UPDATE #NOW

Patti Smith: NOT a fashion Icon


29 Σεπτεμβρίου 2014

Η Patti Smith, η 68χρονη Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ποιήτρια, είναι η ιέρεια της rock n’ roll μουσικής, είναι εκείνη που έκανε μια γενιά να ξεπεράσει την disco, είναι εκείνη που ποτέ δε χρησιμοποίησε το sex appeal της· ένα spiritual icon που σημάδεψε μια εποχή με τις εκστατικές της ερμηνείες και με τη θετική της ματιά στη ζωή.

Γεννημένη στο Σικάγο από φτωχούς γονείς, ήταν ένα μοναχικό κορίτσι που διάβαζε μπίτνικ ποιητές και οραματιζόταν έναν κόσμο άλλον. Στα 20 της χρόνια βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, δουλεύει σε βιβλιοπωλείο, γράφει ποιήματα και χύνεται σε παράξενους έρωτες  όπως με τον αμφιφυλόφιλο φωτογράφο R.Mapplethorpe και τον συγγραφέα Sam Shepard. Η Smith τα έζησε όλα και έκανε παρέα με όλους, μέσα σε μια δημιουργική ροκ ρόδα που γύρναγε και στροβίλιζε τις ιδέες που διαμόρφωσαν τα 70’s. Οι μοδάτοι ακόλουθοι του Γουόρχολ στο Factory, την κοροϊδεύουν για τα χίπικα μαλλιά της, ρωτώντας την «είσαι κι εσύ μια φολκ τραγουδίστρια διαμαρτυρίας;» Μόνο η επιθυμία για έκφραση την οδηγούσε.

Το 1975 κάνει το ντεμπούτο της με το δίσκο Horses με αναφορές στη γαλλική ποίηση του 19ου αι. Αυτό το ισχνό αγοροκόριτσο με τα σακάκια και τα χαϊμαλιά γκαζώνει και γίνεται σύμβολο. Έγινε περισσότερο γνωστή με το τραγούδι της “Because the Night”, το οποίο έγραψε μαζί με τον Bruce Springsteen και έφθασε στο no 13 του Billboard Hot 100. Το 1980 παντρεύεται τον Fred “Sonic” Smith με τον οποίο κάνει δύο παιδιά και αφοσιώνεται σε αυτά και στην ποίηση. Επανέρχεται το 1990 αφού έχει βιώσει σειρά θανάτων συνεργατών, φίλων και του συντρόφου της.

Της αρέσει πολύ να μεγαλώνει και το λέει συνέχεια. Κάθε συναυλία της είναι μια ωδή στην ανθρώπινη δύναμη και στον rock εαυτό μας που φοράει ακόμα κάποιο t-shirt με punk αναφορές. Γράφει και μιλάει εμπνέοντας το κοινό της προς την ελευθερία, τη δημιουργικότητα και την αισιοδοξία.

Σήμερα στα decks η Patti Smith

[gallery-386895]