UPDATE #NOW

Στο TikTok, άντρες εξηγούν «πώς να κάνεις τις γυναίκες ό,τι θέλεις» και η τοξικότητα δεν έχει όριο


Στεφανία Παπαδημητρίου

12 Νοεμβρίου 2023

Στο TikTok, άντρες εξηγούν «πώς να κάνεις τις γυναίκες ό,τι θέλεις» και η τοξικότητα δεν έχει όριο
Και εσύ ψάχνεις ένα σύννεφο να πέσεις

Έχεις μόλις ξυπνήσει, χαζεύεις στο TikTok και, ξαφνικά, βλέπεις μία γυναίκα, έξαλλη – δεν είναι υποθετικό σενάριο, είναι αυτό που μου συνέβη το πρωί της Παρασκευής. Επειδή είμαι στη μεριά του app που κάπως όλες είμαστε έξαλλες με την πατριαρχία, τα fuckboys, τη ζωή μας, δεν σοκαρίστηκα. Την άκουσα, όμως, γιατί οφείλουμε να σεβόμαστε η μία τα νεύρα της άλλης. Έλεγε ότι πρέπει να ψάξουμε «πώς να χειραγωγήσεις τις γυναίκες», και πως άντρες δίνουν tips ο ένας στον άλλο, για να μας κάνουν ό,τι θέλουν.

Προφανώς και έκανα το search. Πάτησα «How to manipulate women», είδα τα βίντεο, θα ήθελα να πω ότι απογοητεύτηκα αλλά, στην πραγματικότητα, απλώς έψαξα ένα σύννεφο να πέσω. Ανασφαλείς στρέιτ άντρες, που θεωρούν ότι τους αξίζει να έχουν στρατιά γυναικών να τρέχει πίσω τους, ανταλλάσσουν συμβουλές για το πώς θα μας κάνουν ό,τι θέλουν.

Από τη μία, είναι αστείο. Από την άλλη, τρομακτικό.

Πάνω-κάτω, όλοι λένε τα ίδια. «Να της απαντάς κατευθείαν στην αρχή, και μετά να την αγνοείς για δύο ώρες». «Να μάθεις πόσα ανέχτηκε από τον πρώην της, για να μάθεις μέχρι πού σε παίρνει». «Δείξε ότι είσαι περιζήτητος, χωρίς να το πεις ευθέως». Τα βλέπεις και αναρωτιέσαι γιατί τα λένε αυτά, ποιος life coach που αυτοαποκαλείται Alpha male τα είπε στο podcast του, γιατί οι γονείς τους τούς μεγάλωσαν έτσι – μπορεί και να γελάσεις, απορώντας πού βρήκαν τόση σιγουριά.

@1leehendrix This one is golden fellas 😎🔒 #fyp #foryoupage #leehendrix #inhendrixwetrust #datingadvice ♬ Calm (Lofi) - Faneo sound

Μετά σταματάς να γελάς, ωστόσο. Άνθρωπος που περιγράφει τον εαυτό του ως «δάσκαλο αυτοβελτίωσης», συμβουλεύει το κοινό του να φροντίσει τη γυναίκα, να δείξε ότι μπορεί να βασίζεται πάνω το, να την κακομάθει. «Δείξε ότι μόνο εσύ μπορείς να την καταλάβεις. Όταν τα καταφέρεις και ηρεμήσει, σταμάτα. Δεν θα έχει φίλους να μιλήσει για αυτό – θα την έχουν παρατήσει. Και τέλος, ποτέ μην της κάνεις κοπλιμέντα. Πες ότι σου αρέσει το χρώμα του ρούχου, ότι σου αρέσουν τα σκουλαρίκια της, όχι εκείνη».

Το συγκεκριμένο βίντεο, έχει σχεδόν μισό εκατομμύριο views και πάνω από 50 χιλιάδες likes.

@jaden_cradle

Use this life hack

♬ original sound - Jaden cradle

Το ότι υπάρχουν τέτοιοι άντρες εκεί έξω, δεν προκαλεί έκπληξη σε κανέναν. Το ότι νομίζουν ότι δεν έχουν σχέση, επειδή δεν ξέρουν πώς να χειρίζονται τις γυναίκες, είναι γελοίο – όσο γελοίο και το ότι είναι οι ίδιοι άντρες που πιστεύουν ότι τους θέλεις για τα λεφτά τους, ενώ κυριολεκτικά ζουν με τους γονείς τους, στα 35 τους. Είναι οι ίδιοι άντρες που, κάποια στιγμή, θα σου πουν να μη φοράς κοντές φούστες, για να μη σε κοιτάνε οι άλλοι. Που θα σε διαλύσουν συναισθηματικά, επειδή ξέρουν μέσα τους ότι σου αξίζει κάτι καλύτερο, και απλώς δεν θέλουν να το πιστέψεις εσύ.

Φυσικά και υπάρχει αντίστοιχη τοξικότητα από γυναικεία accounts, κανείς δεν είπε πως η χειριστική συμπεριφορά είναι χαρακτηριστικό μόνο του ενός από τους δύο. Διαχρονικά, όμως, η γυναίκα παίρνει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί, θέλοντας και μη – η πατριαρχική κοινωνία της το προσφέρει απλόχερα, από πάντα. Εκείνη φταίει για όλα, άλλωστε. «Τη σπίτωσε», «τον έβαλε στο βρακί της», «ο καημένος δεν βγαίνει γιατί τρώει παντόφλα στο σπίτι» - αυτά είναι πράγματα που ξεστομίζει κόσμος ακόμη και το 2023. Μέχρι και το «αντροχωρίστρα», δεν βγαίνει αρσενικό.

Το θέμα εδώ είναι οι άντρες του TikTok, όμως, που διδάσκουν ο ένας στον άλλον τεχνικές χειραγώγησης. Είναι άντρες που μισούν βαθιά τις γυναίκες, προφανώς – δεν χρειάζεται να το πουν δυνατά, φαίνεται. Και δεν τα λένε μόνο τυχαίοι στην Αμερική, αλλά και άνθρωποι δίπλα σου.