REAL LIFE WORKING GIRL

Πώς να φτιάξετε το πρώτο σας βιογραφικό


18 Οκτωβρίου 2016

careeee.jpg
Το βιογραφικό είναι το πρώτο βήμα για την αναζήτηση δουλειάς.

Το βιογραφικό είναι το πρώτο βήμα για την αναζήτηση δουλειάς και η σύνταξη ενός σωστού βιογραφικού μοιάζει… βουνό στα μάτια των αποφοίτων.

Το ότι έχετε ελάχιστη ή καθόλου προϋπηρεσία δεν θα πρέπει να σας τρομάζει, γιατί δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πράγματα να συμπεριλάβετε στο CV σας. Για όλους υπάρχει μια αρχή, αρκεί να γίνει σωστά.

Κάθε απόφοιτος που ψάχνει για δουλειά θα πρέπει να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα, σύμφωνα με τον Guardian:

Τι να βάλω στο βιογραφικό μου;

Δώστε έμφαση στα πιο εντυπωσιακά προσόντα σας: το πτυχίο, τα τεχνικά προσόντα ή τις πρακτικές ασκήσεις.

Αν στον κλάδο σας απαιτούνται τεχνικά προσόντα, δημιουργήστε μια χωριστή ενότητα. Προσπαθείτε να χρησιμοποιείτε λέξεις-κλειδιά –αυτές που θα αναζητήσουν από το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού. Στα τεχνικά προσόντα μπορεί να συμπεριλάβετε και τις γνώσεις σας στη χρήση υπολογιστών –λίγη παραπάνω λεπτομέρεια δεν βλάπτει.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να είστε ειλικρινείς. Μην παραλείπετε στοιχεία, όπως το πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοιτήσατε ή άλλα, γιατί οι εργοδότες θα θεωρήσουν ότι τους κρύβετε στοιχεία. Όσο «επαγγελματίες» και αν θέλετε να φανείτε στα πρώτα σας βήματα, δεν έχει νόημα να προσθέσετε προσόντα που δεν έχετε, γιατί τα ψέματα θα… ξεσκεπαστούν στη συνέντευξη.

Και μην εφησυχάζετε: μερικά από τα χειρότερα βιογραφικά που έχουν γίνει ποτέ ανήκουν σε απόφοιτους κορυφαίων πανεπιστημίων. Σίγουρα το πτυχίο από ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο θα τραβήξει την προσοχή των εργοδοτών, αλλά αν δεν υπάρχει τίποτα άλλα στο βιογραφικό, η συνολική εντύπωση δεν θα είναι θετική.

Με ποια σειρά;

Η σειρά με την οποία θα δομήσετε το βιογραφικό σας είναι πολύ σημαντική.

Στην πρώτη σελίδα θα πρέπει να αναφέρετε τα πιο σημαντικά προσόντα σας –και μάλιστα στο πάνω μέρος της σελίδας, ώστε να τραβήξετε την προσοχή αυτού που θα το διαβάσει για να συνεχίσει και παρακάτω.

Βασικά, ξεκινήστε με τα προσόντα που κρίνετε πιο σημαντικά για τη συγκεκριμένη δουλειά. Για παράδειγμα:

  • Προσωπική κατάσταση
  • Εκπαίδευση
  • Σχετική προϋπηρεσία
  • Λοιπή προϋπηρεσία
  • Μη σχετικές θέσεις αρμοδιότητας
  • Δεξιότητες (π.χ. ξένες γλώσσες, Η/Υ)
  • Ενδιαφέροντα
  • Συστάσεις

Οι απόφοιτοι εικαστικών σχολών, είναι σημαντικό να αναφέρουν τις διακρίσεις που πέτυχαν στη διάρκεια των σπουδών τους, καθώς και τη σχετική προϋπηρεσία και τα προγράμματα πρακτικής άσκησης στα οποία έχουν συμμετάσχει.

Αν στοχεύετε σε κάποια θέση με διοικητικά καθήκοντα, τονίσετε την εμπειρία σας σε θέσεις που απαιτούσαν ηγετικές ικανότητες. Πολύ σημαντικά είναι, επίσης, και τα προσόντα που αφορούν στην επικοινωνία και τις δημόσιες σχέσεις, ανεξαρτήτως αντικειμένου.

Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι;

Το βιογραφικό σας δεν πρέπει να ξεπερνά τις δύο σελίδες, ούτε όμως να είναι και πολύ μικρό. Στην πρώτη περίπτωση δίνετε την εντύπωση ότι είστε φλύαροι, στη δεύτερη ότι είστε άπειροι.

Για να δώσετε περισσότερη έκταση, μπορείτε να «παίξετε» με τη γραμματοσειρά και τα περιθώρια –που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι στοιχισμένα.

Παίζει ρόλο η διαμόρφωση;

Η διαμόρφωση (layout) της σελίδας έχει τεράστια σημασία, καθώς το βιογραφικό αποτελεί τη «βιτρίνα» προς τον μελλοντικό σας εργοδότη και πρέπει να είναι προσεγμένο έως και την παραμικρή του λεπτομέρεια.

Γι’ αυτό, φροντίστε να υπάρχει συνέπεια ως προς το στιλ και τη γραφή σε όλο το μήκος του βιογραφικού. Δώστε σημασία στη γραμματοσειρά, τη στοίχιση και τις κουκκίδες. Τηρήστε σωστά κενά και προτιμήστε μια απλή και ευανάγνωστη διάταξη.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι το βιογραφικό είναι το εισιτήριο για την καριέρα σας και θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στη συγκεκριμένη θέση για την οποία το υποβάλλετε κάθε φορά.

Πηγή: Insider.gr

Είστε working girl; Τότε θα σας ενδιαφέρουν και αυτά:

Κυνήγησε τη δουλειά των ονείρων σου… και ας μην έχεις τα προσόντα Εστιατόριο «παντρεύει» τον αστακό με το σεξ! Οι βρισιές αυξάνουν την ...παραγωγικότητα