UPDATE

NASA: Δημιούργησε ρομποτικό φίδι με σκοπό να εξερευνήσει το διάστημα (και όχι μόνο)


JTeam

19 Απριλίου 2023

NASA: Δημιούργησε ρομποτικό φίδι με σκοπό να εξερευνήσει το διάστημα (και όχι μόνο)
@nasa
Το συγκεκριμένο ρομπότ μπορεί να είναι επίσης χρήσιμο και για τη γη, αφού μπορεί να εξερευνήσει ακραία περιβάλλοντα

Οι επιστήμονες της NASA σχεδίασαν ένα ρομποτικό φίδι, προκειμένου να βοηθήσουν στην εξερεύνηση του διαστήματος και άλλων πλανητών, όπως επίσης και να αναζητήσουν την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Το σύστημα EELS που θα περιέχει το ρομπότ, βρίσκεται υπό ανάπτυξη από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA με την «μακρόστενη συσκευή» να έχει ως σκοπό να διασχίζει διαφόρων ειδών εδάφη χρησιμοποιώντας περιστρεφόμενους τροχούς κατά μήκος του «σώματός» του.

Πρώτος του προορισμός θα μπορούσε να είναι ο Εγκέλαδος, ένα μικρό παγωμένο φεγγάρι του Κρόνου. Ωστόσο, το EELS θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμο και εδώ στη Γη, πραγματοποιώντας έρευνες σε ακραία περιβάλλοντα. Όσον αφορά τον Εγκέλαδο, το εν λόγω φεγγάρι διαθέτει έναν ωκεανό κάτω από τον παγωμένο φλοιό του. Οι πίδακες που υπάρχουν στην επιφάνεια χρησιμεύουν ως πύλες εισόδου στο νερό κάτω από τον πάγο προκειμένου να εξερευνηθούν ενδεχόμενες εξωγήινες μορφές ζωής.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά οχήματα-ρομπότ, το EELS είναι σε θέση να ερευνήσει τέτοια περιβάλλοντα σέρνοντας το «σώμα» του και κολυμπώντας μέσα στο νερό. Το σύστημα χρησιμοποιεί καινοτόμες περιστρεφόμενες προωθητικές μονάδες που λειτουργούν ως ερπύστριες αλλά και υποβρύχιες προωθητικές μονάδες. Αυτό θα επιτρέψει στο ρομπότ να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν πίδακα του Εγκέλαδου.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Martin Robinson οραματίζεται ένα ρομπότ που θα μπορούσε να εξερευνήσει οποιαδήποτε τοποθεσία, ακόμη και να κατέβει σε σεληνιακούς σωλήνες λάβας. Η προσαρμοστικότητα του συστήματος ανοίγει δυνατότητες και για άλλους προορισμούς, όπως τα παγωμένα τμήματα του Άρη και οι σχισμές στους πάγους της Γης.

Το εν λόγω εργαστήριο της NASA συνεργάζεται επί του παρόντος με επιστήμονες για τον εντοπισμό επιστημονικών ερευνών υψηλής προτεραιότητας στον πλανήτη μας. Δοκιμές έχουν διεξαχθεί μέσα στον παγετώνα Athabasca του Καναδά και στο ηφαίστειο Mount Meager.