Τα πιο παράξενα πράγματα που δεν γνωρίζετε για τα νεογέννητα

Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2015
aeb6cec26e8641477b5b0c02be5593abκαθεα.jpg

Όταν γίνεστε μαμάδες, έχετε ήδη διαβάσει ένα σωρό βιβλία για τη μητρότητα και έχετε ρωτήσει τον γιατρό σας μέχρι και την πιο περίεργη απορία που σας έρχεται στο μυαλό. Όμως, όσο καλά πληροφορημένες και να είστε, πάντα θα υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα μωρά, μέχρι να γίνετε μαμάδες. Δείτε παρακάτω μερικές άγνωστες πληροφορίες για τα νεογέννητα, που δεν σας έχει ενημερώσει κανένας.

Τα μωρά δεν μπορούν να γευτούν το αλάτι παρόλο που γεννιούνται με μια καλά ανεπτυγμένη αίσθηση της γεύσης. Μελέτες δείχνουν ότι τα νεογέννητα δεν μπορούν να γευτούν το αλάτι, μέχρι να γίνουν περίπου τεσσάρων μηνών. Όμως, έχουν την ικανότητα να καταλάβουν τις διαφορετικές γεύσεις, ιδιαίτερα το γλυκό, το ξινό και το πικρό. Εξάλλου, αυτό το βλέπουμε και σε διάφορα βιντεάκια που υπάρχουν στο διαδίκτυο και απεικονίζουν τις αντιδράσεις των μωρών που δοκιμάζουν λεμόνι.

Τα νεογέννητα κλαίνε πάντα πολύ, αλλά δεν δακρύζουν. Αυτό συμβαίνει γιατί οι δακρυγόνοι αδένες παράγουν μόνο υγρό για να διατηρείται υγρός ο βολβός του ματιού. Τα δάκρυα αρχίζουν να εμφανίζονται κατά τη 2η με 3η εβδομάδα μετά τη γέννηση τους.

Δεν έχουν επιγονατίδες. Κι όμως είναι αλήθεια, αν κάνετε ακτίνες Χ στα πόδια ενός μωρού, πιθανόν δεν θα δείτε τίποτα, γιατί οι επιγονατίδες θα είναι σαν μικρές κηλίδες. Και αυτό γιατί αργούν να σχηματιστούν και αναπτύσσονται πλήρως μετά τους 7 μήνες. Το γεγονός ότι τα μωρά δεν έχουν επιγονατίδες είναι θετικό, γιατί ο σπογγώδης ιστός χρησιμεύει για να απορροφάει τους τραυματισμούς, που μπορεί να δημιουργούνται όταν μπουσουλάνε.

Μερικές φορές τα μωρά γεννιούνται αρκετά τριχωτά και όχι μόνο στο κεφάλι, αλλά μπορεί να έχουν χνούδι και στο υπόλοιπο σώμα τους. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι τρίχες βοηθάνε στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Γι αυτό αν το μωρό σας γεννηθεί με λίγες τρίχες παραπάνω, μην πανικοβληθείτε, είναι απόλυτα φυσιολογικό και θα πέσουν από μόνες τους κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της ζωής του.

Όταν γεννιέται ένα μωρό είναι άριστος κολυμβητής. Αυτό συμβαίνει γιατί η μήτρα όπου βρισκόταν για 9 μήνες, ήταν γεμάτη από το αμνιακό υγρό. Όμως, αυτή η ικανότητα δυστυχώς δεν κρατάει για πολύ καιρό.