REAL LIFE TODAY I LOVE

Χρόνια πολλά σε καθεμία


8 Μαρτίου 2014

Και ερχόμαστε να αναρωτηθούμε «Τι ακριβώς γιορτάζουμε σήμερα;»

Η λέξη γυναίκα δεν έχει καν την ίδια σημασία παγκοσμίως. Υπάρχουν μέρη στο ανατολικό ημισφαίριο που η γυναίκα δεν έχει ακόμα κανένα δικαίωμα. Γυναίκες που χάνουν τη ζωή τους επειδή κοινωνικοί και θρησκευτικοί νόμοι επιβάλλουν μια παράδοση για πράγματα που εμείς θεωρούμε αυτονόητα. Ακούμε κατά καιρούς γεγονότα που μας εξοργίζουν και μας θυμώνουν. Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη δομή της εκάστοτε κοινωνίας. Χρειάζεται χρόνος και σεβασμός. Χρόνος για να μπορέσουν οι νέες γενιές να αλλάξουν τα πράγματα και σεβασμός στα δικά τους πιστεύω. Σεβασμός στη διαφορετικότητα.

Υπάρχουν γυναίκες που προσπαθούν να σώσουν τα παιδιά τους επειδή η χώρα τους έχει πόλεμο. Γυναίκες που φεύγουν για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη αφήνοντας πίσω τους παιδιά και οικογένεια. Ο μόνος δεσμός τους είναι μερικά χρήματα που στέλνουν για ενίσχυση μια φορά το μήνα. Γυναίκες που πωλούνται χωρίς την θέλησή τους. Γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική βία επειδή έτυχε να έχουν γεννηθεί σε «λάθος» χώρα ή να βρίσκονται κάπου τη λάθος στιγμή. Γυναίκες που κρατούνται παράνομα σε φυλακές του Ισραήλ χωρίς να υπάρχει κάποια κατηγορία εναντίον τους. Γυναίκες που δεν έχουν λόγο.

Αυτές τις γυναίκες τις συναντά κανείς σε ανατολικές χώρες ή στις χώρες του τρίτου κόσμου. Υπάρχουν όμως κι άλλου είδους γυναίκες.

Οι γυναίκες του δυτικού κόσμου. Εκείνες που φαινομενικά τα έχουν όλα, αλλά πολλές φορές δεν έχουν τίποτα. Γυναίκες που μπορεί να ζουν μέσα στα πλούτη αλλά τελικά να είναι μόνες. Δεν έχουν πρόβλημα επιβίωσης αλλά διαβίωσης. Γυναίκες που στρέφονται εναντίον του εαυτού τους επειδή η κοινωνία τους θέτει ψηλά τοv πήχη. Αδύνατα, ανορεξικά, μοντέλα. Γυναίκες που χάνουν το νόημα της ζωής τους κυνηγώντας πρότυπα.

Υπάρχει και η άλλη πλευρά. Εκείνες που έχουν κύριο γνώμονα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Εκείνες που έχουν μάθει να μάχονται, που αφοσιώνουν τη ζωή τους στην επιστήμη και την ιατρική. Γυναίκες που διεκδικούν ισονομία και σεβασμό. Γυναίκες εφευρέτες, πρωτοπόρες, φιλόσοφοι, ποιήτριες. Γυναίκες μάνες, Γυναίκες…

Μπορούμε να τις βάλουμε σε πολλές ακόμα κατηγορίες όχι για να τις μετρήσουμε ή να τις «τακτοποιήσουμε» αλλά για να τις τιμήσουμε. Να μην ξεχάσουμε καμία γυναίκα σήμερα. Γιατί σήμερα γιορτάζει τελικά κάθε γυναίκα που ζει με αξιοπρέπεια, θάρρος, δύναμη και σεβασμό στην δική της πατρίδα. Και κάθε μία από εμάς μπορεί να ανθίσει, έστω κι αν ζει υπό σκιά.

 Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.