Σαν σήμερα πριν από 87 χρόνια γεννήθηκε στην Κίνα ο Δρ. Βίκτορ Τσάνγκ και με αφορμή αυτό το γεγονός η Google με το σημερινό της doodle τιμά τον άνθρωπο που ως πρωτοπόρος καρδιοχειρουργός έσωσε εκατοντάδες ανθρώπους αλλά ο ίδιος δολοφονήθηκε στη μέση του δρόμου σε ηλικία μόλις 54 ετών! Το 1984 ο Δρ. Βίκτορ Τσάνγκ άλλαξε τον ρου της (ιατρικής) ιστορίας στην Αυστραλία. Μετά από χρόνια μελετών έκανε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς σε έναν 39χρονο κουρέα από το Armidale, τον Peter Apthorpe.
Dr. Victor Chang's 87th Birthday https://t.co/ocMLoepwFc pic.twitter.com/FhGQoWjDu9
— Google Doodles (All) (@gksearch) November 20, 2023
Δύο μήνες αργότερα, έσωσε τη ζωή της 14χρονης Fiona Coote, της οποίας η καρδιά εξασθενούσε μετά από επιπλοκές αμυγδαλίτιδας. Δυστυχώς, ο Peter πέθανε λίγους μήνες μετά την εγχείρησή του. Η Fiona, ωστόσο, είναι ζωντανή μέχρι σήμερα. Αυτές οι δυο περιπτώσεις ήταν μόνο η αρχή.
#OnThisDay 8th April 1984 Dr Victor Chang performed the first successful heart transplant in Australia on 14 year old Fiona Coote here at St V's.
The surgery marked the beginning of our transplant service - now recognised as a centre of excellence. pic.twitter.com/kqE23oCXXA— St Vincent's Sydney (@SVHSydney) April 8, 2021
Τα επόμενα επτά χρόνια, η ομάδα του Δρ. Βίκτορ Τσάνγκ στο νοσοκομείο St Vincent στο Σίδνεϊ πραγματοποίησε πάνω από 266 μεταμοσχεύσεις καρδιάς και 22 μεταμοσχεύσεις καρδιάς - πνεύμονα συν έξι μεταμοσχεύσεις μεμονωμένων πνευμόνων. Η ομάδα του έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες στον κόσμο στον τομέα της εξειδίκευσής της. Είχαν ποσοστό επιτυχίας 92% και το 1986 τους απονεμήθηκε η υψηλότερη διάκριση της χώρας, Companion of the Order of Australia (AC)., το μετάλλιο που απονέμεται για κάποιο σπουδαίο επίτευγμα και αξία υψηλού βαθμού στην υπηρεσία προς την Αυστραλία ή την ανθρωπότητα γενικότερα.
Οι ασθενείς του ήταν κάθε ηλικίας και κάθε κοινωνικής τάξης. «Ήμουν μόλις επτά χρονών, αλλά θυμάμαι ξεκάθαρα τον πατέρα μου που ήρθε σπίτι και μου είπε ότι είχε χειρουργήσει ένα μωρό που είχε μια τρύπα στην καρδιά του. Είχα πολλές ερωτήσεις τότε και εγώ Είμαι ακόμα έκπληκτος από τους χειρουργούς που είναι σε θέση να χειρουργήσουν τέτοιες μικροσκοπικές καρδιές», είχε πει κάποτε η κόρη του Δρ. Βίκτορ Τσάνγκ.
Χαρακτηρίστηκε ως «ιατρική ιδιοφυΐα» και όπως ο ίδιος έλεγε μπορεί να είχε (προσωπικά) σώσει εκατοντάδες ανθρώπους αλλά είχε το βλέμμα του στα εκατομμύρια που μπορούν να σωθούν!
Όλα αυτά, όμως δεν ήταν αρκετά για τον ίδιο. Ανησυχούσε για την έλλειψη δωρητών οργάνων και αποφάσισε να συγκεντρώσει μια ομάδα για να τον βοηθήσει να αναπτύξει μια τεχνητή καρδιά. Αυτός και η ομάδα του πέτυχαν να εφεύρουν μια τεχνητή καρδιακή βαλβίδα η οποία θα αντικαθιστούσε τις δυσλειτουργικές καρδιακές βαλβίδες της κοιλίας σε άτομα με χρόνια καρδιακή νόσο.
