REAL LIFE TRUE STORIES

Daios Cove: Ζήσαμε το απόλυτο γαστρονομικό experience με την υπογραφή του κορυφαίου Ιταλού σεφ, Luca Piscazzi


Ελένη Τσούτση

3 Ιουνίου 2023

Daios Cove: Ζήσαμε το απόλυτο γαστρονομικό experience με την υπογραφή του κορυφαίου Ιταλού σεφ, Luca Piscazzi
Μια αξέχαστη εμπειρία γεύσης και οινογνωσίας με πρωταγωνιστή την Κρήτη

Η Κρήτη είναι ένας τόπος που ξεχωρίζει τόσο για την πλούσια παράδοση όσο και για την ιστορία της. Είναι ένας από τους πιο όμορφους και διάσημους προορισμούς του κόσμου και χιλιάδες ταξιδιώτες καταφθάνουν κάθε χρόνο στο νησί για να ανακαλύψουν τα υπέροχα φυσικά τοπία, να απολαύσουν την κρητική φιλοξενία και να γευτούν τις μοναδικές γεύσεις με τις άφθονες πρώτες ύλες. Εμείς λοιπόν επισκεφτήκαμε το Daios Cove και ζήσαμε την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία στο εστιατόριο Ocean, ένα από τα τρία restaurants του resort, με την υπογραφή του «μισελενάτου» σεφ Luca Piscazzi.

Το Daios Cove βρίσκεται στο Βαθύ του Αγίου Νικολάου και είναι ένα μαγικό μέρος που εκτός από την υπέροχη διαμονή, σου παρέχει τη δυνατότητα να δοκιμάσεις γνήσιες κρητικές γεύσεις. Το νέο μενού που επιμελήθηκε με μεράκι ο Luca Piscazzi και πρόκειται για έναν γαστρονομικό ύμνο στην Κρήτη. Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ του εστιατορίου, Pelagos at Four Seasons Hotel δημιούργησε ένα καινοτόμο μενού αφού πραγματοποίησε ένα tour για τέσσερις ημέρες στα υπέροχα τοπία της Κρήτης. Γνωρίζοντας αυτή την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά, ο Piscazzi συνάντησε βιοτέχνες, παραγωγούς και δοκίμασε αυθεντικές μυρωδάτες γεύσεις, ανακαλύπτοντας τις ιδιαίτερες παραδόσεις αλλά και τους ανθρώπους του νησιού.

Jenny.Gr

Τα μενού γευσιγνωσίας Pelagos on Tour αποτίουν φόρο τιμής στην Κρήτη και δίνει νέα διάσταση στην οραματική μεσογειακή κουζίνα. Το αποτέλεσμα ήταν μια γευστική ωδή στο νησί, με πρωταγωνιστές πιάτα όπως σαλιγκάρια με πράσινα φασόλια και χαβιάρι, σεβίτσε μέντας με ψάρι yellowtail, φυστίκι, κεράσια και σαμπούκο, αρνί με σφακιανή πίτα και ο γλυκός επίλογος έγινε με το επιδόρπιο που πρωταφωνιστούσε το παρθένο ελαιόλαδο E.thos και το αρωματικό λικέρ με ροδάκινο, Alkermes.

Jenny.Gr

Τα εποχιακά κρητικά συστατικά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε όλα τα πιάτα, από το αρωματικό δίκταμο (συγγενής της ρίγανης), μέχρι την ήπιας γεύσης γραβιέρα και τους βρώσιμους βολβούς.

Jenny.Gr

Τα πιάτα συνοδεύονταν από τέσσερα κοκτέιλ εμπνευσμένα από τα διαφορετικά τοπία του νησιού – από τις παραλίες με λευκή άμμο μέχρι τα κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά, τα απόκρημνα βουνά και το πράσινο της Μεσογείου. Τα μενού περιελάμβανε μοναδικούς συνδυασμούς κρασιών με την επιμέλεια του Master of Wine, Άρη Σκλαβενίτη.

