REAL LIFE WHO

Έφυγε από τη ζωή η ζωγράφος κι ευεργέτιδα Νίκη Γουλανδρή


The Jennettes

9 Φεβρουαρίου 2019

1_49.png

Η Ελληνίδα ζωγράφος και ευεργέτιδα Νίκη Γουλανδή έφυγε από τη ζωή.

Η Νίκη Γουλανδρή ήταν αντιπρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Γουλανδρή. Στο παρελθόν διετέλεσε υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, Γενική Γραμματέας Υγείας, επίτιμη αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Εξέλιξη της UNESCO.

Το 1965, η Νίκη Γουλανδρή κι ο σύζυγός της, Άγγελος Γουλανδρής, ίδρυσαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.

Πηγή:www.euran.com

Η διεθνώς αναγνωρισμένη ζωγράφος ήταν γνωστή για τους αγώνες της για την προστασία του περιβάλλοντος, έχοντας ένα όραμα που συνδυάζει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την επαναφορά του ανθρώπου σε ένα νέο κώδικα αξιών. Σε συνέντευξη που είχε δώσει το 2011, είχε δηλώσει: «Υπήρξε μια προαίρεση μέσα μου. Να είμαι χρήσιμη στα χρόνια που θα ζήσω». Από πολύ νέα αφιέρωσε τη ζωή της στην μάθηση, στον στοχασμό και στην επιστήμη. Με την συνεχή υποστήριξη του συζύγου της Άγγελου Γουλανδρή, καλλιέργησε το ερευνητικό της πνεύμα και έμεινε αδιάφορη σε ιδεολογίες που θεωρούσε εφήμερες και απηρχαιωμένες.

Το 1990 βραβεύτηκε από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμα των Ηνωμένων Εθνών, με το βραβείο Global 500, και το 1991 ονοματίστηκε Γυναίκα της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κίνημα.

Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου σε ηλικία 94 ετών, και η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη στις 12.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κηφισιάς.