LIFE NOW CITY BLOGGING

Ξέρουμε πού θα φας εθιστικό σουβλάκι στην Αθήνα: 6 αγαπημένες διευθύνσεις


Ερασμία Αρβανιτά

26 Ιουλίου 2025

σουβλάκι
IG @kapsa.souvlaki
Το σουβλάκι στα καλύτερά του

«Το σουβλάκι δεν είναι ωραίο». Κανείς, ποτέ, σε κανένα σύμπαν, δεν τόλμησε να ξεστομίσει κάτι τέτοιο. Γιατί το σουβλάκι δεν είναι απλώς comfort food, είναι αυτό που ζητάει ο οργανισμός σου μετά από έξοδο για ποτό, μετά τη δουλειά, το πρωί που ξυπνάς, είναι οριακά ψυχοθεραπεία, είναι λόγος για να μη φύγεις από την Αθήνα μέσα στην κάψα του καλοκαιριού. Ναι, γενικά δεν μου αρέσουν τα σουβλάκια, το εμπεδώσαμε.

Δύσκολα θα πάω σε μαγαζί και θα πω ότι το σουβλάκι (μιλάω για τυλιχτό) που δοκίμασα, δεν μου άρεσε. Έχει τύχει να μην ξετρελαθώ, έχει τύχει να απογοητευτώ από μερικές λεπτομέρειες, έχει τύχει να μην το προτείνω σε φίλους μου. Αλλά, όταν το σουβλάκι είναι καλό (άποψή μου: Αυτό είναι σχετικό για τον καθένα), τότε μπορεί να γίνει εθιστικό. Να σε κάνει να πεις: «Εδώ είμαστε». Να σε κάνει να παραγγέλνεις δεύτερο ενώ δεν έχεις τελειώσει το πρώτο. Άλλοι το προτιμούν πιο μικρό, άλλα με λαδωμένη πίτα, άλλοι χωρίς πατάτες, όλοι όμως προσκυνούν στην ύπαρξή του.

Και επειδή ειλικρινά με ενδιαφέρει να κάνω λίγο καλύτερο τον κόσμο, ρώτησα τις συναδέλφους μου στη δουλειά να μου πουν τις δικές τους αγαπημένες διευθύνσεις στην Αθήνα με το καλύτερο σουβλάκι. Τις μοιράστηκαν μαζί μου, τις κατέγραψα και στις παραθέτω παρακάτω.

Μπλε σουβλάκια

Ο εξωτερικός χώρος, οι τοίχοι και οι ποδιές είναι μπλε στα Μπλε σουβλάκια. Και το σουβλάκι τους (τυλιχτό και καλαμάκι), πολύ καλό. Η Ανθία μου μίλησε για το μαγαζί. Βρίσκεται στη Νέα Σμύρνη και έχει top γύρο χοιρινό (φυσικά χειροποίητος, ψημένος στα ξύλα και στα κάρβουνα), top καλαμάκι χοιρινό και επίσης top καλαμάκι κοτόπουλο. Όπως έμαθα, το τυλιχτό έχει τη σωστή ισορροπία στα μπαχαρικά, η πίτα είναι χειροποίητη και αλάδωτη – χωρίς ωστόσο να είναι στεγνή. Τα κρέατά τους είναι άριστης ποιότητας και ελληνικά, ενώ στο κατάλογο βρίσκεις πολλές ακόμα επιλογές.

Μπλε σουβλάκια, Agchialou 35, Nea Smirni 171 24

Κάψα

Την Κάψα δεν μου την πρότεινε κανείς. Έχω πάει και ξέρω. Σε αυτό το μικρό σουβλάκι κρύβονται θησαυροί γεύσεων. Έχει ανοίξει εδώ και έναν χρόνο περίπου στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων και έχει κάνει αισθητή την παρουσία του. Την πρώτη φορά που πήγα, είδα στον κατάλογο τυλιχτό με χειροποίητο γύρο και σος αβοκάντο. Ίσως φρικάρεις που το διαβάζεις, αλλά αν δεν το δοκιμάσεις δεν μπορείς να ξέρεις για τι αριστούργημα μιλάμε, πίστεψέ με. Στην Κάψα το σουβλάκι λαμβάνει τη φροντίδα που του αρμόζει. Ξέρεις ότι θα φας καλά, από τη στιγμή που γνωρίζεις πως έχει φρέσκα κρέατα, φρέσκα λαχανικά, όχι τυποποιημένες πατάτες, πίτες που προμηθεύονται από εργαστήριο και χειροποίητες σάλτσες.

