«Μακιγιάζ $10.000 σε μόνο 1 τ.μ.»: Ο Robert Fairer μοιράζεται τις ιστορίες πίσω από τις πιο iconic backstage λήψεις του

Ο σπουδαίος φωτογράφος μιλά για τις εικόνες που ξεχώρισε στην καριέρα του

Πέρασε δεκαετίες αποτυπώνοντας στον φακό του ό,τι συνέβαινε στο backstage των fashion weeks, δευτερόλεπτα πριν τις iconic επιδείξεις των John Galliano, Marc Jacobs και Alexander McQueen. Ο Robert Fairer έδωσε συνέντευξη στο W Magazine και μίλησε για όλα – από τον André Leon Talley (που «για πολλά, πολλά χρόνια» υπήρξε αρχισυντάκτης του στη Vogue), μέχρι την ιστορία πίσω από ορισμένες εικόνες που παρουσιάζονται στη νέα του έκθεση με τίτλο Backstage Press, στο SCAD FASH Museum of Fashion + Film της Atlanta.

Όπως αποκάλυψε ο φωτογράφος, ο Talley έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της καριέρας του. Εκείνος ήταν που μίλησε στον διευθυντή εκθέσεων μόδας του SCAD, Rafael Gomes, για τον Fairer, όταν του έστειλε ένα κουτί με όλα τα βιβλία του. «Αυτά είναι για καταστήματα μουσείων», του είχε πει. «Μπορείς να τα πουλήσεις εδώ».

Τα βιβλία αυτά ήταν γεμάτα με εκατοντάδες iconic λήψεις του, ενώ ετοιμάζει δύο ακόμη – ένα για τον Karl Lagerfeld κι ένα για την εμβληματική makeup artist Pat McGath. Και στην Backstage Presse παρουσιάζει, έως τις 16 Απριλίου, την εποχή που η μόδα ήταν στο απόγειό της, όπως ο ίδιος τη χαρακτηρίζει, από το 1998 έως το 2010.

«Robert! Robert! Έβγαλες το λευκό φόρεμα;», τον ρωτούσε ο Talley στα παρασκήνια των shows. «Κι άλλο, κι άλλο, θέλω κι άλλο!», συνέχιζε. «Ήταν μία εξαιρετική επιρροή», δήλωσε ο Fairer. 

Παρακάτω, ο εμβληματικός καλλιτέχνης μιλά για τις κορυφαίες φωτογραφίες του.

«Η Shalom Harlow είναι μόνη της, γελάει, αναρωτιέται “Πώς θα χωρέσω ένα φόρεμα 50 κιλών από αυτήν την μικροσκοπική πόρτα”;»

«Αυτό έγινε το νυφικό της Melania Trump. Περνούσα πολύ χρόνο με τη Melania για τη Vogue, πριν παντρευτεί – πήγαμε στους Dior και Lacroix, συνέχεια, ψωνίζαμε νυφικά. Θυμάμαι να είμαστε στο ατελιέ του Dior Couture και να βλέπουμε αυτό σε φωτογραφία, μετά το show. Τελικά, το επέλεξε».

«Η PatMcGrath πάντα ταξίδευε με 20, 30 βαλίτσες γεμάτες βιβλία όλη την ώρα», είπε ο Gomes. «Σήμερα, αν χρειάζεσαι έμπνευση, απλώς την γκουγκλάρεις. Τότε, πήγαινε σε επιδείξεις και καθόταν με τους σχεδιαστές, έκαναν brainstorming και briefing για τα μαλλιά και το μακιγιάζ. Έπειτα, κοιτούσε τα βιβλία που πήρε μαζί της».

«Η πανέμορφη Stella Tennant, η οποία δεν είναι ακόμη μαζί μας», δήλωσε ο Fairer για τη συγκεκριμένη φωτογραφία. «Ήταν ένα αριστοκρατικό κορίτσι με σκουλαρίκι στη μύτη! Τελικά, βρέθηκε σε όλα αυτά τα εξώφυλλα και ο Karl Lagerfeld την άρπαξε».

«Η Mariacarla! Μία από τις αγαπημένες μου. Ξέρετε τι; Είχε τόσο απίστευτη καριέρα. Την είδα πριν μερικούς μήνες, να εργάζεται στον Fendi», είπε ο Robert Fraier.

«O Galliano εκτύπωσε αυτήν τη φωτογραφία για να τη χρησιμοποιήσει σε βιτρίνα Dior στο Παρίσι πριν χρόνια. Όλα τα κορίτσια είχαν ντυθεί και είχαν ανεβεί στον όροφο του show. Εγώ έμεινα κάτω με αυτήν την καταστροφή. Και μετά, προφανώς, 15 λεπτά μετά, μπαμ, γέμισε με 80 άτομα, και όλα τα κορίτσια άλλαζαν».

«Ένας συνηθισμένος σταθμός makeup. Προϊόντα μακιγιάζ αξίας 10.000 δολαρίων σε 1 τετραγωνικό μέτρο».