REAL LIFE FAMILY MATTERS

Γιατί το μωρό σας κλαίει μετά από κάθε τάισμα;


4 Δεκεμβρίου 2015

c881a319a3f6718c524a13262b311487καιθετυα.jpg

Μήπως αφού έχετε ταΐσει το μωρό σας, αρχίζει να κλαίει; Και αν συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν είναι και τόσο πρόβλημα, όμως αν κλαίει και τα βράδια τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Όμως, για να γκρινιάζει το μωρό σας μετά από το φαγητό, μπορεί να υπάρχει κάποιος λόγος. Δείτε παρακάτω μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες αυτού του φαινομένου.

Ο πιο βασικός λόγος είναι οι κολικοί. Αν το μωρό σας υποφέρει από κολικούς γίνεται αρκετά ιδιότροπο και συνήθως κλαίει για τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα ή και περισσότερο. Δεν υπάρχει κάποια γνωστή αιτία των κολικών, αλλά ενδέχεται το μωρό σας να γκρινιάζει αφού το έχετε ταΐσει. Όσο πιο γρήγορα καταλάβετε ότι το μικρό σας έχει κολικούς, τόσο το καλύτερο είναι, ώστε να είστε προετοιμασμένοι.

Μια άλλη αιτία είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στα βρέφη. Αυτή η νόσος εκδηλώνεται στα μωρά ως κολικός, στα παιδιά σχολικής ηλικία σε πόνο στο στομάχι και αργότερα στους έφηβους σε καούρα. Εάν διαπιστώσετε ότι το μωρό σας δεν κερδίζει βάρος, κλαίει έντονα μετά το φαγητό και το φτύνει, τότε μπορεί να χρειαστεί να μιλήσετε με τον παιδίατρο, γιατί μπορεί να πάσχει από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και να σας συστήσει κάποιες ειδικές εξετάσεις.

Μερικά μωρά, ειδικά εκείνα που θηλάζουν, μπορεί να είναι αλλεργικά σε ορισμένα ίχνη από τα τρόφιμα που τρώει η μητέρα. Η American Academy of Pediatrics επισημαίνει ότι ένα νεογέννητο μπορεί να παρουσιάσει αλλεργία στη σόγια, στο καλαμπόκι ή στο αυγό που καταναλώνουν οι μαμάδες. Εκτός από τα συμπτώματα της υπερβολικής ευερεθιστότητας μετά το τάισμα, άλλα συμπτώματα είναι τα αιματηρά κόπρανα. Εάν παρατηρήσετε ότι το μωρό σας ενοχλείτε με κάποιες τροφές που καταναλώνετε, τότε καλό είναι να τις αποφεύγετε και όταν διαπιστώσετε ότι είναι αλλεργικό, να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Μια άλλη αιτία που το μωρό σας κλαίει πολύ μετά από κάθε τάισμα, μπορεί απλά να είναι μια συσσώρευση του αέρα που γίνεται με την κατάποση. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν το ταΐζετε με το μπιμπερό, όπου μπορεί να καταπιεί και αέρα και να του δημιουργήσει δυσάρεστα συμπτώματα στο στομάχι. Σε γενικές γραμμές, τα μωρά που θηλάζουν δεν παρουσιάζουν αυτό το φαινόμενο, όμως κάθε παιδί είναι διαφορετικό.