Τα Dos και Don'ts σε μια συνέντευξη για δουλειά

Τετάρτη 11 Σεπτέμβριος 2019

Έχετε συνέντευξη για δουλειά; Δεν χρειάζεται να είστε αγχωμένοι αρκεί να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες. 

Τα Dos

Ντυθείτε αναλόγως. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ποιος είναι ο κωδικός ενδυμασίας για το γραφείο. 

Έχετε την κατάλληλη γλώσσα του σώματος. Να είστε ενήμεροι για τη γλώσσα του σώματος, επειδή η στάση σας, η επαφή με τα μάτια σας και η χαλαρή θέση μπορεί να εντυπωσιάσει τον μελλοντικό εργοδότη. 

Να είστε λίγο πιο νωρίς. Καλό είναι να φτάσετε 10 λεπτά νωρίτερα από την καθορισμένη ώρα. Προσοχή όμως γιατί εάν εμφανιστείτε πολύ νωρίς μπορεί να κάνει τα πράγματα άβολα και εάν αργήσετε θα κάνετε άσκημη εντύπωση.  Προγραμματίστε να βρίσκεστε κοντά στην τοποθεσία πολύ νωρίτερα, για να αποφύγετε απροσδόκητες καθυστερήσεις.

Στείλτε ένα ευχαριστήριο μήνυμα. Στείλτε ένα ευχαριστήριο μήνυμα μετά τη συνέντευξη. Αυτό είναι κάτι που εκτιμάται από πολλούς εργοδότες. Είναι επίσης η ευκαιρία σας να φτιάξετε μια τελική εντύπωση.

Τα Don'ts

Να πιστεύετε ότι η συνέντευξη έχει τελειώσει μέχρι να βγείτε από την πόρτα. Η συνέντευξη θα συνεχιστεί μέχρι να φύγετε από την πόρτα του γραφείου, οπότε προσέξτε τη συμπεριφορά σας.

Να είστε πολύ χαλαροί. Είναι καλό να είστε φιλικοί, όμως μην το παρακάνετε. Μην είστε πολύ χαλαροί γιατί μπορεί να φανεί αντιεπαγγελματικό. 

Να είστε απροετοίμαστοι. Είναι σημαντικό να έχετε ερευνήσει την εταιρεία, έτσι ώστε να μπορέσετε να δώσετε τις κατάλληλες απαντήσεις και να δείξετε ότι έχετε προετοιμαστεί. 

Να πείτε ψέματα. Τα ψέματα μπορεί να καταστρέψουν τις πιθανότητες να σας προσλάβουν στη δουλειά. Σε γενικές γραμμές η τιμιότητα είναι η καλύτερη πολιτική.

Να συζητάτε για τα προβλήματά σας. Χρειάζεστε τη δουλειά για να πληρώσετε ένα δάνεια; Ο υπεύθυνος προσλήψεων δεν θέλει να ακούσει για τα προβλήματά σας . Θα προσληφθείτε με βάση τα προσόντα σας, τις δυνατότητες επιτυχίας και την προσαρμογή σας. Όλα τα άλλα θα είναι δευτερεύοντα.