REAL LIFE TODAY I LOVE

Κολοκυθάκια γεμιστά: μια αγαπημένη συνταγή


21 Σεπτεμβρίου 2015

kolokuthaki-1.jpg

Υπάρχουν μερικές αγαπημένες συνταγές που τις φτιάχνω συχνά. Ακολουθώ την δική μου συνταγή μα πολλές φορές πειραματίζομαι με διαφορετικές εκδοχές. Ο κήπος μου είναι η πηγή των περισσότερων πρώτων υλών μου, τα κολοκυθάκια, όπως και τα μυρωδικά υπάρχουν σε αφθονία αυτή την περίοδο και πριν κρυώσει ο καιρός τα κάνω γεμιστά. Αγαπημένο πιάτο όλων στο σπίτι και αυτή τη φορά ακολούθησα τις οδηγίες της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

κολοκυθάκια 4

Υλικά

10 χοντρά κολοκύθια 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος 10 κ.σ. ρύζι Καρολίνα 3 κ.σ. κονιάκ 2 καρότα τριμμένα 2 πατάτες κομμένες κυδωνάτες 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος 1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι λίγα κλωνάρια μαϊντανό και άνηθο

Για το αυγολέμονο 2 αυγά χυμός από 2 λεμόνια

Εκτέλεση

Αφού πλύνουμε τα κολοκύθια αφαιρούμε το κοτσάνι και λίγο από το πίσω μέρος για να στέκονται όρθια στην κατσαρόλα. Αφαιρούμε μία φέτα από πάνω που θα τη χρησιμοποιήσουμε σαν καπάκι. Με το εργαλείο που αδειάζουμε τα κολοκύθια ή με το κουταλάκι αφαιρούμε το εσωτερικό τους και το ψιλοκόβουμε. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ½ ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3΄-4΄. Προσθέτουμε τα κολοκύθια (την ψιλοκομμένη σάρκα), τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄-3΄. Τέλος ρίχνουμε τον κιμά και αφήνουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε.Ρίχνουμε το ρύζι, τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε 1 φλ. νερό να χυλώσει η γέμιση. Ανακατεύουμε καλά.

κολοκυθάκια

Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τα κολοκύθια μέχρι τα ¾του ύψους τους. Σκεπάζουμε με τη φέτα-καπάκι. Τοποθετούμε όρθια τα κολοκύθια σε στενή κατσαρόλα και μπήγουμε ενδιάμεσα πατάτες κομμένες κυδωνάτες όρθιες. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε νερό μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση τους. Τοποθετούμε δεμένα σε ματσάκι τα κλωνάρια μαϊντανού και άνηθου. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και απ’ την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30΄ μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να σκάσει το ρύζι. Σβήνουμε τη φωτιά (μην τα παραβράζετε γιατί θα λιώσουν τα κολοκύθια και θα λασπώσει το ρύζι). Χτυπάμε τ’ ασπράδια με σύρμα, προσθέτουμε τους κρόκους, χτυπώντας, και λίγο λίγο το λεμόνι. Αραιώνουμε το αυγολέμονο με λίγο ζωμό απ’ την κατσαρόλα και περιχύνουμε το φαγητό, ανακινώντας την κατσαρόλα απ’ τα χερούλια.