UPDATE #NOW

Kellyanne Conway: Η πραγματική σταρ στο πλευρό του Donald Trump


Χριστίνα Κατσαντώνη

22 Μαρτίου 2017

kellyanne-conway.jpg

Μεγάλωσε μαζεύοντας μύρτιλα στα νότια του New Jersey. Σήμερα, το γραφείο της βρίσκεται στον Λευκό Οίκο κι είναι αυτό που στο παρελθόν -επί Clinton- ανήκε στην τότε Πρώτη Κυρία, Hilary. Στα 16 της κέρδιζε τον τίτλο της Πριγκίπισας του Μύρτιλου στο New Jersey, αργότερα και παγκόσμιο βραβείο σε διαγωνισμό συσκευασίας μύρτιλων. Σήμερα είναι ένα από τα ελάχιστα πρόσωπα στον Λευκό Οίκο, που όπως και ο Donald Trump, έχει την προστασία των Μυστικών Υπηρεσιών -ύστερα από ειδική απαίτηση του Προέδρου. Κι όταν οι Μυστικές Υπηρεσίες της ζήτησαν να διαλέξει ένα κωδικό όνομα για τον εαυτό της, η σύμβουλος του προέδρου Trump, Kellyanne Conway, δεν δυσκολεύτηκε: Μις Μύρτιλο, ασυζητητί.

Τα απειλητικά μηνύματα εναντίον της είναι καθημερινά. Επίσης, κάθε τόσο κάποιος θα βρεθεί στο δρόμο της,, που θα της πει με οργή ότι πρέπει να ντρέπεται. Συνήθως, όμως, στο super market, συναντά έξαλλους από ενθουσιασμό θαυμαστές, για την ακρίβεια θαυμάστριες που την βλέπουν και δεν πιστεύουν στα μάτια τους. Όσο για τους μη fan της, απλώς δεν πιστεύουν τη σύμβουλο, που έχει αναγάγει το ψέμα (για την ακρίβεια το εναλλακτικό γεγονός) σε τέχνη της επικοινωνίας...

Η Conway στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα δεν είναι απλώς μια σύμβουλος Προέδρου, μια περσόνα υποστηρικτική στο πλευρό του Donald Trump. Είναι περισσότερο μια αυτόνομη celebrity, διάσημη, κι ακόμα πιο αγαπητή από αυτόν στις τάξεις των θαυμαστών του, και περισσότερο μισητή στους αντιπάλους του.

Και για τους μεν και για τους δε, είναι ένα σύμβολο, που βρίσκεται πάντα στο κέντρο των εξελίξεων και της προσοχής, που μπαινοβγαίνει όποτε θέλει στο Οβάλ Γραφείο (“όταν θέλω να μιλήσω στον πρόεδρο, πηγαίνω στο γραφείο του και του μιλάω”) με πολύχρωμα φορέματα Alexander McQueen και γόβες στιλέτο (“στον πρόεδρο δεν αρέσουν οι κακοντυμένες γυναίκες”), τις οποίες μπορεί και να βγάλει σε επίσημο meeting για να κάτσει με την άνεσή της στον καναπέ -όπως δείχνει φωτογραφία της, που έγινε viral. Είναι μια σταρ, η φήμη της οποίας δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του Λευκού Οίκου. 'Οχι απαραιτήτως κοσμαγάπητη, αλλά... τι σημασία έχει;

Ως εκπρόσωπος Τύπου του Trump, χρησιμοποίησε έως και τερατώδη ψέματα (όπως ότι οι φούρνοι μικροκυμάτων μπορεί να μας κατασκοπεύουν).

Μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε ότι ο Trump ήταν αυτός που έβαλε τέλος στη θεωρία που λέει ότι ο Barack Obama δεν γεννήθηκε στην Αμερική (ο Trump ήταν αυτός που την ξεκίνησε), ενώ για να στηρίξει την αντιμεταναστευτική πολιτική του επικαλέστηκε μια σφαγή (τη σφαγή του Bowling Green), που δεν συνέβη ποτέ! Παράλληλα, είναι το πρόσωπο που εφηύρε όρους όπως “εναλλακτικά γεγονότα”, για να δικαιολογήσει το -αντικειμενικό- ψέμα του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με το μέγεθος του πλήθους που βρέθηκε στην ορκωμοσία του Trump.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, η Conway, μοιάζει βγαλμένη από το διάσημο δυστοπικό μυθιστόρημα του Όργουελ, “1984”, τουλάχιστον σε αυτό παραπέμπει η γλώσσα που χρησιμοποιεί. Μια “νεογλώσσα” -όπως περιγράφεται στο βιβλίο- που χρησιμοποιεί σύνθετες λέξεις για να καλύψει το ψέμα και μπορεί να αποδεχτεί ως σωστές ακόμα και έννοιες που αναιρούν η μία την άλλη.

Αυτή τη στιγμή η Conway δεν είναι απλώς η έμπιστη του προέδρου, η guru που διαχειρίζεται την επικοινωνία και τις σχέσεις του με τον Τύπο. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφερε να εξελιχθεί στην πραγματική Πρώτη Κυρία του νέου Προέδρου, σύμφωνα με το New York Magazine. Ο ρόλος που όλοι περίμεναν πως λόγω της απουσίας της Melania (η οποία παραμένει στη Νέα Υόρκη για τo σχολείο του γιου της), θα πήγαινε στην κόρη Ivanka, ξαφνικά βρέθηκε κατειλημμένος από τη μικροκαμωμένη Kellyanne, η οποία λειτουργεί σαν την προέκτασή του, έναν πιστό εκφραστή των επιθυμιών του, μια θηλυκή αναπαραγωγή του ίδιου μοντέλου. “Μέσα σε λιγότερο από 50 μέρες έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της εικόνας που έχει το κοινό για την εποχή Trump στον Λευκό Οίκο” γράφει το New York Magazine και καταλήγει:Αυτή είναι η λειτουργική Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών”.

