UPDATE

Μις Ιαπωνία: Η νικήτρια του διαγωνισμού ομορφιάς κατάγεται από την Ουκρανία - Θύελλα αντιδράσεων στα social media


JTeam

26 Ιανουαρίου 2024

Μις Ιαπωνία: Η νικήτρια του διαγωνισμού ομορφιάς κατάγεται από την Ουκρανία - Θύελλα αντιδράσεων στα social media
IG @karolina0824
«Στόχος μου είναι να δημιουργήσω μια κοινωνία, όπου οι άνθρωποι δεν θα κρίνονται από την εμφάνισή τους»

Τον τίτλο της «Miss Nippon» (Μις Ιαπωνία) για το 2024 κατέκτησε η Καρολίνα Σιίνο, μια 26χρονη η οποία είναι γεννημένη στην Ουκρανία, αλλά κατοικεί μόνιμα στην Ιαπωνία περισσότερο από 20 χρόνια. Η Καρολίνα Σιίνο, έγινε η πρώτη πολιτογραφημένη πολίτης της Ιαπωνίας που κέρδισε τα καλλιστεία στο Τόκιο τη Δευτέρα, με τη στέψη της ωστόσο να προκαλεί έντονες αντιδράσεις και διχασμό.

Η Καρολίνα γεννήθηκε το 1998 και μετακόμισε στην Ιαπωνία, σε ηλικία 5 ετών. Μεγάλωσε στη Ναγκόγκα. Οι γονείς της, οι οποίοι είναι και δύο Ουκρανοί, χώρισαν και έπειτα η μητέρα της ξαναπαντρεύτηκε έναν Ιάπωνα. H ίδια, δήλωσε σε συνέντευξή της στο CNN ότι έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες για να γίνει αποδεκτή στην Ιαπωνία, λόγω της εμφάνισής της, αλλά ήλπιζε ότι η νίκη της θα άλλαζε την άποψη της κοινής γνώμης.

Σε ομιλία της στον διαγωνισμό, η 26χρονη τόνισε: «Έπρεπε να αντιμετωπίσω φυλετικά εμπόδια που δεν με άφηναν να γίνω αποδεκτή ως Γιαπωνέζα. Γι’ αυτό είμαι γεμάτη ευγνωμοσύνη που με αναγνωρίζουν σε αυτόν τον διαγωνισμό ως Γιαπωνέζα». «Οι άνθρωποι δεν κρίνονται από την εμφάνισή τους», πρόσθεσε.

Έντονες αντιδράσεις

Η επιλογή της Καρολίνα Σιίνο ως «Μις Ιαπωνία 2024», προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αρκετούς να αμφισβητούν αυτή την επιλογή. Πολλοί ήταν εκείνοι που διερωτήθηκαν πώς ένα άτομο χωρίς καταγωγή από την Ιαπωνία και χωρίς κανένα ασιατικό εμφανισιακό χαρακτηριστικό, κατέκτησε αυτόν τον τίτλο στον ετήσιο διαγωνισμό ομορφιάς.

«Δεν μοιάζει καθόλου σε μια τυπική Μις Ιαπωνία», έγραψαν μερικοί χρήστες στα social media. «Όταν ένα άτομο με ευρωπαϊκή εμφάνιση αποκαλείται η πιο όμορφη Γιαπωνέζα στέλνει λάθος μηνύματα στους Ιάπωνες», ήταν ένα ακόμα σχόλιο. Φυσικά, κάποιοι άλλοι επαίνεσαν την αγάπη της για τη χώρα. «Αν οι άνθρωποι συνεχίσουν να αξιολογούν την ιαπωνικότητα με βάση τις ρίζες και να θεωρούν δικούς τους μόνο όσους έχουν καθαρό ιαπωνικό αίμα, αντί να αγκαλιάζουν την πολυπολιτισμικότητα, η Ιαπωνία θα ξεμείνει από Ιάπωνες», τόνισε ένας άλλος.

Από την πλευρά της, η διοργανώτρια των καλλιστείων, δήλωσε ότι η νίκη της Σιίνο «μας έδωσε την ευκαιρία να επανεξετάσουμε τι είναι η ιαπωνική ομορφιά. Μετά το σημερινό αποτέλεσμα, υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο είμαι πεπεισμένη: Η ιαπωνική ομορφιά δεν υπάρχει στην εμφάνιση, ούτε στο αίμα, αλλά υπάρχει σταθερά στην καρδιά μας».

«Η διαφορετικότητα χρειάζεται»

«Στόχος μου είναι να δημιουργήσω μια κοινωνία, όπου οι άνθρωποι δεν θα κρίνονται από την εμφάνισή τους, γεγονός που με οδήγησε να συμμετάσχω στον διαγωνισμό», είπε η ίδια. «Ζω στην Ιαπωνία από τα πέντε μου χρόνια. Συνειδητοποίησα ότι μιλάω Ιαπωνικά και ζούσα ως Ιαπωνέζα, αλλά ήταν η πρώτη φορά που παρατήρησα πως η εμφάνισή μου ήταν διαφορετική κι αυτό συνέβη, λόγω των σχολίων των γύρω μου», συμπλήρωσε.

«Ζούμε σε μια εποχή διαφορετικότητας - όπου η διαφορετικότητα χρειάζεται», είπε στη συνέντευξή της στο CNN, η Καρολίνα. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σαν εμένα που ανησυχούν για το χάσμα μεταξύ της εμφάνισής τους και αυτού που είναι. Μου έλεγαν συνεχώς ότι δεν είμαι Γιαπωνέζα, αλλά είμαι απολύτως Γιαπωνέζα, οπότε μπήκα στον διαγωνισμό πιστεύοντας ειλικρινά στον εαυτό μου. Ήμουν πολύ χαρούμενη που με αναγνώρισαν έτσι», πρόσθεσε.