Κάψα, Skouleniou 4, Athina 105 61

Ψήνω δίνω

Δεν έχω ιδέα από δυτικά προάστια, αλλά βρήκα τον άνθρωπό μου. Η Άννα μου μίλησε για το Ψήνω δίνω στο Περιστέρι – υπάρχει και σε άλλες περιοχές. Έχει δοκιμάσει καλαμάκι κοτόπουλο σε τυλιχτό και γύρο χοιρινό. Όλα στο Ψήνω Δίνω είναι φτιαγμένα για να σου προσφέρουν όσα ψάχνεις από ένα τυλιχτό. Καλοψημένο και τρυφερό κρέας, αγνά υλικά, φρέσκα λαχανικά. Α, και οι πατάτες όχι τυποποιημένες. Γενικά, το τυλιχτό του είναι μερακλίδικο, ενώ έχει επίσης και φοβερή σκεπαστή. Αν βρεθείς Περιστέρι, σκέψου το.

Ψήνω δίνω, Agiou Vasileiou 59, Peristérion, Greece 121 35

Ο Τόμας

O Tόμας είναι ένα από τα πιο παλιά μαγαζιά που σερβίρουν κεμπάπ στην Αθήνα. Στον Νέο Κόσμο, όλοι γνωρίζουν τον Τόμας, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Συρία, έχει καταγωγή από την Αρμενία και κατέληξε τελικά στην Ελλάδα, για να την κάνει πιο γευστική. Πλέον την αποκαλεί σπίτι του. Το σουβλάκι του δεν έχει αλλάξει 40 χρόνια τώρα. Παραμένει αναλλοίωτο. Η Ανθία μου είπε ότι το γιαουρτλού στον Τόμας είναι σοκαριστικά νόστιμο. Το τυλιχτό έχει κρέας, ντομάτα, κρεμμύδι και πίτα, τίποτα παραπάνω. Γενικά, δεν χρειάζονται πολλά για να είναι κάτι ξεχωριστό.

Ο Τόμας, Σαρκουδίνου Μ. 43, Αθήνα

Κυρ Αρίστος

Φύγαμε αμέσως για Παλαιό Φάληρο και τον Κυρ Αρίστο, το μαγαζί για το οποίο μου μίλησε η Ελένη. Ο Κυρ Αρίστος είναι παραδοσιακό κεμπαπτζίδικο και όλα τα υλικά του είναι φρέσκα. Μαθαίνω ότι έχει φανταστικό γιαουρτλού και επίσης φανταστικό κεμπάπ κοτόπουλο. Ο άνθρωπος πίσω από το μαγαζί μεγάλωσε στη Σμύρνη, τη γενέτειρα του Κεμπάπ, αλλά αποφάσισε να φέρει τις πλούσιες γεύσεις του στην Αθήνα. Όσο για τα τυλιχτά του, όλα περιέχουν ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό και πάπρικα. Το μαγαζί είναι πάντα γεμάτο, οπότε αν δεις ουρά, μην παραξενευτείς. Σε προετοιμάζω.

Κυρ Αρίστος, Zisimopoulou 96, Paleo Faliro 175 64

Λευτέρης ο Πολίτης

Η Δήμητρα μου είπε χωρίς δεύτερη σκέψη τον Λευτέρη τον Πολίτη στην Ομόνοια. Και λογικό, αφού αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά σουβλατζίδικα στην Αθήνα. Από το 1951 βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, σερβίροντας γενιές με ένα σουβλάκι-θαύμα. Εκεί βρίσκεις τα πιο ζουμερά και πικάντικα τυλιχτά της Αθήνας (και προφανώς το ένα δεν σου αρκεί). Η πίτα δεν είναι στεγνή – έχει την απόλυτη ισορροπία, τα υλικά μέσα στο τυλιχτό είναι όσα χρειάζεται. Δεν περιέχει πατάτες, προφανώς. Γενικά, ο Λευτέρης ο Πολίτης είναι μια στάση που επιβάλλεται να κάνεις στην Αθήνα – αν σου έχει ξεφύγει.

Λευτέρης ο Πολίτης, Ρόμβης 18, Αθήνα