REAL LIFE WHO

Gina Lollobrigida: Το sex symbol των '50s και '60s πέθανε στα 95 της


JTeam

16 Ιανουαρίου 2023

Gina Lollobrigida: Το sex symbol των '50s και '60s πέθανε στα 95 της
Splash News
H "La Lollo" έφυγε από τη ζωή σχεδόν μετά από έναν αιώνα ζωής και αξέχαστης καριέρας

Η Ιταλίδα θρυλική ηθοποιός Gina Lollobrigida δεν βρίσκεται πια στη ζωή, όπως μετέδωσε πριν λίγες ώρες το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Η απώλειά της βύθισε στο πένθος τόσο τη χώρα της, όσο και ολόκληρο το Hollywood, καθώς αφήνει πίσω μερικές από τις πιο αξέχαστες ερμηνείες όλων των εποχών.

Αν και η αίτια θανάτου της δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επίσημα, τον περασμένο Σεπτέμβριο η ηθοποιός πήρε εξιτήριο από την κλινική μετά από μια πτώση στο σπίτι που της είχε προκαλέσει κάταγμα στο μηριαίο οστό για το οποίο είχε χειρουργηθεί.

Η La Lollo, όπως ήταν το παρατσούκλι της, πέθανε σε ηλικία 95 ετών και ήταν μια από τις σημαντικότερες Ευρωπαίες ηθοποιούς και sex symbol της δεκαετίας του 1950 και του 1960 σε παγκόσμιο επίπεδο. Έκανε πολλές συνεργασίες με σημαντικούς Ιταλούς σκηνοθέτες όπως οι Pietro Germi, Mario Soldati, Vittorio De Sica.

Υπήρξε μία από τις λίγες Ιταλίδες ηθοποιούς που έχουν πρωταγωνιστήσει σε πολλές αμερικανικές ταινίες που την έχουν κάνει διάσημη παγκοσμίως

Από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '50 η Lollo, όπως ονομαζόταν από τον Τύπο, γίνεται πρωταγωνίστρια διεθνών παραγωγών του Hollywood, όπως Πιο δυνατός απ' τον Διάβολο του John Houston, με τον Humphrey Bogart και την Jennifer Jones, Διασταυρούμενα σπαθιά με τον Errol Flynn και το Η ωραιότερη γυναίκα του κόσμου, με τον Vittorio Gassman.

Ασυμβίβαστο πνεύμα από τα πρώτα χρόνια της ζωής της

Η Gina Lollobrigida γεννήθηκε στο Σουμπιάκο, στην επαρχία της Ρώμης, στις 4 Ιουλίου 1927, κόρη του Τζιοβάνι Λολομπρίτζιντα (1897-1977), ενός πλούσιου κατασκευαστή επίπλων που έχασε όλη την περιουσία του εξαιτίας ενός αγγλοαμερικανικού βομβαρδισμού, και της Τζιουζεπίνα Μερκούρη (1900-1970). Από νεαρή ηλικία, άρχισε να διακρίνεται για την έντονη φιλοδοξία της ενώ ήταν πολύ αποφασιστική και ασυμβίβαστο πνεύμα.

Στο σχολείο παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής και γλυπτικής, όμως η ενασχόλησή της με το modeling και η συμμετοχή της σε καλλιστεία, τράβηξε αμέσως την προσοχή των ανθρώπων του κινηματογράφου. Την άνοιξη του 1947 ένας φίλος της, κατάφερε να την πείσει να πάρει μέρος, την τελευταία στιγμή, στον διαγωνισμό της Miss Roma. Αν και δεν είχε καν το κατάλληλο φόρεμα, κατέκτησε τη δεύτερη θέση και προσκλήθηκε στη Στρέσα για τους τελικούς της Miss Italy, κερδίζοντας την τρίτη θέση.

Το 1944, πριν από την άφιξη των συμμάχων, η οικογένειά της μετακόμισε στη Ρώμη, όπου η Gina μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών. Την άνοιξη του 1947 ένας φίλος της την έπεισε να λάβει μέρος στο διαγωνισμό της Miss Roma την τελευταία στιγμή. Αν και δεν είχε ακόμη το κατάλληλο φόρεμα, κατέκτησε τη δεύτερη θέση και είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που προσκλήθηκε στη Στρέσα για τους τελικούς της Miss Italy όπου κατέκτησε την τρίτη θέση μετά τις Lucia Bosè και Gianna Maria Canale, μελλοντικά αστέρια του κινηματογράφου. Την ίδια χρονιά πήραν μέρος στην εκδήλωση και η Eleonora Rossi Drago, η οποία αποκλείστηκε επειδή δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις (ήταν ήδη παντρεμένη) και η Silvana Mangano. Και οι ίδιες αργότερα έγιναν γνωστές ηθοποιοί.

Oι διακρίσεις στο Hollywood

Από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '50 η Lollo, όπως ονομαζόταν από τον Τύπο, γίνεται πρωταγωνίστρια διεθνών παραγωγών του Hollywood, όπως Πιο δυνατός απ' τον Διάβολο του John Houston, με τον Humphrey Bogart και την Jennifer Jones, Διασταυρούμενα σπαθιά με τον Errol Flynn και το Η ωραιότερη γυναίκα του κόσμου, με τον Vittorio Gassman.

Την επόμενη χρονιά πρωταγωνίστησε στο Βαριετέ του Κάρολ Ριντ, δίπλα στον Burt Lancaster και τον Τon Curtis στην ταινία Η Παναγία των Παρισίων (1956), όπου παίζει την όμορφη και αισθησιακή Esmeralda, δίπλα στον Anthony Quinn, ο οποίος υποδύεται τον Κουασιμόδο, Η ωραία της Καλκούτας του John Sturges, μαζί με τον Frank Sinatra.

Ο γάμος της με τον Σλοβάκο γιατρό Milko Škofič

Τον Ιανουάριο του 1949 παντρεύτηκε τον Σλοβάκο γιατρό Milko Škofič, στο όρος Terminillo di Rieti, ο οποίος υπηρέτησε τους πρόσφυγες που στεγάζονταν προσωρινά στο κινηματογραφικό στούντιο Cinecittà. Τον Ιούλιο του 1957 απέκτησαν έναν γιο, τον Andrea Milko Škofič, ο οποίος τους χάρισε έναν εγγονό, τον Δημήτρη, που γεννήθηκε το 1994. Το 1971 χώρισε τον σύζυγό της, με τον οποίο ζούσε τουλάχιστον 5 χρόνια χωριστά, καθώς εκείνος είχε ήδη αρχίσει μια σχέση με Αυστριακή τραγουδίστρια της όπερας. Από τη δεκαετία του '50 ζούσε στην Αππία οδό στη Ρώμη.

Στα 95 της χρόνια λίγο πριν φύγει από τη ζωή, υπήρξε υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου. Διεκδίκησε μία έδρα της Γερουσίας με τη συμμαχία «Κυρίαρχη και Λαϊκή Ιταλία» που, με βάση τις δημοσκοπήσεις, δεν θα ξεπερνούσε το εκλογικό όριο του 3%, όπως κι έγινε.