Jenny.Gr

Αφού ζήσαμε αυτή την αξέχαστη εμπειρία γεύσης, μιλήσαμε με τον σεφ Luca Piscazzi για την έμπνευση πίσω από το μενού, τη βιώσιμη γαστρονομία και τη συνεργασία του με το Daios Cove.

Jenny.Gr

Σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι που ζήσατε στην Κρήτη, ποιες γεύσεις και υφές θα περιγράφατε ως πιο ιδιαίτερες ή μοναδικές;

Η κρέμα Staka με τα τηγανητά αυγά από τη μητέρα του Μανώλη ήταν μοναδική. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κάτι τέτοιο, η υφή και η γεύση είναι πραγματικά μοναδικά. Δεν το έχω ξαναδεί και ξέρω ότι δεν θα το βρω πουθενά αλλού. Επίσης, οι γεύσεις από τα άγρια χόρτα και τα κουκιά, γεύτηκα τα αληθινά χόρτα, που είναι άγρια και φρεσκοκομμένα από τα εδάφη.

Jenny.Gr

Ποια ήταν η ιδέα και η έμπνευση πίσω από το μενού;

Ξεκίνησε πέρυσι με την πρώτη έκδοση του Pelagos on Tour. Είμαι από την Ιταλία, ο διευθυντής του εστιατορίου μου από το Βέλγιο και όταν μετακομίσαμε στην Ελλάδα για να ανοίξουμε το Pelagos, μείναμε απολύτως έκπληκτοι από όλα τα μοναδικά προϊόντα, τις τεχνικές και τις συνταγές που προσφέρει η Ελλάδα. Δεν είναι πολύ γνωστό εκτός Ελλάδας και θεωρήσαμε ότι πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε και να το αναδείξουμε στους καλεσμένους μας. Η Κρήτη είναι γνωστή για τη φιλοξενία της και τις έντονες γαστρονομικές της ρίζες, όλοι οι ντόπιοι επισκέπτες συνέχισαν να μιλούν γι' αυτήν, οπότε έπρεπε να την εξερευνήσουμε. Αυτό το μενού είναι μια ωδή στην απίστευτη φιλοξενία και τα προϊόντα που συναντήσαμε.

Ποια τοπικά προϊόντα χρησιμοποιήσατε για τα μαθήματα του μενού;

Στο Daios χρησιμοποιήσαμε το νομισματοκοπείο Φλισκούνι για το Ceviche, το Staka για το Carpaccio, τα Escargots (σαλιγκάρια), το Dictamo & Blue Crab για το Καβούρι, το σταμναγκάθι για το αρνί και το ελαιόλαδο E.thos για επιδόρπιο (πήγαμε πριν στο άλσος!)

Jenny.Gr

Δώστε μας μια σύντομη περιγραφή της γαστρονομικής εμπειρίας που θέλετε να προσφέρετε με αυτή τη δημιουργία.

Ελπίζω να μεταδώσω τις αξίες που ζήσαμε κατά τη διάρκεια της διαμονής μας στην Κρήτη και συνδυάζοντας το στιλ μαγειρικής μου με ντόπια υλικά.

Ποιο πιάτο ξεχωρίζει για σένα και γιατί;

Ο Ντάκος! Είναι τόσο φρέσκο πιάτο- φαντάζομαι ότι περνάτε όλη την ημέρα στην παραλία, κάνετε ντους και πηγαίνετε για φαγητό. Ξεκινάτε με το ντάκο που είναι τόσο νόστιμο. Δεν μπορώ να σταματήσω να μιλάω για αυτό!

Jenny.Gr

Παίζει ρόλο η βιώσιμη γαστρονομία στη συγκεκριμένη προσφορά εμπνευσμένη από την Κρήτη;

Ναι, έχει πολύ σημαντικό ρόλο για εμάς. Η αειφορία είναι ένας από τους πυλώνες μας στο Pelagos, το μενού μας είναι εξαιρετικά εποχιακό και συνεργαζόμαστε μόνο με ντόπιους αγρότες και παραγωγούς. Το γεγονός ότι πήγαμε να συναντήσουμε τους παραγωγούς μας απευθείας στην πηγή του προϊόντος ήταν μοναδικό - για παράδειγμα ο Ροκάκης που προμηθεύει όλα τα ψάρια μας.