Το σπουδαίο έργο του, ωστόσο, έμεινε ανολοκλήρωτο. Την περίοδο που βρισκόταν στη φάση της τελειοποίησης, δολοφονήθηκε άγρια στη μέση του δρόμου, σε μια υπόθεση που σόκαρε την Αυστραλία αλλά και την παγκόσμια ιατρική κοινότητα.
Η άγρια δολοφονία του Δρ. Τσάνγκ στη μέση του δρόμου
Το πρωί της Πέμπτης, 4 Ιουλίου 1991, ο Δρ. Βίκτορ Τσάνγκ βγήκε από το σπίτι του στη βόρεια πλευρά του Σίδνεϊ και επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του με προορισμό το νοσοκομείου του Αγίου Βικεντίου που τότε εργαζόταν. Ενώ βρισκόταν καθ' οδόν ένα αυτοκίνητο μάρκας Toyota Corona έπεσε πάνω στο όχημα του καρδιοχειρουργού. Τα δυο οχήματα βγήκαν από τον δρόμο. Αυτό που φαινόταν σαν ένα ακόμα συνηθισμένο τρακάρισμα, εξελίχθηκε σε ένα άγριο έγκλημα.
Οι δυο επιβαίνοντες στο Toyota Corona, οι Μαλαισιανοί Phillip Lim και Chiew Seng Liew βγήκαν και πήγαν προς το αυτοκίνητο του dr Victor Chang. Ήθελαν να απαγάγουν τον γιατρό και να ζητήσουν λύτρα. Είχαν μάθει για εκείνον από ένα περιοδικό που έκανε αφιερώματα σε Ασιάτες που είχαν πετυχημένη επαγγελματική πορεία στην Αυστραλία.
Ο Δρ. Βίκτορ Τσάνγκ αντιστάθηκε σθεναρά στην προσπάθεια απαγωγής του. Όταν είδε πως δε θα τα καταφέρουν ο Chiew Seng Liew έβγαλε το όπλο του και ζήτησε από τον γιατρό όσα λεφτά είχε μαζί του. Εκείνος αρνήθηκε και τότε ο κακοποιός τον πυροβόλησε δυο φορές στο κεφάλι! Η πρώτη σφαίρα βρήκε στο μάγουλο τον γιατρό ενώ η δεύτερη τον βρήκε στον κρόταφο και πέρασε μέσα από τον εγκέφαλο.
Στην αρχή οι αστυνομικές Αρχές ερεύνησαν την πιθανότητα να εμπλέκεται στην υπόθεση η τοπική μαφία, ωστόσο, γρήγορα αποδείχθηκε πως οι δράστες είχαν σχεδιάσει μόνοι τους την απαγωγή του γιατρού τον οποίο, υποτίθεται, πως θα πήγαιναν σπίτι του, θα δέσμευαν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του και στη συνέχεια θα τον εκβίαζαν να κάνει ανάληψη το ποσό των 3 εκατ. δολαρίων και να τους τα δώσει προκειμένου να τελειώσει η ομηρία.
Η τελετή αποχαιρετισμού του Δρ. Βίκτορ Τσάνγκ και η αποτέφρωσή του έγιναν δημοσία δαπάνη και η τέφρα του τοποθετήθηκε κάτω από μια αναμνηστική πλάκα - μνημείο που βρίσκεται σήμερα στο πάρκο απέναντι από το νοσοκομείο του Αγίου Βικεντίου. Το 1996 η πριγκίπισσα Νταϊάνα εγκαινίασε το Ινστιτούτο Καρδιολογικής Έρευνας Βίκτορ Τσάνγκ τονίζοντας πως ο Δρ. Τσάνγκ «δεν ήταν συνηθισμένος καρδιοχειρουργός. Ήταν οραματιστής».
Με πληροφορίες από Reader.gr