REAL LIFE WHO

Madeleine McCann: Η μυστηριώδης εξαφάνιση του κοριτσιού που έχει συνεπάρει τον κόσμο


Εύα Κονδύλη

21 Μαρτίου 2021

Madeleine McCann: Η μυστηριώδης εξαφάνιση του κοριτσιού που έχει συνεπάρει τον κόσμο
Η υπόθεση εξαφάνισης της μικρής Madeleine ΜcCann έχει απασχολήσει πολύ τα μέσα ενημέρωσης, κάνοντας την μια από τις πιο διάσημες υποθέσεις εξαφάνισης, αν όχι της Ευρώπης, του κόσμου όλου.

Η υπόθεση εξαφάνισης της μικρής Madeleine έχει απασχολήσει πολύ τα μέσα ενημέρωσης, κάνοντας την μια από τις πιο διάσημες υποθέσεις εξαφάνισης, αν όχι της Ευρώπης, του κόσμου όλου.

Είναι μια ιστορία που δεν ξεχνιέται ποτέ. Και γιατί πρέπει; Το 3χρονο κορίτσι με την ιδιαιτερότητα στο δεξί της μάτι, θα ήταν τώρα έφηβη, ανακαλύπτοντας τη ζωή και όλες τις συγκινήσεις της. Θα έκανε σχέδια και θα έθετε στόχους, ίσως θα πήγαινε στο πανεπιστήμιο. Αντιθέτως, η Madeleine McCann είναι «παγωμένη στο χρόνο» ως το κοριτσάκι που εξαφανίστηκε στις 3 Μαΐου 2007.

Η 3χρονη Madeleine McCann εξαφανίστηκε από ένα ξενοδοχείο στην Πορτογαλία πριν από 13 χρόνια. Από τότε, μια τεράστια, δαπανηρή αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης με σκοπό την εύρεση της.

To 2019, η υπόθεση έγινε ντοκιμαντέρ από τη δημοφιλή πλατφόρμα του Netflix, παρουσιάζοντας την ίδια την υπόθεση, αλλά και όλα τα «στραβά» και περίεργα που την περικλείνουν, αποσπώντας της ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα.

Τι συνέβη πριν από 14 χρόνια;

Τον Μάιο του 2007, ο Gerry και η Kate McCann έμεναν σε ένα εξοχικό διαμέρισμα στην Praia da Luz της Πορτογαλίας με τα τρία παιδιά τους. Το ζευγάρι πήγε για δείπνο με μια ομάδα φίλων σε ένα εστιατόριο περίπου 100 μέτρα μακριά, αφήνοντας τα τρία παιδιά τους κοιμισμένα στο διαμέρισμα.

Τους έλεγχαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κάθε μισή ώρα. Στις 9.30μμ ένας από τους φίλους τους τα έλεγξε και είπε πως «όλα ήταν μια χαρά», αλλά όταν η Kate επέστρεψε στο διαμέρισμα περίπου στις 10μμ, ανακάλυψε ότι η Madeleine έλειπε.

Η βαθιά συναισθηματική ιστορία κυριάρχησε στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης για μήνες με το πρόσωπο του μικρού κοριτσιού να κατακλύζει τα πρωτοσέλιδα και τις τηλεοπτικές οθόνες μέρα με τη μέρα. Εκατομμύρια άνθρωποι έγιναν μάρτυρες της αγωνίας και της απελπισίας που αισθάνθηκαν οι McCann καθώς εξέδιδαν απελπισμένους λόγους, αναζητώντας πληροφορίες και βοήθεια.

Ο πόνος της οικογένειας επιδεινώθηκε μόνο όταν το ζευγάρι έγινε επίσης στόχος κριτικής, ιδιαίτερα των ταμπλόιντς, χαρακτηρίζοντάς τους «ανεύθυνους» που άφησαν τα παιδιά τους μόνα ενώ βγήκαν με φίλους.

H αρχή της έρευνας και τα «στραβοπατήματα»

Μέσα στη νύχτα, η τοπική αστυνομία και οι εθελοντές άρχισαν να ψάχνουν. Καθώς οι ώρες περνούσαν, όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκατέλειψαν τις διακοπές τους και αφιέρωσαν χρόνο να βρουν το κοριτσάκι. Αλλά μέσα σε λίγες μέρες, η πρώτη από μια σειρά από μεγάλες λανθασμένες επιλογές εμπόδισε αναμφισβήτητα την έρευνα.

Η πορτογαλική αστυνομία όρισε έναν τοπικό σύμβουλο βρετανικής-πορτογαλικής ιδιοκτησίας, τον Robert Murat, ως ύποπτο. Η τεράστια πρόθεση του να βοηθήσει και να συμπαρασταθεί στους γονείς παρερμηνεύτηκε ως μια προσπάθεια «να κρύψει κάτι». Έγινε το κέντρο μιας εσφαλμένης αστυνομικής έρευνας και τεράστιας προσοχής από τον βρετανικό τύπο.

Αλλά δεν είχε καμία σχέση με την εξαφάνιση, ενώ 11 βρετανικές εφημερίδες τελικά πλήρωσαν 600.000 λίρες αποζημίωσης για τη δυσφήμιση μετά από την καταστροφή της ζωής του.

Άλλο ένα μεγάλο λάθος ήταν η ανικανότητα να λάβουν αρκετό υλικό DNA από το δωμάτιο που βρέθηκε τελευταία φορά η μικρή Madeleine. Μέχρι να έρθει η απάντηση από την Βρετανία ότι «χρειάζεται περισσότερο δείγμα», ήταν πια πολύ αργά, με τα ίχνη να έχουν εξαφανιστεί.

