REAL LIFE TRUE STORIES

Βρέθηκαν κάμερες που είχαν εγκαταλειφθεί πριν από 85 χρόνια από εξερευνητές σε παγετώνα


JTeam

1 Νοεμβρίου 2022

Βρέθηκαν κάμερες που είχαν εγκαταλειφθεί πριν από 85 χρόνια από εξερευνητές σε παγετώνα
Teton Gravity Research/ Leslie Hittmeier
Οι εικόνες που έρχονται στο φως, προσφέρουν «άγνωστα μέχρι στιγμής δεδομένα για την κίνηση των παγετώνων»

Μετά από 85 ολόκληρα χρόνια, εξερευνητές έπεσαν τυχαία επάνω σε φωτογραφικό εξοπλισμό που εγκαταλείφθηκε στο Εθνικό Πάρκο Kluane του Καναδά εξαιτίας δυσμενών καιρικών φαινομένων.

Ο εξοπλισμός, που εντοπίστηκε σήμερα, ανήκε στους εξερευνητές Bradford Washburn και Robert Bates, οι οποίοι τον εγκατέλειψαν όσο εξερευνούσαν την περιοχή Yukon στον βορειοδυτικό Καναδά. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι κάμερες είχαν αποθηκευμένες εικόνες από το μέρος, όπως ήταν τότε, δηλαδή πριν 80 χρόνια. Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το γεγονός πως αυτή ήταν η δεύτερη φορά που η ομάδα αναζητούσε τον εξοπλισμό. Η πρώτη έγινε την άνοιξη του 2022, ωστόσο, δεν είχε κατορθώσει να βρει κάτι.

Η Teton Gravity Research (TGR) συνεργάστηκε πρόσφατα με τον επαγγελματία εξερευνητή βουνών Griffin Post και τους Luke Copland και Dora Medrzycka, για την αναζήτηση του χαμένου εξοπλισμού. «Όχι μόνο απογοητεύτηκα, αλλά ήξερα ότι λίγο πολύ απογοήτευα τους πάντες», δήλωσε η Medrzycka στο ABC News. «Επειδή τεχνικά, υποτίθεται ότι εγώ είχα τις γνώσεις για να καταλάβω πού βρισκόταν. Οπότε σίγουρα ένιωσα ότι είχα αποτύχει και αυτή η ευθύνη ήταν αρκετά, αρκετά δύσκολη να την αντέξω».

Κάπως έτσι η ομάδα οδηγήθηκε στη λύση του μυστηρίου.

Tα ευρήματα θα μπορούσαν να προσφέρουν «άγνωστα μέχρι στιγμής δεδομένα για την κίνηση των παγετώνων», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Όλα ξεκίνησαν όταν το 1937, ο Αμερικανός φωτογράφος και ορειβάτης Brad Washburn ήταν σε μια αποστολή με τον φίλο του, τον ορειβάτη Robert Bates. Οι Washburn και Bates εξερευνούσαν την περιοχή Yukon στον Καναδά, με σκοπό να αναρριχηθούν στο όρος Λουκανία στα βουνά Saint Elias, όμως οι καιρικές συνθήκες εμπόδισαν τον πιλότο που τους πήγε μέχρι εκεί να επιστρέψει για να τους πάρει, σύμφωνα με το βιβλίο "Escape from Lucania" του David Roberts.

Ο επαγγελματίας σκιέρ Griffin Post διάβασε το βιβλίο και εντυπωσιάστηκε ειδικά από το γεγονός ότι ο Washburn αναγκάστηκε να αφήσει πίσω του τις κάμερες του και ότι πάντα ήθελε να επιστρέψει για να τις πάρει. Οι δύο ορειβάτες έκρυψαν τις κάμερες που είχαν μαζί τους στον παγετώνα Walsh και έκαναν 160 χιλιόμετρα μέχρι τον πολιτισμό, με τα πόδια.

Έτσι, 15 χρόνια μετά το θάνατό του Washburn και 85 χρόνια μετά την εγκατάλειψη του εξοπλισμού, ο Post ξεκίνησε για να βρει τις κάμερες. Για αυτό τον λόγο ήρθε σε επαφή με τους ειδικούς στους παγετώνες στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα, τον Luke Copland και την Dora Medrzycka, για να τον βοηθήσουν να καταλάβει πού μπορεί να κατέληξε ο εξοπλισμός του Washburn.