REAL LIFE WHO

«Περιμένω να έρθουν να με σκοτώσουν»: Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Αφγανιστάν βιώνει τον τρόμο


Στεφανία Παπαδημητρίου

17 Αυγούστου 2021

«Περιμένω να έρθουν να με σκοτώσουν»: Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Αφγανιστάν βιώνει τον τρόμο

Πριν από τρεις εβδομάδες, η Zarifa Ghafari βρισκόταν στο σπίτι της στην Καμπούλ κι ένιωθε ασφαλής. Δε φοβόταν για τίποτα, η ζωή της ήταν οργανωμένη. Σχεδίαζε το μέλλον της – όχι με άγχος, καθώς είχε όλο το χρόνο μπροστά της. Ή έτσι πίστευε. Την Κυριακή, όλα άλλαξαν.

Ταλιμπάν μπήκαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν κι εκείνη κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Απλώς τους περίμενε. Περίμενε να τη σκοτώσουν.

«Κάθομαι εδώ και περιμένω να έρθουν. Δεν υπάρχει κανείς να βοηθήσει εμένα ή την οικογένειά μου. Απλώς κάθομαι μαζί τους και με το σύζυγό μου. Και θα έρθουν για ανθρώπους σαν εμένα και θα με σκοτώσουν. Δεν μπορώ να αφήσω την οικογένειά μου. Έτσι κι αλλιώς, πού να πάω;» είπε στο inews.com.

Η Ζarifa είναι η πρώτη γυναίκα αλλά και η νεότερη δήμαρχος σε ολόκληρο το Αφγανιστάν. Στα 27 της χρόνια, έκανε αυτό που καμία άλλη δεν μπόρεσε. Με τους Ταλιμπάν, όμως, να βρίσκονται κοντά, ήταν αδύνατο να κρατήσει τη θέση της. Εργάστηκε σε ένα ασφαλέστερο πόστο, στο υπουργείο Άμυνας της Καμπούλ, κι ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια των στρατιωτικών.

«Οι νέοι ξέρουν τι γίνεται», έλεγε τρεις εβδομάδες νωρίτερα. «Έχουν social media. Επικοινωνούν. Πιστεύω πως θα συνεχίσουν να παλεύουν για την πρόοδο και τα δικαιώματά μας. Πιστεύω πως αυτή η χώρα έχει μέλλον».

Πράγματι, έχει μέλλον. Αλλά είναι αβέβαιο.

Δείτε ακόμη: Δυνατές φωτογραφίες που περιγράφουν τη γυναικεία κακοποίηση 

jenny.gr