Μετά από επίμονες προσπάθειες και εκκλήσεις των McCann, o πρωθυπουργός -τότε- της Μεγάλης Βρετανίας David Cameron, διέταξε την Scotland Yard να ξεκινήσει εκ νέου την έρευνα, σε μία επιχείρηση που τρέχει μέχρι και σήμερα και φέρει την κωδική ονομασία Grange. 

Οι «ύποπτοι» γονείς και οι διάφορες θεωρίες

Οι θεωρίες πραγματικά είναι πολλές και διαφορετικές. Από διάρρηξη που πήγε στραβά, σε κύκλωμα παιδοφιλίας και οργάνων, στο πιο ακραίο, ότι την σκότωσαν οι ίδιοι οι γονείς.

Μερικοί αναφέρουν ότι ίσως το κοριτσάκι ξύπνησε και αναζήτησε την μαμά του και στην προσπάθεια της να την βρει, είτε πνίγηκε στην κοντινή θάλασσα, είτε απήχθη από κάποιον περαστικό.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mimiꨄ (@madeleines.love)

Άλλη θεωρία είναι ότι όντως μπήκε κάποιος εκείνο το βράδυ με σκοπό να κλέψει και «άρπαξε» την ευκαιρία να την πάρει μαζί του, ενώ άλλοι αναφέρουν ακόμη ότι, επειδή στη συγκεκριμένη περιοχή της Πορτογαλίας συχνάζουν «περίεργοι» άνθρωποι, υπάρχει κάποιο κύκλωμα απαγωγής παιδιών για άτεκνα, πλούσια ζευγάρια. 

Μια επικρατούσα θεωρία στην υπόθεση είναι ότι η Madeleine πέθανε κατά λάθος στο δωμάτιο του ξενοδοχείου εκείνο το βράδυ από τους γονείς της και πως φοβισμένοι για τις κατηγορίες, σχεδίασαν μια ψεύτικη απαγωγή. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι γονείς έδωσαν στη Madeleine και στα δίδυμα αδέλφια της ηρεμιστικά, ώστε να μείνουν κοιμισμένα και ήσυχα όσο εκείνοι έτρωγαν με τους φίλους τους.

«Το κορίτσι πέθανε από ατύχημα, οδηγώντας τους σε κατάσταση πανικού. Έπρεπε να κρύψουν το σώμα, αλλιώς θα κατηγορηθούν, τα άλλα παιδιά τους θα απομακρυνθούν από αυτούς και η καριέρα τους ως μεγαλογιατροί θα καταστραφεί».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tgcom24 (@tgcom24)

Οι υποστηρικτές της θεωρίας δείχνουν υποτιθέμενες ασυνέπειες στις δηλώσεις των McCanns σχετικά με τα γεγονότα της βραδιάς. Έπαιξε σημαντικό ρόλο επίσης ότι τα ειδικά σκυλιά της αστυνομίας μύρισαν αίμα στον καναπέ του δωματίου, στα λούτρινα παιχνίδια της Madeleine, στα ρούχα της Kate και μέσα σε ένα αυτοκίνητο που οι McCanns είχαν νοικιάσει αρκετές εβδομάδες μετά την εξαφάνιση.

Περισσότερες υποψίες για την θεωρία αυτή γεννούν οι 48 ερωτήσεις στις οποίες η Kate McCann αρνήθηκε να απαντήσει κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της στην πορτογαλική αστυνομία. Η Kate χρησιμοποίησε το δικαίωμα της να παραμείνει σιωπηλή σε ερωτήσεις όπως: 

  1. Αφού νομίζατε ότι η Madeleine απήχθη γιατί αφήσατε τα δίδυμα μόνα τους στο δωμάτιο και τρέξατε στο εστιατόριο;
  2. Τι σημαίνει η φράση «την απογοητεύσαμε»;
  3. Όταν το σκυλί εντόπισε αίμα στον καναπέ γιατί είπατε ότι δεν μπορείτε να εξηγήσετε κάτι παραπάνω;
  4. Έχετε οποιαδήποτε ευθύνη ή παρέμβαση στην εξαφάνιση της κόρης σας;

Που βρίσκεται η υπόθεση τώρα;

Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε το 2020 ότι ένας νέος ύποπτος, ένας 43χρονος Γερμανός άνδρας που είχε προηγουμένως καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα εναντίον παιδιών, ερευνάται για υπόνοιες δολοφονίας.

Επί του παρόντος εκτίει ποινή φυλάκισης για εγκλήματα κατά νεαρών κοριτσιών. Ο «Christian B» ταξίδεψε στην Πορτογαλία με ένα φορτηγό τροχόσπιτο εκείνη την εποχή και πιστεύεται ότι βρισκόταν στην περιοχή όπου ειδώθηκε για τελευταία φορά η Madeleine. 

Η βρετανική αστυνομία εξακολουθεί να αναφέρει την υπόθεση ως έρευνα «αγνοουμένων» και η Kate και ο Gerry McCann λένε ότι δεν έχουν εγκαταλείψει ποτέ την ελπίδα. Περιέγραψαν το τελευταίο προβάδισμα ως «σημαντικό».

«Το μόνο που θέλουμε είναι να την βρούμε, να αποκαλύψουμε την αλήθεια και να φέρουμε τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη», ανέφερε το ζευγάρι σε δήλωση.

Δείτε ακόμη:

Ένα ζευγάρι αναδημιούργησε κλασικούς πίνακες ζωγραφικής μέσα στην καραντίνα 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr