UPDATE #NOW

Emergency food: H κατηγορία τροφίμων που αναδύεται στην πανδημία


The Jennettes

16 Νοεμβρίου 2020

Emergency food: H κατηγορία τροφίμων που αναδύεται στην πανδημία

Τρόφιμα για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως αυτή της πανδημίας ή φυσικών καταστροφών φτάνουν στη χώρα μας, για πρώτη φορά, τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Oι Αμερικανοί, το αποκαλούν emergency food και τα προϊόντα αυτά είναι ευρέως γνωστά αφού οι ακραίες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν στους πολίτες, ειδικά των απομακρυσμένων περιοχών, να είναι καλά προετοιμασμένοι και εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα.

"Είναι μια μεγάλη βιομηχανία τροφίμων που ανθεί στην Αμερική κατά κύριο λόγο. Στην Ευρώπη υπάρχουν δυο-τρεις εταιρείες και πρόκειται για προϊόντα που αφορούν την επιβίωση σε πολύ δύσκολες συνθήκες" λέει στο Αθηναϊκό - Πρακτορείο Ειδήσεων ο εμπορικός αντιπρόσωπος μιας από τις μεγαλύτερες γερμανικές εταιρείες στον κλάδο, Γιώργος Θεοδώρου. "Είναι τρόφιμα ειδικής επεξεργασίας που το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι αποθηκεύονται εύκολα σε κανονικές συνθήκες και κυρίως έχουν πάρα πολύ μεγάλη διάρκεια λήξης. Δηλαδή κάποια από αυτά λήγουν 25 χρόνια μετά", προσθέτει ο εισαγωγέας που τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια δραστηριοποιείται στον χώρο της ανδρικής ένδυσης.

"Την περίοδο της καραντίνας, λόγω της κατάστασης, μου ήρθε η ιδέα. Στην Ελλάδα υπάρχει πληθώρα αγροτικών προϊόντων στα οποία τα περισσότερα σπίτια έχουν πρόσβαση και η εφοδιαστική αλυσίδα γενικά λειτουργεί καλά. Βλέπουμε όμως, ότι μετά από όλα αυτά στην κουλτούρα του Έλληνα μπαίνει η λογική του: λαμβάνω τα μέτρα μου", περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Θεοδώρου.

Στην Ευρώπη, οι εταιρείες που παράγουν αυτού του είδους τα τρόφιμα εδρεύουν στην Γερμανία και την Αγγλία, ενώ η Ελβετία ασχολείται κυρίως με τη διατήρηση αποθεμάτων νερού προς πώληση, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

"Είναι ακριβώς όπως πρέπει να έχεις ασφάλεια υγείας, συνταξιοδοτικές εισφορές ή πυροσβεστήρα" αναφέρει η γερμανική εταιρεία παρασκευής τροφίμων στην ιστοσελίδα της και συνεχίζει:

"Πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως δεν χρειάζονται ασφάλεια υγείας όταν είναι υγιείς, δεν χρειάζονται κάποιο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα όταν είναι νέοι και δεν χρειάζονται σύστημα πυρόσβεσης όταν δεν υπάρχει φωτιά. Εάν ποτέ δεν είχες φωτιά στο ίδιο σου το σπίτι, τότε δεν μπορείς να γνωρίζεις το μέγεθος της σημασίας να έχεις έναν ανιχνευτή φωτιάς ή το πιο απλό σύστημα πυρόσβεσης".

Μάλιστα στην ιστοσελίδα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Γερμανίας (BBK), υπάρχουν συστάσεις τα νοικοκυριά να έχουν επάρκεια τροφίμων για τουλάχιστον δυο εβδομάδες και συγκεκριμένα, προϊόντα που μπορούν να διατηρηθούν εκτός ψυγείου.

Σε μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης από κακοκαιρία διακοπή ηλεκτροδότησης, απεργία αλλά και φυσικά μια πανδημία μπορούν να εμποδίσουν την πρόσβαση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Πολλά από τα τρόφιμα, που βρίσκονται στη συντήρηση, θα καταστραφούν ενώ πολλά προϊόντα θα εξαντληθούν από τα ράφια.

Η πανδημία του Covid-19 οδηγεί τις εταιρείες παραγωγής τροφίμων έκτακτης ανάγκης να παράγουν διαρκώς και να δίνουν μεγάλη προσοχή στην ποιότητα των προϊόντων. Η ποιότητα των πρώτων υλών, η επεξεργασία αλλά η σωστή συσκευασία καθορίζουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων.

Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα τη θερμοκρασία και τη διάρκεια της παστερίωσης. Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία και μεγαλύτερη η διάρκεια, τόσο περισσότεροι μικροοργανισμοί και βακτήρια σκοτώνονται. Το ποσοστό θανάτωσης αποτυπώνεται στο F-Value, μονάδα μέτρησης της παστερίωσης. Όσο μεγαλύτερο είναι το F-Value τόσο περισσότερο καιρό μπορεί να διατηρηθεί ακέραιο το προϊόν.

Οι κονσέρβες που είναι πάντα πλήρως ή μερικώς διατηρημένες. Οι παρασκευαστές συνιστούν να καταναλώνονται εντός 6-24 μηνών, αφού το F- value είναι συνήθως χαμηλό. Όσο ανεβαίνει το F- value ανεβαίνει και το κόστος της παραγωγής καθώς απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος και κατανάλωση ενέργειας.

Στην πραγματικότητα, τα προϊόντα μπορούν να καταναλωθούν χωρίς κίνδυνο ακόμα και αρκετά αργότερα από την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης, αναφέρουν οι παρασκευαστές του emergency food. Η ημερομηνία, που αναφέρεται στη συσκευασία, δεν αποτελεί ένδειξη πως το φαγητό θα έχει χαλάσει, αλλά, κυρίως ορίζει το χρόνο στον οποίο θα διατηρηθεί η ποιότητα και η γεύση του.