UPDATE #NOW

Greta Thunberg: Η 17χρονη ακτιβίστρια δωρίζει έπαθλο ενός εκατ. ευρώ σε οργανώσεις για το περιβάλλον


The Jennettes

21 Ιουλίου 2020

Greta Thunberg: Η 17χρονη ακτιβίστρια δωρίζει έπαθλο ενός εκατ. ευρώ σε οργανώσεις για το περιβάλλον

Η Greta Thunberg έλαβε μία σημαντική διάκριση καθώς παρέλαβε το πορτογαλικό βραβείο, Gulbenkian για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η 17χρονη ακτιβίστρια δεσμεύτηκε να δωρίσει το έπαθλο του ενός εκατομμυρίου ευρώ σε οργανώσεις που μάχονται για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.

Όπως ανέφερε η ίδια σε βίντεο που ανέβασε, «Αυτά είναι περισσότερα χρήματα από όσα θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ, αλλά όλα πρόκειται να δωριστούν μέσω του ιδρύματός μου, σε διάφορους οργανισμούς και projects για να βοηθηθούν άνθρωποι στην πρώτη γραμμή, που επηρεάζονται από την κλιματική και οικολογική κρίση». 

Η βράβευσή της έγινε, σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής, επειδή «έχει καταφέρει να κινητοποιήσει τις νεότερες γενιές σχετικά με την κλιματική αλλαγή». Τα πρώτα 100.000 ευρώ του βραβείου θα διατεθούν στην καμπάνια «SOS Amazonia» της Fridays For Future Brazil για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού στον Αμαζόνιο ενώ και το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί για παρόμοιο σκοπό. 

https://instagram.com/p/CC29n6NJaa2/

Η νεαρή Σουηδή έχει χαρακτηριστεί υπόδειγμα του παγκόσμιου ακτιβισμού των νέων και σύμβολο οικολογικής συνείδησης. Μάλιστα, έχει λάβει σημαντικά βραβεία και τιμές για τον ακτιβισμό της. Τον Μάρτιο του 2019, τρία μέλη της Νορβηγικής βουλής και δύο της σουηδικής βουλής την πρότειναν για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης ενώ τον Μάιο του 2019 έγινε πρωτοσέλιδο του περιοδικού Time με ένα παγκόσμιο μήνυμα-έκκληση σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη.