UPDATE

Ρούμπι Φράνκι: Η «μανούλα influencer» που κατηγορείται για την κακοποίηση των παιδιών της


Στεφανία Παπαδημητρίου

21 Φεβρουαρίου 2024

Ρούμπι Φράνκι: Η «μανούλα influencer» που κατηγορείται για την κακοποίηση των παιδιών της
Κακοποιούσε τα παιδιά με τη συνεργάτιδά της - Συνελήφθησαν όταν ο γιος της κατάφερε να ξεφύγει

Η Ρούμπι Φράνκι είναι από τη Γιούτα, είναι vlogger και μανούλα. Έτσι έγινε γνωστή –έφτιαξε ένα κανάλι στο YouTube, το 8Passengers, στο οποίο παρουσίαζε την ειδυλλιακή οικογενειακή ζωή με τον (εν διαστάσει, εδώ και λίγο καιρό) σύζυγο και τα έξι παιδιά τους. Τον Δεκέμβρη, κατηγορήθηκε για κακοποίηση ανηλίκων και δήλωσε ένοχη για τέσσερις κατηγορίες.

Η είδηση για την ενοχή της, έγινε γνωστή μόλις τρεις μήνες αφότου η ίδια και η συνεργάτιδά της, Τζόντι Χίλντεμπραντ, συνελήφθησαν όταν ο 12χρονος γιος της Φράνκι κατάφερε να αποδράσει από ένα παράθυρο, από το σπίτι της Χίλντεμπραντ, και χτύπησε το παράθυρο ενός γείτονα ζητώντας νερό και φαγητό. Λέγεται πως είχε ανοιχτές πληγές στο σώμα του και τραύματα από μονωτική ταινία στους αστραγάλους και τους καρπούς του. Οι Αρχές βρήκαν σε εξίσου κακή κατάσταση και τη 10χρονη κόρη της influencer. Και τα δύο παιδιά ήταν εκεί εν γνώσει της μητέρας τους, με τη συνεργάτιδά της να έχει αναλάβει τη φροντίδα τους.

Εκείνη την εποχή, τα παιδιά οδηγήθηκαν στον νοσοκομείο και στη συνέχεια τα ανέλαβαν οι κοινωνικές υπηρεσίες της Γιούτα. Ακολούθησαν τα μικρότερα αδέλφια τους. Οι δύο γυναίκες, αντιμετώπιζαν έξι κατηγορίες παιδικής κακοποίησης.

Μετά τη σύλληψη, το γραφείο της Εισαγγελίας στη Γιούτα κατηγόρησε τις δύο γυναίκες για την πρόκληση τραυματισμό των παιδιών μέσω «συνδυασμού πολλαπλών τραυματισμών ή βασανιστηρίων, πείνας ή υποσιτισμού που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και προκαλεί σοβαρή συναισθηματική βλάβη» -εγκλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε ποινή φυλάκισης 15 ετών και πρόστιμο 10 χιλιάδων δολαρίων ανά κατηγορία. Σύμφωνα με το KUTV, αποσύρθηκαν δύο κατηγορίες της Φράνκι, επειδή ακριβώς δήλωσε ένοχη. Ωστόσο, το κοινό του 8Passengers την είχε κατηγορήσει καιρό πριν. Έβλεπαν πως οι τεχνικές που ακολουθούσε για να πειθαρχήσει τα παιδιά της, όπως το να μην τους επιτρέπει να φάνε για να τα τιμωρήσει, ήταν επικίνδυνες.

Οι αδελφές της Φράνκι, που είναι επίσης «μαμάδες influencers», δήλωσαν ανακουφισμένες που επιτέλους συνελήφθη. Η μεγαλύτερη κόρη της, έγραψε «καιρός ήταν» σε IG story στις 30 Αυγούστου, όταν έμαθε για τη μητέρα της. «Η οικογένειά μου κι εγώ είμαστε χαρούμενοι που επιτέλους αποδόθηκε δικαιοσύνη».

Οι υποψίες για κακοποίηση από την εποχή του YouTube

Η Ρούμπι Φράνκι άνοιξε το κανάλι της στο YouTube το 2015.Το 8 Passengers ήταν κάτι σαν online ημερολόγιο της ζωής με τον σύζυγό της, Κέβιν Φράνκι, και τα έξι παιδιά τους: την Σάρι, ον Τσαντ, την Άμπι, την Τζούλι, τον Ράσελ και την Ιβ. Μιλούσε για το πώς μεγάλωναν τα παιδιά, έδινε συμβουλές, έδειχνε τις καθημερινές τους δραστηριότητες και, ήδη από το 2020, το κοινό της είχε υποψίες για τη συμπεριφορά της.

Τότε ήταν που ο Τσαντ αποκάλυψε ότι του πήραν το υπνοδωμάτιο επειδή έκανε φάρσες στον αδελφό του, και κοιμόταν σε καρέκλα για επτά μήνες για τιμωρία. Σε άλλα βίντεο, βλέπουμε ότι η Φράνκι δεν επέτρεπε στα παιδιά της να φάνε για να τα τιμωρήσει, συχνά τα απειλούσε πως «θα έχαναν το προνόμιο» του βραδινού φαγητού και επέμενε πως η εξάχρονη κόρη της θα έπρεπε να πεινάσει επειδή ξέχασε να πάρει το ταπεράκι της στο σχολείο. Στο TikTok, έγινε viral απόσπασμα που τη δείχνει να διατάζει τα παιδιά και τα ανίψια της να μπουν στη σειρά για να φάνε μία μπανάνα, ενώ την ακούμε να λέει «λατρεύω που μπορώ να μιλάω έτσι στους ανιψιούς μου».

Το 2020, χιλιάδες άτομα υπέγραψαν online petition ζητώντας να γίνει έρευνα για τη συγκεκριμένη content creator και να επέμβουν οι αρχές. Η ίδια, δήλωσε σε συνέντευξη ότι «αυτό που δεν καταλαβαίνει ο κόσμος, είναι ότι δίνουμε στα παιδιά μας εναλλακτικές για τα πάντα» -είπε, δηλαδή, ότι αν δεν ήθελαν να είναι άτακτα, δεν θα έμπαιναν και τιμωρία.

Πώς κατέληξε αυτό; Απλώς σταμάτησε να ανεβάζει βίντεο και, το 2023, διέγραψε το κανάλι. Είχε πάνω από 2 εκατομμύρια subscribers.

Η σχέση με την Τζόντι Χίλντεμπραντ

Όταν έγινε η αρχή του τέλους του 8Passengers, η Ρούμπι Φράνκι ξεκίνησε να συνεργάζεται με την Τζόντι Χίλντεμπραντ, μία σύμβουλο και life coach. Η πλατφόρμα της, η ConneXions, αυτοδιαφημιζόταν σαν «γκρουπ υποστήριξης» για μαμάδες, ώστε να «βοηθηθούν εκείνες που χάθηκαν στο σκοτάδι», με τη Φράνκι να γίνεται coach ψυχικής υγείας. Οι δυο τους εμφανίζονταν μαζί σε βίντεο, είχαν κοινό λογαριασμό στο IG με όνομα Moms of Truth. Κάποιοι έκαναν λόγο για «αίρεση», καθώς δίδασκαν γονείς πως η αγάπη άνευ όρων είναι λάθος, αλλά και πως τα παιδιά δεν αξίζουν προσωπικό χώρο. Επίσης, έκαναν ρατσιστικά και τρανσφοβικά σχόλια.