UPDATE #NOW

Η Σοφία Μπεκατώρου, η Χρυσή Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας αποκάλυψε πως δέχθηκε σεξουαλική κακοποίηση


The Jennettes

15 Ιανουαρίου 2021

Η Σοφία Μπεκατώρου, η Χρυσή Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας αποκάλυψε πως δέχθηκε σεξουαλική κακοποίηση

Η Σοφία Μπεκατώρου, η Χρυσή Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα αποκάλυψε ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από παράγοντα της Ομοσπονδίας, σε Διαδικτυακή Ημερίδα, με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι» . Περιέγραψε μάλιστα τα γεγονότα με λεπτομέρειες που σοκάρουν τον ελληνικό αθλητισμό αλλά και τον κόσμο.

«Κάποια στιγμή όπως μιλάγαμε με τον Χ γύρισα και με φίλησε. Εγώ πάγωσα, δεν ήξερα πώς να αντιδράσω, δεν περίμενα ποτέ να κάνει μία τέτοια κίνηση. Για μένα ο Χ αντιπροσώπευε το πατρικό πρότυπο, ήταν ένας άνθρωπος που επιτέλους δεν μας πολεμούσε μέσα στην Ομοσπονδία και ήθελε το καλό μας, σκέφτηκα.
Συνέχισα να προχωράω με ταχύτερο ρυθμό κάνοντας πως δεν κατάλαβα ότι συνέβη, αν και του το ανέφερα λέγοντάς του ότι δεν περίμενα ποτέ μία τέτοια κίνησή του.

Φτάνοντας στο ξενοδοχείο μας, στο ασανσέρ πριν πάει στο δωμάτιό του, μου ζήτησε να τον ακολουθήσω. Εγώ αρνήθηκα και πήγα να κλείσω την πόρτα. Εκείνος πάντα ευγενικά και με χαμόγελο με ρώτησε αν τον φοβάμαι και τότε του απάντησα πως όχι, αλλά ότι δεν υπήρχε λόγος να πάω μαζί στο δωμάτιό του.

Εκείνος προσπαθώντας να με πείσει, με διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι ερωτικό απλά να συζητήσουμε. Ήξερε όμως πώς να μου μιλήσει και πώς να με ηρεμήσει και να με κάνει να ρίξω τις άμυνές μου. Και όταν αυτό έγινε, τότε άρχισε να ασελγεί εις βάρος μου. Προσπάθησα να τον απωθήσω, να του δείξω ότι δεν υπάρχει αμοιβαία επιθυμία, θεωρώντας ότι θα το σεβαστεί», ανέφερε αρχικά η Σοφία Μπεκατώρου.

Και συνέχισε: «Του είπα όχι, του επανέλαβα ότι δεν θέλω να προχωρήσω και εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα κάνοντας χιούμορ. Έλεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως δε σταμάτησε ό,τι κι αν του έλεγα. Κλαμένη και ντροπιασμένη έφυγα από το δωμάτιο όταν αυτός ολοκλήρωσε και σηκώθηκε από πάνω μου. Γύρισα στο δωμάτιό μου όπου η συναθλήτριά μου κοιμόταν ανυποψίαστη. Έκανα μπάνιο, ένιωθα βρώμικη, εξαντλημένη, ταπεινωμένη και ανίκανη να υπερασπιστώ τα δικαιώματά μου».

Η ίδια όπως αποκάλυψε, επέλεξε να μην μιλήσει σε κανέναν. «Ενώ είχαμε μόλις αποκτήσει το δικαίωμα στο όνειρο με την Αιμιλία, αν εγώ μιλούσα για ό,τι μου συνέβη, μπορεί αυτό να κατέρρεε. Δεν μπορούσα να διαχειριστώ αυτό το συναίσθημα και δεν μπορούσα να το μοιραστώ με την ομάδα μου γιατί μπορεί να μας δίχαζε. Η ομάδα μας, που συμπεριλάμβανε και την ανδρική, βρισκόταν πάντα σε ένα λεπτό σχοινί ισορροπίας και δεν υπήρχαν δυνατοί δεσμοί που θα μπορούσα να με κάνουν να μιλήσω ανοιχτά. «Φυσικά δεν θα μιλούσα ποτέ στους γονείς μου, γιατί θα με σταμάταγαν από την ιστιοπλοΐα».

Η Σοφία Μπεκατώρου αποκάλυψε για πρώτη φορά δημοσίως την υπόθεση στις 25 Νοεμβρίου χωρίς να δοθεί περαιτέρω έκταση. Σε online συζήτηση που διοργάνωσε η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση για την πατριαρχία, τον σεξισμό και την έμφυλη βία στην ελληνική κοινωνία, η αθλήτρια παρενέβη με διαδικτυακό της σχόλιο. Είχε προηγουμένως παρακολουθήσει τη συζήτηση και προφανώς αισθάνθηκε την ανάγκη να καταθέσει τη δική της εξομολόγηση που στηρίχθηκε σε μια πολύ προσωπική μαρτυρία, η οποία σήμερα ανοίγει τον δρόμο ώστε να ακουστούν οι ιστορίες και από άλλες κακοποιημένες γυναίκες.

Ποια είναι η Σοφία Μπεκατώρου

Η Σοφία Μπεκατώρου έχει τιμήσει την Ελλάδα σε δύο Ολυμπιακές διοργανώσεις, κατακτώντας ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και ένα χάλκινο μετάλλιο στο Πεκίνο το 2008.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Δεκεμβρίου του 1977. Ξεκίνησε την Ιστιοπλοΐα το 1985 στην κατηγορία Optimist. Κατόπιν πέρασε στο μονοθέσιο σκάφος Europe, όπου παρέμεινε μέχρι το 1997.

Έχει επτά συμμετοχές σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, σε τέσσερα εκ των οποίων (2000, 2001, 2002, 2003) κατέκτησε μαζί με την Αιμιλία Τσουλφά το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία 470. Οι δύο ιστιοπλόοι πήραν επίσης τρεις φορές το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Το 2012 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ως προπονήτρια Ρωσικού Πληρώματος έχασε για ελάχιστα το Χάλκινο Μετάλλιο, ενώ στους Ολυμπιακούς του 2016 στο Ρίο αποτέλεσε την πρώτη Γυναίκα Σημαιοφόρο που εισήλθε σε Ολυμπιακό Στάδιο κατά την Διάρκεια Τελετής Έναρξης, από καταβολή σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης αξιωματικός του Στρατού Ξηράς και μητέρα 2 παιδιών.

H Σοφία Μπεκατώρου αποφάσισε να μιλήσει δημοσίως για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από μέλος της ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας όταν ακόμη ήταν 20-21 ετών. Με τη δύναμη και το ψυχικό της σθένος και μέσα από τη φωνή που ύψωσε απέναντι σε κάθε μορφή βίας, κατάφερε να βοηθήσει και άλλα θύματα να εναντιωθούν και να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά, εξαλείφοντας συμπεριφορές και αντιλήψεις που εδραιώνουν την κακοποίηση. Η Σοφία αξίζει όλα τα μετάλλια και τις διακρίσεις, όχι μόνο για τα αθλητικά της επιτεύγματα, αλλά για τη δύναμή της να μοιραστεί την ιστορία της, που μέχρι σήμερα κουβαλούσε ως ένα τεράστιο βάρος και τραύμα, όπως κάθε γυναίκα που έχει υποστεί κάθε είδος κακοποίησης.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits