ΣΤΙΛ RUNWAYS

Max Mara: H Beatnik chic συλλογή του για την άνοιξη


Μάρθα Κουμπάνη

24 Σεπτεμβρίου 2021

Max Mara: H Beatnik chic συλλογή του για την άνοιξη
Max Mara S/S 2022

Ο οίκος Max Mara έστρωσε σειρές από χαρούμενες ριγέ ξαπλώστρες κρατώντας αποστάσεις μεταξύ τους για το ανοιξιάτικο show του στο Πανεπιστήμιο Bocconi. Ως συνήθως, οι φοιτητές παρακολουθούσαν από τα παράθυρα και στην συνέχεια πόζαραν για selfies με Influencers όπως η Xenia Adonts και η Caroline Daur.

H κοκκινομάλλα ακόμα, Gigi Hadid έκλεισε τo show με ένα bandeau top, oversized μαύρο τζιν μπουφάν και μια κοντή φούστα, συνοψίζοντας μια συλλογή που έζησε κάπου-και μερικές φορές αμήχανα-μεταξύ ενδυμάτων εργασίας, ενδυμάτων δρόμου και ρούχων παραλίας.

Στα παρασκήνια, ο creative director Ian Griffith μιλούσε για το «Bonjour Tristesse», το μυθιστόρημα της Françoise Sagan του 1954, που περιγράφει τις δραματικές καλοκαιρινές διακοπές ενός 17χρονου στη Γαλλική Ριβιέρα. Στον moodboard του υπήρχαν φωτογραφίες από την κινηματογραφική μεταφορά του 1958, με την Jean Seberg και τον David Niven και οι δύο με τζιν πουκάμισα δεμένα με κόμπο στη μέση.

Αλλά ήταν το στιλ της Sagan - το οποίο ο Griffiths ονόμασε "beatnik chic" - που χαρακτήρισε τη συλλογή και ενέπνευσε τον Griffiths να δημιουργήσει απλά ρούχα.

O όρος Βeatnik Περιγράφει «ένα νέο άτομο στα 1950 και 1960sπου ανήκει σε μια υποκουλτούρα που σχετίζεται με τη beat generation». Η τελευταία είναι το λογοτεχνικό κίνημα που έδρασε στην Αμερική τις δεκαετίες του 1950 και 1960. Αν και στην πραγματικότητα αποτέλεσε μια ολιγάριθμη ομάδα, η επίδραση της στην αμερικανική λογοτεχνία και κοινωνία ήταν αρκετά σημαντική ώστε να χαρακτηριστεί καλλιτεχνική γενιά.

«Αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τους κανόνες του ντυσίματος ή της συμπεριφοράς», είπε ο Griffith για την συγγραφέα.

Έτσι κι εκείνος πρόσθεσε στη συλλογή του επαναστατικά στοιχεία, όπως φούστες με ιμάντες που τύλιγαν τους γοφούς, με fisherman's sandals με χοντρές σόλες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.