Πώς σας φάνηκε η συνολική συνεργασία με το Daios Cove και τις ομάδες που συμμετέχουν; Ποια στοιχεία θα κρατούσατε από αυτή τη συνεργασία για το μέλλον;

Πολύ ωραία εκδήλωση με μια φιλική και εξυπηρετική ομάδα. Μας έκαναν να νιώσουμε σαν στο σπίτι μας από τη στιγμή που μπήκαμε στον Όρμο! Ανυπομονώ να επιστρέψω!

Jenny.Gr

Τι χρειάζεται για να κερδίσεις ένα αστέρι Michelin και πώς το διατηρείς με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια;

Θα έλεγα ότι η συνέπεια και η πειθαρχία είναι το κλειδί!

Πώς βλέπετε την τρέχουσα γαστρονομική σκηνή στην Ελλάδα;

Πιστεύω ότι η σημερινή γαστρονομία στην Ελλάδα ανθεί! Είναι μια ορμή! Από τότε που ήρθα στην Αθήνα, έχω δει ένα νέο κύμα ταλαντούχων σεφ. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Αθήνα γίνεται γαστρονομικός προορισμός στο ίδιο επίπεδο με μερικές από τις πιο διάσημες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Έχουμε μια εξαιρετική και φιλική σχέση με όλα τα εκλεκτά εστιατορίων και μαζί κάνουμε αυτή την αλλαγή.

Jenny.Gr

Ο γαστρονομικό ταξίδι "Culinary Journeys" θα συνεχίσει στο resort «Daios Cove» της Κρήτης και θα διαρκέσει έως τις 21 Σεπτεμβρίου.

Τα Culinary Journeys στο Daios Cove αποτελούν πλέον έναν θεσμό, που ξεδιπλώνει μέσα από τις θεματικές του ενότητες ένα μωσαϊκό γεύσεων και πολιτιστικών «ενώσεων». Προάγοντας τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων πάνω σ’ έναν από τους σημαντικότερους τομείς του ανθρώπινου πολιτισμού, τη γαστρονομία.

Ένα γαστρονομικό φεστιβάλ στο οποίο συμμετέχουν βραβευμένοι με αστέρια Michelin και διακεκριμένοι σεφ από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Από την γαλλική υψηλή γαστρονομία μέχρι την ιδιαίτερη βραζιλιάνικη κουζίνα και από τη sustainable κουζίνα, που σέβεται τα τοπικά υλικά μέχρι την ελληνική κουζίνα υψηλών προδιαγραφών, οι διάσημοι σεφ καταθέτουν το ταλέντο τους δημιουργώντας signature πιάτα στο Ocean Restaurant και στο RHO.

Jenny.Gr

Το πρόγραμμα των φετινών Culinary Journeys

  • 28 Απριλίου – Luca Piscazzi | “Pelagos”, Αθήνα
  • 4 Ιουνίου – Christian Le Squer | “Le Cinq”, Παρίσι
  • 29 Ιουνίου – Alex Atala | “D.O.M.”, Σάο Πάολο
  • 23 Ιουλίου – Amaury Bouhours | “Le Meurice”, Παρίσι
  • 3 Αυγούστου – Hisanobu Shigeta | “Spoon”, Παρίσι και Jessica Préalpato | “Carlton Tower Jumeirah”, Λονδίνο
  • 18 Αυγούστου – Παύλος Κυριάκης | “The Zillers”, Αθήνα
  • 17 Σεπτεμβρίου – Alexandre Sempere | “Les Ombres”, Παρίσι
  • 21 Σεπτεμβρίου – Γιώργος Σαμοΐλης | “Cantina”, Σίφνος και
  • 21 Σεπτεμβρίου – Γκίκας Ξενάκης | “Aleria”, Αθήνα