UPDATE #NOW

Δημήτρης Γέρος: φωτογραφίζοντας τον Gabriel Garcia Marquez


1 Απριλίου 2015

PicMonkey-Collage34.jpg

Στις 17 Απριλίου συμπληρώνετε ένας χρόνος από τον θάνατο του Gabriel Garcia Marquez και οι εκδόσεις Kerber Photo Art της Γερμανίας θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη του κυκλοφόρησαν το βιβλίο του Δημήτρη Γέρου με τίτλο Photographing Gabriel Garcia Marquez.

Πρόκειται για ένα πολυτελές και μεγάλου σχήματος βιβλίο, 136 σελίδων 24x30 cm., με χοντρό εξώφυλλο και τζάκετ, με φωτογραφίες που έκανε ο έλληνας ζωγράφος και φωτογράφος Δημήτρης Γέρος κατά τις συναντήσεις του με τον συγγραφέα στο Μεξικό και την Κολομβία και οι οποίες τον παρουσιάζουν σε μερικές από τις πιο όμορφες στιγμές των τελευταίων του χρόνων, πιστεύοντας ότι θα αποτελέσει ένα ισχυρό ενθύμιο, μια τρυφερή ανάμνηση για όλους όσους τον γνωρίσανε και τον αγαπήσανε μέσα από τα βιβλία του.

51meDsz2k0L

Το βιβλίο αρχίζει με την φωτογραφία του Γκάμπο όταν ήταν μωρό, με μεγάλα, στρογγυλά, ορθάνοιχτα μάτια, που κοιτάζουν έκπληκτα και κάπως τρομαγμένα, πέρα απ το φωτογραφικό φακό. Η φωτογραφία, κομψά κορνιζωμένη, είναι κάτω από ένα βάζο με κίτρινα τριαντάφυλλα που ήταν τα αγαπημένα λουλούδια του συγγραφέα.

Στη συνέχεια δημοσιεύονται φωτογραφίες που δείχνουν έναν καλοσυνάτο και χαρούμενο Γκάμπο, που στις περισσότερες φαίνεται να διασκεδάζει καθώς τον απαθανατίζουν. Μερικές φωτογραφίες είναι στημένες ή σκηνοθετημένες ενώ άλλες είναι αυθόρμητες, ανεπιτήδευτες και δείχνουν την ανθρώπινη πλευρά του συγγραφέα. Ο Γκάμπο κατά την φωτογράφηση ήταν εξαιρετικά συνεργάσιμος, πολύ ευγενής, φιλόξενος, πάντα χαρούμενος και έδειξε απ την αρχή έντονα φιλικά αισθήματα προς τον Έλληνα καλλιτέχνη.

unnamed (2)

Ο Δημήτρης Γέρος έχει ακόμη φωτογραφήσει και συμπεριλάβει στο βιβλίο απόψεις από τα σπίτια του Γκάμπο και στις οποίες μπορεί κανείς να δει τους χώρους όπου ζούσε και δημιουργούσε ο θρυλικότερος μυθοπλάστης του 20ου αιώνα. Η φωτογραφία μερικών μαριάτσι, ανθρώπων της Καρταχένα και του Μεξικού, καθώς και κάποια τοπία δημοσιεύονται προκειμένου να προσθέσουν λίγη από την ατμόσφαιρα των βιβλίων του.

Τον πρόλογο του βιβλίου έχει γράψει ο διακεκριμένος κριτικός Τέχνης Edward Lucie Smith. Τον εκτενή επίλογο έγραψε ο ίδιος ο φωτογράφος για να περιγράψει τη σχέση του με τον συγγραφέα καθώς και περιστατικά της φωτογραφήσεως. Το βιβλίο τυπώθηκε στην αγγλική γλώσσα και έχει διεθνή διανομή.