REAL LIFE FAMILY MATTERS

Γιατί πρέπει να κλείσετε την τηλεόραση


27 Σεπτεμβρίου 2016

Το παιδικό πρόγραμμα σας φαίνεται εκπαιδευτικό? Περιλαμβάνει μουσική γνωστών συνθετών και παγκοσμίου φήμης καλλιτεχνών? Η βιομηχανία παιδικών προγραμμάτων είναι μια από τις πιο κερδοφόρες παγκοσμίως! Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα «στήσετε» το παιδί σας μπροστά στην τηλεόραση ή το dvd σκεφτείτε ότι εσείς είστε ο καλύτερος παιδαγωγός για το παιδί σας οπότε εάν θέλετε να το βοηθήσετε να σκέφτεται καλύτερα, μήπως να κλείνατε την τηλεόραση?

 Τα γεγονότα

  • 43% των παιδιών κάτω των 3 βλέπουν τηλεόραση καθημερινώς. 1 στα 5 βλέπει dvd κάθε μέρα.
  • To 2009 η Walt Disney αναγκάστηκε να επιστρέψει χρήματα σε γονείς που είχαν αγοράσει την σειρά Baby Einstein καθώς υπήρχαν καταγγελίες και παρουσιάστηκαν στοιχεία ότι η σειρά δεν είναι εκπαιδευτική.
  • Έρευνες δείχνουν ότι η έκθεση σε τηλεοπτικά προγράμματα σε ηλικίες 1 έως 3 σχετίζεται με προβλήματα συγκέντρωσης  στην ηλικία των 7 ετών.
  • Υπάρχουν και έρευνες, όμως, που υποστηρίζουν ότι κάποια προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά άνω των 2 ετών – όπως το Sesame Street και ο Barney – μπορούν να προετοιμάσουν τα παιδιά για το σχολείο.

 Γιατί είναι σημαντικό

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων συμβουλεύει τα παιδιά κάτω των 2 ετών να μην εκτίθενται καθόλου σε τηλεοπτικά προγράμματα. Προφανώς το παιδί σας δεν θα το βλάψει λίγη τηλεόραση ή dvd, αλλά κάθε λεπτό που περνάει μπροστά στην τηλεόραση είναι χαμένος χρόνος από την εξερεύνηση του κόσμου και των αισθήσεων που θα έπρεπε να κάνουν σε αυτή την ηλικία.

Έρευνες δείχνουν ότι η συναναστροφή με τους γονείς είναι το καλύτερο διεγερτικό για τoν εγκέφαλο των μικρών παιδιών.

Οδηγός για γονείς μικρών παιδιών

  • Οριοθετήστε. Η τηλεόραση είναι μέρος της καθημερινότητας μας πια. Γι’ αυτό και πρέπει οι γονείς να ορίσουμε τους κανόνες έτσι ώστε να αποφύγουμε την υπερέκθεση των μικρών παιδιών. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων συνιστά μάξιμουμ 1 με 2 ώρες ημερησίως για παιδιά από 2 ετών και πάνω. Προσπαθήστε να τηρήσετε ένα ωράριο και θέστε τους κανόνες από την αρχή. Προτιμήστε προγράμματα που απευθύνονται στην ηλικία τους και έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Μάθετε στα παιδιά σας να ζητούν άδεια για να δουν τηλεόραση. Εϊναι ακόμη ένας τρόπος για να έχετε τον έλεγχο. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν μην επιτρέπετε να έχουν τηλεόραση στο δωμάτιο τους.
  • Αποσπάστε τα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποσπάσουμε την προσοχή των παιδιών μας. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά τρελαίνοντας να βοηθούν τους γονείς τους σε πράγματα που είναι για «μεγάλους». Αφήστε τα, για παράδειγμα, να σας βοηθήσουν στην προετοιμασία του βραδυνού, βάζοντας τα να «τακτοποιήσουν» διάφορα κατσαρολικά ανάλογα με το μέγεθος. Δώστε τους την ευκαιρία να βοηθήσουν στην προετοιμασία του μπάνιου τους με το να διαλέξουν πετσέτα, παιχνίδια, κλπ. Ζητήστε τους να ζωγραφίσουν κάτι για εσάς.
  • Ασχοληθείτε μαζί τους. Παίξτε, ζωγραφίστε, χορέψτε μαζί. Βρείτε τι αρέσει στο παιδί σας και κάντε το μαζί του.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα εδώ.