UPDATE #NOW

Στο Red Umbrella Athens, η εργασία στο σεξ αντιμετωπίζεται με σεβασμό


2 Οκτωβρίου 2017

05-red-omrella-img-0962-960x643.jpg

Με την είσοδό μου στο χώρο, με υποδέχεται χαμογελαστός ο Αντώνης Πριμηκύρης, εργαζόμενος της Θετικής Φωνής, συντονιστής του κέντρου για την ημέρα. Καθώς με ξεναγεί, μου εξηγεί πως το κέντρο ημέρας του Red Umbrella Athens (RUA) λειτουργεί τους τελευταίους 17 μήνες, ανοίγοντας κάθε Τετάρτη, 4μ.μ. με 7μ.μ., για γυναίκες που εργάζονται στο σεξ. Πέρα από το κέντρο ημέρας, βασική δράση της οργάνωσης είναι το street work, οι στοχευμένες δηλαδή ομάδες εργασίας στο δρόμο, σε μέρη που υπάρχουν πιάτσες, αλλά τώρα τελευταία και σε ορισμένους χώρους εργασίας στο σεξ, στην Ιάσωνος, τη Λιοσίων ή τη Φυλής. «Βγαίνουμε ομάδες μάξιμουμ τεσσάρων ατόμων,  όχι μόνο του Red Umbrella, αλλά γενικότερα της Θετικής Φωνής, πηγαίνουμε στοχευμένα σε σημεία που υπάρχουν χρήστες, άστεγοι, οπουδήποτε υπάρχει σεξ, σε cruising spots για ΑΣΑ, δηλαδή άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες». Στόχος είναι η δημιουργία σχέσης με την κάθε κοινότητα, η ενδυνάμωση, και η παροχή πληροφοριών.

Για τις γυναίκες που έρχονται στο κέντρο, την ώρα που μιλάμε με τον Αντώνη, εξασφαλίζεται απόλυτη ανωνυμία. Στο χώρο, έχουν πρόσβαση σε ψυχολογική και νομική υποστήριξη, μπορούν να κάνουν εξετάσεις και να ενημερωθούν για πρακτικές ασφαλούς σεξ, αλλά και μπορούν να καθίσουν για καφέ, να ασχοληθούν με εικαστικά, να διαλέξουν ρούχα και παπούτσια που η οργάνωση αποκτά μέσω δωρεών, και να καθίσουν να τους κάνουν μακιγιάζ.


Ο Γιώργος Παπαδοπετράκης και ο Μίρο Πασκάλεβ, μέλη του ΔΣ της Θετικής Φωνής, μου εξηγούν: «Ουσιαστικά, εμείς, αυτό που μέσα από όλη αυτή τη δράση προσπαθούμε να προσφέρουμε στην κοινότητα, είναι το δεσμό. Αυτές οι ομάδες, ειδικά τα αγόρια και τα κορίτσια που είναι στο δρόμο, έχουν χάσει τον κοινωνικό δεσμό, δηλαδή τη σύνδεσή τους με την υπόλοιπη κοινωνία. Είναι ένας πληθυσμός, ειδικά οι γυναίκες, περισσότερο από τους άνδρες, που έχει αποκοπεί, έχει δυσκολία στην πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές, στο σύστημα υγείας, οι περισσότερες έχουν ρήξη με την οικογένεια. Δεν θέλουμε να βγάλουμε μιζέρια προς τα έξω, σε καμία περίπτωση. Απλώς συντελούμε στο να προσφέρουμε στις κοπέλες έναν κοινωνικό δεσμό, προσπαθούμε να χτίσουμε την εμπιστοσύνη μαζί τους». Διαβάστε τη συνέχεια του ρεπορτάζ εδώ