UPDATE #NOW

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον Αντικαπνιστικό νόμο


The Jennettes

19 Νοεμβρίου 2019

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον Αντικαπνιστικό νόμο

Tην έναρξη της αντικαπνιστικής εκστρατείας κήρυξε, το πρωί της Τρίτης, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτακη και τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια να δίνει το σήμα για την ενημερωτική καμπάνια.

με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια Πηγή: www.lifo.grνα δίνει το σήμα για την ενημερωτική καμπάνια που στόχο έχει να πείσει τους Έλληνες να σβήσουν οριστικά το τσιγάρ

Σημαντικό είναι ότι καλώντας στο 1142, κάποιος μπορεί να ενημερωθεί για το τι προβλέπει η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος, να ζητήσει βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και να αναφέρει παραβάσεις της νομοθεσίας. Επαγγελματίας Υγείας αναλαμβάνει να σας ενημερώσει και να σας καθοδηγήσει σε κάποιο Ιατρείο διακοπής καπνίσματος, όπου ειδικοί θα αναλάβουν να σας βοηθήσουν να κόψετε το κάπνισμα.

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι το εθνικό σχέδιο ενισχύει και θωρακίζει την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

- Την προαγωγή της υγείας και της πρόληψης για να αποτραπεί η έναρξη του καπνίσματος, ειδικά σε νέους από 15 ετών και άνω

- Την προστασία των μη καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα

- Την υποστήριξη στη διακοπή καπνίσματος

- Τον έλεγχο και τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στα νέα προϊόντα καπνού.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση τα πρόστιμα για κάπνισμα σε κλειστούς χώρους όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ξεκινούν από τα 100 ευρώ για τον καπνιστή και 500 ευρώ για τον ιδιοκτήτη, ενώ αυξάνονται ακόμη περισσότερο και για κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης άνω των 100 τ.μ και ειδικά άνω των 300 τ.μ.

Για κέντρα διασκέδασης, χώρους εστίασης, καφετέριες, μπαρ άνω των 100 τ.μ το πρόστιμο για τον υπεύθυνο διαχείρισης ξεκινά από 2.000 ευρώ και για κάθε υποτροπή ανεβαίνει κατά 2.000 ευρώ, μέχρι την πέμπτη υποτροπή που επιβάλλεται χρηματική ποινή 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση αδείας. Για τα νυχτερινά κέντρα και τους χώρους εστίασης άνω των 300 τ.μ τα πρόστιμα για τους υπεύθυνους καταστήματος ξεκινούν από 6..000 ευρώ και ανεβαίνουν κατά 1.000 ευρώ σε κάθε υποτροπή.

Ιδιαίτερα αυστηρά είναι τα πρόστιμα για κλειστούς και υπαίθριους χώρους που συναθροίζονται ανήλικοι, όπως παιδικούς – βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, παιδικές χαρές, χώροι αθλητικών εκδηλώσεων και αθλοπαιδιών. Το πρόστιμο για τον καπνιστή είναι στα 200 ευρώ.

Στα 1.500 ευρώ είναι το πρόστιμο για τον καπνιστή οδηγό ή επιβαίνοντα ΙΧ αυτοκινήτου στο οποίο επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

«Δε θέλουμε να στρέψουμε τους μη καπνιστές εναντίον των καπνιστών. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε. Γιατί όλοι μπορούμε να είμαστε διαφορετικοί, αλλά υπάρχει ένα πράγμα που μας ενώνει. Και αυτό είναι η υγεία», κατάληξε ο υπουργός Υγείας.