REAL LIFE FAMILY MATTERS

Όλα όσα δεν πρέπει να κάνεις για να μεγαλώσεις ένα παιδί με αυτοεκτίμηση


4 Αυγούστου 2016

Ζούμε στην εποχή του κατόπτρου, βρισκόμαστε με τον εαυτό μας κάπου στα όρια του ναρκισσισμού και της εξουσιαστικής εικόνας. Τα πρότυπα υπαγορεύουν, τα μέσα επιβάλλουν κι όλοι μας, μικροί μεγάλοι, προσπαθούμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην αυτοεκτίμηση και στην κοινωνική αποδοχή.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά, τα οποία καλούνται από πολύ μικρά να εκπαιδευτούν ώστε να αναπτύξουν θετική εικόνα και υψηλή αυτοεκτίμηση. Σε αυτό ο γονέας και το περιβάλλον που εξασφαλίζει παίζουν τον καταλυτικότερο ρόλο. Τι δεν πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να αναπτύξουν τα παιδιά μας μια σωστά δομημένη εικόνα και εκτίμηση για τον εαυτό τους και συγκεκριμένα το σώμα τους;

  • Το να λέμε στο παιδί μας πόσο όμορφο είναι συνεχώς, του δίνει την αίσθηση πως η ομορφιά είναι η αιτία της αγάπης σας και πως είναι ότι σημαντικότερο στη ζωή.
  • Μην διαλέγετε εσείς τα ρούχα που θα βάλει το παιδί σας. Σίγουρα δεν θα αποφύγετε τις extreme επιλογές, τότε όμως μπορείτε να πείτε τη γνώμη σας. Αν επιμένει αφού του έχετε εξηγήσει, αφήστε το να δοκιμάσει.
  • Μην συγκρίνετε το παιδί σας με κάποιο άλλο προς καμία κατεύθυνση. Ούτε φράσεις του τύπου “Η Κατερίνα είναι πιο αδύνατη/ψηλή από εσένα” ούτε “Εσύ είσαι πιο ψηλή/όμορφη από εκείνη”. Προσπαθήστε να μεταλαμπαδεύσετε την εικόνα και την άποψη της μοναδικότητας. Εξηγείστε πως ο καθένας έχει τα χαρακτηριστικά του και είναι μοναδικός.
  • Μην ορίζετε τροφές ως απαγορευμένες και μάλιστα με απόλυτο τρόπο.
  • Μην κάνετε σχόλια για το βάρος του, τη μύτη του, τα αυτιά του που τυχόν πετάνε.
  • Μην σας ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων σχετικά με την εμφάνιση του παιδιού σας. Να ενθαρρύνετε τις επιλογές του ώστε να νιώθει άνετα.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα στο 4moms.gr