UPDATE

Ο πύραυλος του Elon Musk εξερράγη λίγο μετά την εκτόξευση του και κατέληξε στον Ατλαντικό


JTeam

21 Απριλίου 2023

Ο πύραυλος του Elon Musk εξερράγη λίγο μετά την εκτόξευση του και κατέληξε στον Ατλαντικό
Splash News
Τελικά η προσπάθεια της SpaceX να εκτοξεύσει τον ισχυρότερο πύραυλο της ιστορίας, δεν πήγε και πολύ καλά

Το κοινό του Elon Musk περίμενε με ανυπομονησία ένα ακόμη σπουδαίο επίτευγμα του, ωστόσο όπως φαίνεται τα πράγματα δεν πήγαν και πολύ καλά. Σκοπός της εταιρείας του Elon, ήταν να εκτοξεύσει τον ισχυρότερο πύραυλο που έχει αναπτυχθεί ποτέ. Να ολοκληρώσει έναν γύρο από τη γη και ύστερα να βρεθεί και πάλι πίσω. Και όλα αυτά σε 90 λεπτά.

Ο πύραυλος Starship, ο οποίος αναμένεται να είναι και ο ισχυρότερος που αναπτύχθηκε ποτέ, στην πρώτη του δοκιμαστική πτήση άντεξε μέχρι τα 32 χιλιόμετρα ύψος, πριν δώσουν εντολή για αυτοκαταστροφή, μιας και απέτυχε αποσυνδεθεί από τον πύραυλο Super Heavy.


Ο Elon Musk είχε κρατήσει τις προσδοκίες του κοινού χαμηλές, ενημερώνοντας πως σκοπό της πρώτης δοκιμαστικής εκτόξευσης είναι να μάθουν περισσότερα για τη βελτίωση του πυραύλου. O Starship εκτοξεύτηκε λίγο μετά τις 16.30 ώρα Ελλάδας από τις εγκαταστάσεις της SpaceX στο Μπόκα Τσίκα του Τέξας. Λιγότερο από τρία λεπτά αργότερα, απέτυχε να αποσυνδεθεί από τον πύραυλο Super Heavy και έλαβε εντολή να αυτοκαταστραφεί, τερματίζοντας πρόωρα μια υποτροχιακή πτήση. Τα συντρίμμια του σκάφους κατέπεσαν μαζί με τον πύραυλο στον Ατλαντικό.

Ο Musk όμως δεν παρέλειψε να συγχαρεί την ομάδα του, παρά τα αρκετά προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει. Σημειώνεται, ότι στις 17 Απριλίου, η εκτόξευσή του είχε αναβληθεί, καθώς προέκυψε ένα ζήτημα συμπίεσης, το οποίο δεν μπόρεσαν να επιλύσουν εγκαίρως οι μηχανικοί.

«Συγχαρητήρια στις ομάδες της SpaceX για αυτή την υπέροχη πρώτη δοκιμαστική πτήση του Starship», έγραψε στο Twitter. «Μάθαμε πολλά για την προσεχή δοκιμή εκτόξευσης (που θα γίνει) σε λίγους μήνες», έγραψε χαρακτηριστικά ο Musk.


Από την άλλη, η SpaceX έγραψε στον επίσημό της λογαριασμό στο Twitter, ότι «σαν να μην ήταν αρκετά συναρπαστική η δοκιμαστική πτήση, το Starship παρουσίασε μια γρήγορη απρογραμμάτιστη αποσυναρμολόγηση πριν από τον διαχωρισμό».