UPDATE

Sunday Times: «Το Ινστιτούτο της Γουχάν ευθύνεται για το ξέσπασμα και τη συγκάλυψη της Covid-19»


JTeam

12 Ιουνίου 2023

Sunday Times: «Το Ινστιτούτο της Γουχάν ευθύνεται για το ξέσπασμα και τη συγκάλυψη της Covid-19»
Οι νέες αποκαλύψεις από τη διάσημη βρετανική εφημερίδα, οι οποίες αφορούν την πανδημία

Λόγο για «μυστικό πρόγραμμα επικίνδυνων πειραμάτων λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία» κάνει η εφημερίδα Sunday Times, σε ένα μακροσκελές ρεπορτάζ, το οποίο αφορά την πανδημία και το ξέσπασμα της. Η βρετανική εφημερίδα προσπαθεί να απαντήσει στη τεράστια συζήτηση/διαμάχη σχετικά με το αν ο ιός προέκυψε λόγω διαρροής από εργαστήριο ή αν προήλθε φυσικά, από τα ζώα στους ανθρώπους.

Όσοι ερευνητές προσπάθησαν αυτά τα τρία χρόνια να δώσουν απαντήσεις, δεν τα κατάφεραν καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με διάφορα εμπόδια, τα οποία αφορούσαν κυρίως έλλειψη διαφάνειας από την Κίνα.

Συγκεκριμένα στο νέο δημοσίευμα αναφέρεται, πως επιστήμονες στη Γουχάν, συνεργάζονταν με τον κινεζικό στρατό, και συνδύαζαν τους πιο θανατηφόρους κορωνοϊούς του κόσμου για να δημιουργήσουν έναν νέο μεταλλαγμένο ιό όταν ξεκίνησε η πανδημία του Covid.

Επικαλούμενη ερευνητές, η εφημερίδα αναφέρει ότι Κινέζοι επιστήμονες εκτελούσαν ένα μυστικό πρόγραμμα επικίνδυνων πειραμάτων, το οποίο προκάλεσε διαρροή από το Wuhan Institute of Virology και ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού.

Η σχετική έκθεση των Sunday Times βασίζεται σε εκατοντάδες έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων άλλοτε εμπιστευτικών αναφορών, εσωτερικών memos, επιστημονικών εγγράφων και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το εργαστήριο της Γουχάν αναζητούσε την προέλευση του ιού Sars του 2003 και μάλιστα για την έρευνα αυτή, προσέλκυσε χρηματοδότηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσω ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Στη συνέχεια, το εργαστήριο μελετούσε έναν νέο ιό του 2016, ο οποίος εντοπίστηκε σε ένα ορυχείο στο Mojiang στην επαρχία Yunnan, όπου άνθρωποι είχαν πεθάνει από συμπτώματα παρόμοια με τον ιό Sars. Αντί να προειδοποιήσει τότε τον κόσμο όμως, η Κίνα δεν ανέφερε αυτούς τους θανάτους. Μόλις αυτός ο ιός του 2016, που βρέθηκε στα ορυχεία, μεταφέρθηκε στο Wuhan Institute- τότε ξαφνικά το έργο των επιστημόνων του ινστιτούτου έγινε απόρρητο.


Αμερικανοί ερευνητές είπαν ότι το απόρρητο πρόγραμμα είχε ως στόχο να καταστήσει τους ιούς των ορυχείων πιο μολυσματικούς για τον άνθρωπο, προστίθεται στην έκθεση. «Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν συμμετείχε στη δημιουργία, τη διάδοση και τη συγκάλυψη της πανδημίας Covid-19», δήλωσε ένας από τους ερευνητές.

Τον Νοέμβριο του 2019, ερευνητές που εργάζονταν σε αυτά τα πειράματα νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα που έμοιαζαν με τον Covid και οι συγγενείς τους πέθαναν. Την περίοδο εκείνη, η Κίνα εμποδίζει ξένους εμπειρογνώμονες να διερευνήσουν την πηγή της πανδημίας.

Το δημοσίευμα των Sunday Times τονίζει επίσης ότι ξένοι εμπειρογνώμονες που επιδιώκουν να εντοπίσουν την πηγή της πανδημίας παρακωλύθηκαν από την Κίνα στην έρευνά τους. Συγκεκριμένα, μια βρετανίδα ειδικός σε θέματα νυχτερίδων, η οποία εποπτεύει το Wuhan Institute και είχε εργαστεί επίσης στα ορυχεία, είπε ότι της απαγορεύτηκε να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης για την έρευνά της και ότι παρακολουθείται από το Πεκίνο. Οι περιορισμοί την ανάγκασαν να εγκαταλείψει την Κίνα και να μετακομίσει στο Χονγκ Κονγκ.

Παράλληλα, Αμερικανοί ερευνητές αποκτούν πρόσβαση σε μυστικές πληροφορίες που αφορούσαν τις μελέτες και τα πειράματα που έλαβαν μέρος στο Ινστιτούτο της Γιουχάν.

Σε ξεχωριστή έκθεση, ερευνητές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ σημειώνουν: «Παρά το γεγονός ότι παρουσιάζεται ως πολιτικό ίδρυμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσαν ότι το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν συνεργάστηκε σε δημοσιεύσεις και μυστικά πρότζεκτ με τον κινεζικό στρατό. Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν συμμετέχει σε απόρρητη έρευνα, συμπεριλαμβανομένων εργαστηριακών πειραμάτων σε ζώα, για λογαριασμό του κινεζικού στρατού τουλάχιστον από το 2017».

Τέλος ο κινεζικός στρατός, είχε ενδιαφερθεί για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τους ιούς, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πιθανά βιολογικά όπλα.

Με πληροφορίες από Sunday Times