Εργαζόμενη μητέρα στην Ελλάδα

Κείμενο από το insidestory.gr*

Χαρακτηριστικό των πολλών ταχυτήτων στην προστασία της μητρότητας είναι το γεγονός ότι σε αρκετές επίσημες έρευνες για το θέμα της εργασίας και της μητρότητας στη Γηραιά Ήπειρο, η Ελλάδα εμφανίζεται δύο φορές, με τις κωδικές ονομασίες GrPu (Greece-Public Sector/Ελλάδα-Δημόσιος Τομέας) και GrPr (Greece-Private Sector/Ελλάδα-Ιδιωτικός Τομέας).

Ένα (δύο, τρία) πλαίσια με πολλές ταχύτητες

Να διευκρινίσουμε αρχικά ότι γενικότερα στον δυτικό κόσμο οι άδειες που συνδέονται με την απόκτηση ενός παιδιού χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

·         Για τις μητέρες (μητρότητας)

·         Και για τους δύο (γονικές)

·         Για τους μπαμπάδες (πατρότητας)

Ο μέσος όρος της πληρωμένης άδειας τοκετού και λοχείας (μητρότητας) στην Ευρώπη είναι 23 εβδομάδες. Στην Ελλάδα στον ιδιωτικό τομέα πέφτει στις 17 και στον δημόσιο ανεβαίνει στις 21. Βέβαια στο δημόσιο η μητέρα δικαιούται στη συνέχεια μειωμένο ωράριο κατά 2 ώρες κάθε μέρα για τους επόμενους 12 μήνες (για τον θηλασμό) και κατά μία ώρα για άλλους έξι. Αν δεν θέλει το μειωμένο, η μητέρα μπορεί να πάρει αντ' αυτού μια 9μηνη άδεια μετ' αποδοχών, την οποίαν επιλέγει η πλειοψηφία και τελικά καταλήγει με συνεχόμενη άδεια που υπερβαίνει τον χρόνο.

Στον ιδιωτικό τομέα το μειωμένο ωράριο μετά την άδεια λοχείας μπορεί επίσης να “ανταλλαχθεί”, με συνεχόμενες 15 εβδομάδες πληρωμένης γονικής άδειας –μόνο που σπανιότατα γίνεται, καθώς ο εργοδότης πολύ δύσκολα συμφωνεί να τις δώσει μαζεμένες, όπως μας ενημερώνει ο Δημοσθένης Τρέμος, διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των ΦύλωνΗ ιστοσελίδα (Γ.Γ.Ι.Φ.). Αν η μητέρα δεν κάνει καθόλου χρήση αυτού του χρόνου, μπορεί αυτές τις ώρες να τις ζητήσει από τον εργοδότη του ο πατέρας ιδιωτικός υπάλληλος, αλλά αυτό είναι επίσης κάτι που συμβαίνει σπάνια τόσο γιατί οι άνδρες εργαζόμενοι πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει δυσαρέσκεια στην εργασία τους όσο και γιατί η κουλτούρα των αδειών στην Ελλάδα συνεχίζει να είναι μαμαδοκεντρική.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου και να βρείτε περισσότερα άρθρα του insidestory.gr *

*Το inside story είναι μια προσπάθεια μιας μεγάλης ομάδας αξιόλογων δημοσιογράφων να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τον αναγνώστη. Είναι ανεξάρτητο δημοσιογραφικό σάιτ, που βασίζεται στην έρευνα και την τεκμηρίωση. Τα έσοδα του σάιτ προέρχονται αποκλειστικά από τις συνδρομές των αναγνωστών. Κάθε συνδρομητής διαβάζει δύο καινούργια άρθρα ερευνητικής δημοσιογραφίας καθημερινά και αποκτά πρόσβαση στο αρχείο τους που μετρά ήδη πάνω από 100 ιστορίες! Για να τους γνωρίσετε καλύτερα και να μοιραστείτε μαζί τους την άποψη σας για την προσπάθεια που κάνουν, επισκεφτείτε τους εδώhttp://insidestory.gr/