Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020

Η κρίση της πανδημίας ανάγκασε μεγάλες πολιτιστικές διοργανώσεις παγκοσμίως να ακυρωθούν. Με τις Κάννες να το παλεύουν μέχρι τελευταία στιγμή, αλλά τελικά να ακυρώνουν τη διεξαγωγή τους φέτος, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Βενετία.

Η απάντηση του Κυβερνήτη της περιφέρειας Βένετο, Λούκα Ζάια, με χθεσινές του δηλώσεις, ήταν θετική: Το 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας (2 με 12 Σεπτεμβρίου, 2020) θα διεξαχθεί κανονικά.

Ο Ζάια, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Μπιενάλε, έκανε δηλώσεις στα ιταλικά τοπικά μέσα και είπε ότι μπορεί η φετινή διοργάνωση να έχει λιγότερες ταινίες, λόγω της πανδημίας, αλλά θα διεξαχθεί κανονικά και το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τέλη Ιουλίου.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το Variety διοργάνωσε μία έρευνα τον Μάιο, επικοινωνώντας με μία ευρεία γκάμα στελεχών της παγκόσμιας κινηματογραφίας, εκφράζοντας τις ανησυχίες και αναζητώντας προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η φετινή διοργάνωση. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Βενετίας, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, υπέγραφε το γράμμα προς τους σκηνοθέτες, ηθοποιούς και παραγωγούς, ζητώντας τους να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους για το αν θα έπαιρναν το ρίσκο να παραστούν φέτος.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι απλώς αδύνατον να οργανώνεις ένα φεστιβάλ χωρίς να ξέρεις αν θα διεξαχθεί», δήλωσε ο Μπαρμπέρα. «Αλλά το Φεστιβάλ Βενετίας θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μία νέα αρχή, και την ηχηρή υπόσχεση ότι το σινεμά θα παραμείνει ζωντανό, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες για όλους, στιγμές».

Σύμφωνα με τις απαντήσεις και τις διαβεβαιώσεις που πήραν από τον καλλιτεχνικό κόσμο λοιπόν, ο Ζάια αποκάλυψε ότι «έχουν την πεποίθηση ότι το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί κανονικά τον Σεπτέμβριο». Να τονίσουμε, ωστόσο, ότι αυτή δεν είναι επίσημη δήλωση των διοργανωτών. Από την άλλη σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η Ιταλία, πάντως, θα ανοίξει τα σύνορά της στις 3 Ιουνίου, έχοντας όμως ένα σχέδιο για καραντίνα των επισκεπτών από το εξωτερικό. Μένει να δούμε αν όλο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλείς προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν τη μαζική προσέλευση επαγγελματιών και κοινού τον Σεπτέμβριο στη Βενετία.