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο έχει πολλές ομοιότητες με τον Trump: “Έχει χαλαρή σχέση με την αλήθεια, πολεμά με κάθε μέσο μέχρι εξόντωσης του αντιπάλου, η αφοσίωσή της πωλείται ή ενοικιάζεται κι η αγάπη της για το παιχνίδι της πολιτικής, δεν κρύβεται. Όμως ακόμα και οι πιο φανατικοί επικριτές του Trump, όταν τη γνωρίζουν, ανακαλύπτουν ότι είναι πολύ δύσκολο σε προσωπικό επίπεδο να την αντιπαθήσεις”.

Η 50χρονη μαμά τεσσάρων παιδιών, έχει χιούμορ γοητεία που μαγνητίζει, είναι οικεία κι έτοιμη να μοιραστεί προσωπικές λεπτομέρειες με κάθε συνομιλητή της και πάνω απ' όλα είναι εξαιρετικά κοινωνική, με την καθημερινότητά της γεμάτη από meetings, συνεντεύξεις, briefings, τηλεοπτικές εμφανίσεις και cocktail parties.

Μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη του New Jersey (Atco) σε ένα αμιγώς γυναικείο περιβάλλον, αποτελούμενο από την Ιταλίδα μαμά, μια γιαγιά και δυο θείες (ο πατέρας έφυγε λίγο μετά τη γέννησή της). “Δεν σηκώναμε ποτέ το καπάκι στη λεκάνη της τουαλέτας και δεν μπορούσα να φανταστώ ότι υπήρχε λόγος για να το κάνεις” έχει πει η ίδια σε συνέντευξή της.

Έχει περιγράψει τις γυναίκες της οικογένειας της ως δυνατές, αλλά όχι φεμινίστριες, χωρίς πολιτικούς ή κοινωνικούς προβληματισμούς, αφοσιωμένες περισσότερο σε αξίες όπως η πατρίδα και η θρησκεία. Μια καριέρα στο χώρο της δικαιοσύνης ήταν η επιλογή της μετά την αποφοίτηση από το Πανεπιστήμιο George Washington, όμως αν και άσκησε για λίγο τη δικηγορία, σύντομα έκανε στροφή στον χώρο των δημοσκοπήσεων, δουλεύοντας αρχικά για τον Frank Luntz, αποκαλούμενο και “γκουρού της κοινής γνώμης” και ιδρύοντας στη συνέχεια τη δική της εταιρία.

Στο τέλος της δεκαετίας του '90 ήταν ήδη γνωστή στην Ουάσιγκτον ως ειδικός στις επιθυμίες του γυναικείου εκλογικού σώματος. Εμφανιζόταν συχνά στην τηλεόραση, το προφίλ της είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό George” του JFK Jr και οι φήμες την ήθελαν ζευγάρι με τον τότε γερουσιαστή, Fred Thompson.

Το 2001, η μέχρι τότε Kellyanne Fitzpatrick έγινε Kellyanne Conway μετά τον γάμο της με τον δικηγόρο George T. Conway III, έδωσε προτεραιότητα στην οικογενειακή ζωή και μέσα στην επόμενη δεκαετία έκανε τέσσερα παιδιά (ηλικιών από 7 έως 12 σήμερα). “'Οσοι επισκέπτονται το σπίτι μας” έχει πει “είτε ενθουσιάζονται και θέλουν επειγόντως δικά τους παιδιά, είτε γυρνάνε σπίτι τους και χωρίζουν. Την ίδια στιγμή”.

Η γνωριμία της με τον Trump κρατά περίπου 11 χρόνια, όμως μέχρι το καλοκαίρι του 2016 ήταν στο πλευρό του Ted Cruz και χαρακτήριζε τον Trump χυδαίο και ακατάλληλο για Πρόεδρο.

Μέχρι τον Αύγουστο όταν οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν πολύ πίσω από την Clinton και η Conway κλήθηκε να αναλάβει την καμπάνια του και να σώσει την παρτίδα για λογαριασμό του. Το έκανε, παρά τις σοβαρές δυσκολίες.

Στάθηκε πλάι του σε κάθε περίπτωση (όπως π.χ. στην αναπαραγωγή της διάσημης ατάκας του “grab them by the pussy”) και πέτυχε όχι μόνο να τον δει να ορκίζεται πρόεδρος (τη μέρα των γενεθλίων της), αλλά και να είναι σήμερα η μοναδική “οικογένεια” του νέου Προέδρου στο Λευκό Οίκο, η πιο οικεία φιγούρα, που είναι παρούσα όχι μόνο σε όλα τα σημαντικά meetings, αλλά και στο τέλος της μέρας, είναι εκεί, πρόθυμη να μοιραστεί μαζί του αδυναμίες του (όπως τα burgers).

Βεβαίως, υπάρχει μια λίστα δραστηριοτήτων μέσα στα καθήκοντά της ως συμβούλου, όμως η κύρια δουλειά της παραμένει το παιχνίδι των media. Είτε αυτό σημαίνει να μετατρέπεται σε σάκο του μποξ, είτε να γίνεται η ίδια η είδηση, η σταρ του Λευκού Οίκου. Κομψή, γοητευτική κι έτοιμη να αυτο-αναιρεθεί αν χρειαστεί, απαγορεύοντας στην αλήθεια να χαλάσει τις ιστορίες της...