ΣΤΙΛ RUNWAYS

Το «αντίο» του Jean Paul Gaultier: Φέρετρα, ναυτικές ρίγες και ένα εντυπωσιακό cast μοντέλων στην πασαρέλα


Μάρθα Κουμπάνη

23 Ιανουαρίου 2020

Το «αντίο» του Jean Paul Gaultier: Φέρετρα, ναυτικές ρίγες και ένα εντυπωσιακό cast μοντέλων στην πασαρέλα

O Jean Paul Gaultier γνώριζε πολύ καλά ότι όλα τα βλέμματα του κόσμου της μόδας ήταν στραμμένα επάνω του και στο τελευταίο show του μετά από 50 χρόνια πορείας. Έτσι φρόντισε να έχει στο cast του μερικά από τα πιο hot ονόματα του modelling.
Οι μεγαλύτερες σταρ έλαβαν τις θέσεις τους στο Théâtre du Châtelet του Παρισιού για μια θεαματική παράσταση με εκπληκτικές εμφανίσεις - η Paris Jackson έκανε το ντεμπούτο της στο runway - και performance του Boy George.
Ο Gaultier δημιούργησε μια μοναδική πορεία, κερδίζοντας τον τίτλο «enfant terrible» καθώς αναδημιούργησε κλασικά σχέδια, συμπεριλαμβανομένων του κορσέ και της μαρινιέρας, που εισήγαγε στην υψηλή ραπτική.
Έτσι, όταν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το show του Παρισιού θα ήταν το τελευταίο του, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι ο Gaultier θα άφηνε το σημάδι του.
«Θα γίνει πάρτι», υποσχέθηκε σε ένα σύντομο βίντεο στο Twitter.

Και ήταν στ'αλήθεια.
Η Irina Shayk, η Jourdan Dunn και η Bella Hadid περπάτησαν μαζί με τις Khelfa, Karen Elson και Estelle Lefebure, διάσημα μοντέλα του '80 και του '90.
Ενώθηκαν με ένα διαφορετικό cast που περιελάμβανε την Αμερικανίδα τραγουδίστρια Beth Ditto και την αυστριακή drag queen Conchita.

Diversity και gender fluidity είναι έτσι κι αλλιώς έννοιες που ο ίδιος έχει εντάξει στις συλλογές του ήδη από το 1976 και το ξεκίνημα της καριέρας του.
Σε όλη τη διάρκεια της επίδειξης, ήταν έντονη η αναφορά σε προηγούμενες συλλογές και iconic pieces όπως το κωνικό σουτιέν που φορούσε η Madonna στην περιοδεία της Blonde Ambition, αυτή τη φορά λίγο τροποποιημένο με αγκράφες για τη μούσα Dita Von Teese. Στο show είδαμε μοντέλα να βγαίνουν μέσα από ένα φέρετρο σε μία κηδεία εμπνευσμένη από το έργο του William Klein "Qui êtes-vous Polly Maggoo?" και με πρωταγωνίστρια την Peggy Moffit.

«Το Couture δεν είναι νεκρό!» είπε ο Gaultier αργότερα.
Ως ένας master της ανάμειξης παλαιών και νέων στοιχείων, ο Gaultier επανέλαβε το μοτίβο της ναυτικής ρίγας που τον καθιέρωσε, και πολλά ακόμα στοιχεία όπως το τούλι και οι πιέτες και διέδωσε το μήνυμα της ανακύκλωσης.
Από περισσότερα από 200 look που παρουσίασε, μόνο 50 ήταν «εντελώς νέα», είπε. «Τα υπόλοιπα ήταν ένα μίγμα ready to wear πραγμάτων, που αγόρασα στην Κίνα ...»

Ο Gaultier έχει μιλήσει προηγουμένως για το πρόβλημα των αποβλήτων της βιομηχανίας μόδας, συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής ορισμένων luxury labels να καίνε τα απούλητα αποθέματα.

«Αντί να τα κάψετε, μπορείτε να δημιουργήσετε κάτι άλλο», είπε.

Το τελευταίο του show είχε αυτά ακριβώς που αγάπησε ο κόσμος της μόδας σε εκείνον: Tην άρνηση του να αγκαλιάσει τον κομφορμισμό και τη βαθιά επιθυμία για το καινούργιο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.