθερα, χωρίς να ακούνε το συνηθισμένο "Μη" , ξαφνικά ο γονιός που είναι χαλαρός και απολαμβάνει τον ήλιο και τη θάλασσα, αποφασίζει να επέμβει στο δημιουργικό παιχνίδι των παιδιών του. Πέταγετε λοιπόν από την ξαπλώστρα και αρχίζει.  "Μη το κάνεις τόσο κοντά στη θάλασσα, θα στο χαλάει το κύμα", "Μη κάνεις τρείς πολεμίστρες κάνε τέσσερις να γίνει τετράγωνο", "Φέρε τη τσουγκράνα να σου φτιάξω μια τάφρο γύρω γύρω για να μην στο χαλάει το νερό", "Μη τα βάζεις έτσι τα κοχυλιά δεν είναι ωραία εδώ, να κοίτα έτσι είναι καλύτερα". Το πιτσιρίκι σας λοιπόν, σαστισμένο να πηγαινοέρχεται στη παραλία, αφού έχει άναλαβει μόνο τον εφοδιασμό νερού, αναρωτιέται "Μα καλά από που ξεφύτρωσαν όλα αυτά τα μη και τα πρέπει πάλι, ούτε στην παράλια δεν ηρεμούμε;" 

Τα κίνητρα του γονιού από την άλλη, είναι αθώα. Εκείνος όντος χαλάρωνε στην ξαπλώστρα του, απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα. Αλλά, κοιτώντας το μικρό του, λίγο οι τύψεις που όλο το χειμώνα δεν προλαβαίνει να παίξει μαζί του, λίγο οι δικές του παιδικές μνήμες με τα παιχνίδια στην άμμο, λίγο η πεποίθηση του γονιού "Μα, άμα δεν του δείξω πως θα μάθει", όλα αυτά μαζί τον κινητοποιήσαν να πεταχτεί από την ξαπλώστρα και να αναλάβει δράση στο δημιουργικό παιχνίδι του παιδιού του.

Που έγκειται το πρόβλημα; 

Στην εργολαβία. Πρώτα απ΄ όλα, ο ποιοτικός χρόνος που "φωνάζουν" οι ειδικοί για το δέσιμο της σχέσης γονέα-παιδιού είναι πολύ βασικός. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως εσείς θα κάνετε πράγματα για το παιδί σας. Μπορεί λοιπόν, το μικρό σας να παιδεύεται να φτιάξει το κάστρο του και το κακό κύμα να του το γκρεμίζει και εσείς ως γονείς να θέλετε να το προστατεύσετε αλλά... Το αλλά αυτό έχει μεγάλη σημασία, καθώς δεν πρέπει να ακυρώσετε το παιδί και την προσπαθεία του. Είναι πολύ σημαντικό για να αναπτύξει τη δημιουργικότητα του να ψάξει μόνο του να βρει λύσεις για το προβλημά του.

Μπορείτε ως γονείς, να πλησιάσετε το παιδί σας και να το ρωτήσετε αν χρειάζεται κάποια βοήθεια. Εκείνο μπορεί να σας πει πως ναι μου το γκρεμιζεί το κύμα και δεν ξέρω τι να κάνω. Προτείνετε του να σκεφτειτέ παρέα μερικές εναλλακτικές ιδέες, δίνοντας πρωτοβούλια στις δικές του προτάσεις.

Επισής, μπορεί αισθητικά το κάστρο του να μην σας αρέσει, αλλά είναι το δικό του δημιούργημα και στα δικά του μάτια φαντάζει υπέροχο. Επαινέστε το γι αυτό. Το επόμενο κάστρο θα είναι καλύτερο και συνεχώς θα βελτιώνεται. Δώστε χώρο και χρόνο στα παιδιά σας  να ωριμάσουν. Αφήστε να πάρουν μόνα τους πρωτοβουλία για τα δικά τους προβλήματα.

Μόνο έτσι, θα καταφέρουν να αναπτύξουν τις βασικές δεξιότητες, που θα τους κάνους υπεύθυνους, ανεξάρτητους και δημιουργικούς ενήλικες. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.