Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας: Ο όρος που έχουμε ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ

Έλενα Κρητικού
Παρασκευή 20 Μάρτιος 2020

Άυλη έννοια, συνεπώς πιο δύσκολη στην εφαρμογή. Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην ευτυχία και έχουν ειπωθεί διάφορα, κατά καιρούς για την προσέγγισή της. Σήμερα, που έχουμε περισσότερο χρόνο να μείνουμε με τις οικογένειές μας, μπορούμε να κάνουμε μια εσωτερική ενδοσκόπηση για να δούμε μέχρι πού έχουμε φτάσει, ακολουθώντας τον δρόμο που ακολουθεί προς εκεί.

Έρευνες, υποθέσεις, και πολλά δεδομένα δεν θα μας οδηγήσουν πιο εύκολα προς την ευτυχία, μόνο εμείς γνωρίζουμε πώς θα προσεγγίσουμε την κορυφή της και είναι καιρός να το κάνουμε. Η Coco Chanel έλεγε πως "υπάρχουν άνθρωποι που έχουν λεφτά και υπάρχουν άνθρωποι που είναι πλούσιοι". Ίσως εννοούσε πως η διαφορά των ανθρώπων που έχουν λεφτά και εκείνων που είναι πλούσιοι έγκειται στο γεγονός πως οι δεύτεροι έχουν βρει τα "πλούτη" σε άλλους τομείς της ζωής, οι οποίοι δεν σχετίζονται με το χρήμα. Όλοι γνωρίζουμε λοιπόν πως τα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία και αυτή είναι η κεντρική θέση που έχει ωθήσει ερευνητές να εντοπίσουν τι είναι αυτό που μπορεί να φέρει τους πλούσιους πιο κοντά στην ευδαιμονία και όχι μόνο στα αποκτήματά τους.

Τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία αλλά τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει τους πλούσιους ανθρώπους ευτυχισμένους; Πολλές έρευνες μέχρι σήμερα, έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που επικεντρώνονται στα υλικά αγαθά, είναι λιγότερο ικανοποιημένοι με το επίπεδο της ζωής τους, τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και τον συνολικό χρόνο που ξοδεύουν στην καθημερινότητά τους. Με τα συγκεκριμένα δεδομένα, ομάδα ερευνητών έχει επιχειρήσει να ανακαλύψει εάν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να ισορροπήσει τη σχέση ανάμεσα στην υλική και την προσωπική ευτυχία. 

Το κλειδί φαίνεται πως είναι η ευγνωμοσύνη. Όταν εκτιμά κανείς σε υλικό επίπεδο όσα έχει αποκτήσει, έχει περισσότερες πιθανότητες να νιώσει ικανοποιημένος από τη ζωή. Ο επικεφαλής της έρευνας, James A. Roberts του πανεπιστημίου Baylor, θέλησε να ελέγξει τη θεωρία που υποστηρίζει ότι το να νιώθει ένας πλούσιος ευγνώμων για όλα όσα έχει αποκτήσει, είναι ένα θετικό συναίσθημα από το οποίο απορρέει σημαντικό όφελος.

Η συγκεκριμένη θεωρία επιχειρήθηκε να επαληθευτεί από την ανάλυση των αποτελεσμάτων ενός ειδικού ερωτηματολογίου που εστάλη σε 249 φοιτητές πανεπιστημίου. Τα περισσότερα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα, "Οι άνθρωποι που αναζητούν την ευτυχία μέσω των υλικών αγαθών, τείνουν να νιώθουν χειρότερα και αυτό σχετίζεται με τις αρνητικές εκτιμήσεις που κάνουν, όταν ρωτώνται εάν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή". 

Εκείνο το οποίο διαπιστώθηκε παράλληλα, είναι πως η ευγνωμοσύνη γεφυρώνει στην ουσία, το χάσμα ανάμεσα στο χρήμα και την προσωπική ικανοποίηση και ευτυχία. Η ομάδα των επιστημόνων που εξέτασαν τα αποτελέσματα, παρατήρησε πως, "Όσοι ένιωθαν πολλή ευγνωμοσύνη, παρατηρήθηκε πως δεν είχαν επηρεαστεί πολύ αρνητικά από τον υλισμό". Η αρνητική και η θετική επιρροή του χρήματος αλλά και ο βαθμός ευγνωμοσύνης των πλουσίων για όλα αυτά τα αποκτήματα, φαίνεται πως είναι το "βασικό κλειδί που ξεκλειδώνει και ενώνει το παζλ  στη σχέση ανάμεσα στην υλική υπερκατανάλωση και το ανικανοποίητο αίσθημα από αυτή τη ζωή". 

"Με τα χρήματα δεν μπορείς να αγοράσεις την αγάπη", τραγούδησαν οι Beatles, όπως και όλες τις παραπλήσιες έννοιες, όπως είναι η ευτυχία. Για την ακρίβεια, τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν τίποτα που δεν είναι εξαγοράσιμο. Τα λεφτά δεν αγοράζουν τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να αφιερώνουμε στις οικογένειες μας. Τα χρήματα μπορούν πράγματι να αγοράσουν την ευτυχία όταν δίνονται για να βελτιωθεί η ζωή κάποιων ανθρώπων που υποφέρουν ή για να εκπαιδευτεί ένα παιδί σε κάποιο απομακρυσμένο σημείο του πλανήτη ή για οτιδήποτε άλλο μπορείτε να σκεφτείτε. Μέρος αυτού που ορίζουμε ως “ευγνωμοσύνη” είναι και αυτό.  

Ο όρος της ευτυχίας θα συνεχίζει να μας απασχολεί, κυρίως μέρες σαν κι αυτές, που έχουμε περισσότερο χρόνο να κάνουμε τον εσωτερικό μας απολογισμό! Εκείνο που θα ξεκλειδώσει την ευτυχία και θα τη φέρει κοντά μας είναι η ευγνωμοσύνη και αυτή είναι μία λέξη που πρέπει να τη δείχνουμε στους ανθρώπους που είναι δίπλα μας τώρα! Ας το κάνουμε, μένοντας σπίτι μαζί τους.