REAL LIFE WHO

Alfonso Cuarón: Ο πρώτος δημιουργός που κερδίζει το βραβείο σκηνοθεσίας για ασπρόμαυρη, ξενόγλωσση, ισπανόφωνη ταινία


25 Φεβρουαρίου 2019

abaca_672018_143.jpg

O Alfonso Cuarón κέρδισε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας για το «Ρόμα», το ασπρόμαυρο, προσωπικό ταξίδι αναμνήσεων του σκηνοθέτη από το Μεξικό. Πρόκειται για τον πρώτο δημιουργό που κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο με μια ασπρόμαυρη, ξενόγλωσση, ισπανόφωνη ταινία.

Ο Μεξικανός σκηνοθέτης έχει ήδη κερδίσει ένα Όσκαρ Σκηνοθεσίας, για το «Gravity», το 2014. «Ποτέ δεν θα βαρεθώ να βρίσκομαι εδώ!» είπε ο Cuarón ευχαριστώντας τις δύο πρωταγωνίστριές του, τους συνεργάτες του, την Ακαδημία, το Μεξικό και την οικογένειά του.

Γιος πυρηνικού φυσικού που ξεκίνησε να εργάζεται ως τεχνικός στην τηλεόραση. Γεννήθηκε στην Πόλη του Μεξικού το 1961 και έχει δυο αδέλφια επίσης τον Κάρλος που είναι και εκείνος σκηνοθέτης και τον Αλφρέδο που είναι βιολόγος. Ο Cuarón σπούδασε φιλοσοφία και σκηνοθεσία στο πανεπιστήμιο του Μεξικού και στη συνέχεια δούλεψε τεχνικός κι έπειτα ως σκηνοθέτης τηλεταινιών.

Το 1991 γύρισε την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους Sólo con tu pareja, η οποία προβλήθηκε στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Τορόντο και έκανε επιτυχία. Το 1995 γύρισε την πρώτη του αμερικανική ταινία με τίτλο A Little Princess, , ενώ δυο χρόνια αργότερα σκηνοθέτησε τη μεταφορά του κλασσικού μυθιστορήματος του Ντίκενς Μεγάλες Προσδοκίες.

Ο Cuarón το 2001 ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου με την ταινία Y tu mamá también. Ενώ το 2003 σκηνοθετεί το τρίτο μέρος της σειράς ταινιών Harry Potter, το οποίο έλαβε τις καλύτερες κριτικές σε σχέση με τις άλλες δυο ταινίες της σειράς.

Το 2010 ξεκινάει την τανία Gravity, μιας δραματικής περιπέτειας στο διάστημα, ο οποία τιμήθηκε με Χρυσή Σφαίρα Σκηνοθεσίας και κέρδισε επτά βραβεία Όσκαρ μεταξύ των οποίων και Όσκαρ Σκηνοθεσίας.

Με το Ρόμα ο Cuarón γυρνά στην επαρχία της πατρίδας του. Εκεί και στην άκρη ενός διαδρόμου γυρίζει κάθε βράδυ για να κοιμηθεί η Κλεό μαζί με τη μαγείρισσα του σπιτιού Αντέλα, μια συγχωριανή της από τον Βορρά. Όλη την ημέρα προσέχει τα παιδιά, καθαρίζει το σπίτι, πλένει τα ρούχα και σερβίρει τα γεύματα, φροντίζοντας να κυλάει απρόσκοπτα και προβλέψιμα η καθημερινότητα μιας μεσοαστικής οικογένεια.

Σε αυτή την ταινία ο Cuarón μας διηγείται όλα όσα τον εντυπωσίασαν κατά τη διάρκειας της παιδικής του ηλικία και μας μεταφέρει στην πόλη που γεννήθηκε, τη Ρόμα. «Το να επιστρέψω στη χώρα μου με το συγκεκριμένο έργο ήταν κάτι πολύ προσωπικό, γιατί γυρίσαμε μια ταινία που τοποθετείται στη δεκαετία του '70, με πολλά στοιχεία και εμπειρίες της παιδικής μου ηλικίας», δήλωσε ο Cuarón.

Τιμά την άγνωστη ηρωίδα της δικής του ζωής και ζητά συγνώμη όχι μόνο για λογαριασμό της οικογένειας του αλλά μιλώντας εκ μέρους μιας γενιάς αν όχι ενός ολόκληρου έθνους.