UPDATE #NOW

Σοφία Μπεκατώρου: Το video που λύνει τη σιωπή της για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη


The Jennettes

18 Ιανουαρίου 2021

Σοφία Μπεκατώρου: Το video που λύνει τη σιωπή της για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη

Στη δημοσιότητα ήρθε το video με την καταγγελία της χρυσής ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική της κακοποίηση από τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, Αριστείδη Αδαμόπουλο προκειμένου να αφυπνίσει και να αποτρέψει μελλοντικά και άλλα τέτοια περιστατικά βίας που έχουν ως αποδέκτη το γυναικείο φύλο. 

Οι δηλώσεις της Σοφίας "ξεκλείδωσαν" και άλλες γυναίκες, οι οποίες βρήκαν το θάρρος για πρώτη φορά να μιλήσουν ανοιχτά για τη δική τους προσωπική και επώδυνη ιστορία κακοποίησης μέσα από το κίνημα #Metoo. Οι αλλεπάλληλες παραιτήσεις και οι εισαγγελικές παρεμβάσεις ήταν τα όσα ακολούθησαν μετά την αποκάλυψη της αθλήτριας, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε να ακουστούν όσο γίνεται περισσότερες γυναικείες φωνές και οι ιστορίες τους. 

Στο παρακάτω video, η Σοφία Μπεκατώρου από το 59:50 λύνει τη σιωπή της και εξηγεί τους λόγους με σαφήνεια ενώ ξεκινάει με τα παρακάτω λόγια την καταγγελία της: «Να βάλουμε ένα σημαντικό λιθαράκι για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας στον αθλητισμό. Είναι προσωπικά πού σημαντικό που θα μοιραστώ μαζί σας μία εμπειρία που είναι αρκετά δυσάρεστη, έχει καθορίσει τη ζωή μου, παρ' όλα αυτά προκειμένου διαφυλάξω την υγεία και την προστασία άλλων παιδιών, έστω και αρκετά καθυστερημένα αποφάσισα να μιλήσω ανοιχτά. Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι στον αθλητισμό θα αντιμετώπιζα τη βία, πόσο μάλλον τη σεξουαλική».

Ακολουθεί ένα ακόμη μέρος των όσων δήλωσε με θάρρος και γενναιότητα η χρυσή Ολυμπιονίκης: «Εκείνος πάντα ευγενικά και με χαμόγελο με ρώτησε αν τον φοβάμαι και τότε του απάντησα πως όχι, αλλά ότι δεν υπήρχε λόγος να πάω μαζί στο δωμάτιο του. Εκείνος προσπαθώντας να με πείσει, με διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι ερωτικό απλά να συζητήσουμε. Ήξερε όμως πώς να μου μιλήσει και πώς να με ηρεμήσει και να με κάνει να ρίξω τις άμυνες μου. Και όταν αυτό έγινε, τότε άρχισε να ασελγεί εις βάρος μου. Προσπάθησα να τον απωθήσω, να του δείξω ότι δεν υπάρχει αμοιβαία επιθυμία, θεωρώντας ότι θα το σεβαστεί. Του είπα όχι, του επανέλαβα ότι δεν θέλω να προχωρήσω και εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα κάνοντας χιούμορ. Έλεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως δε σταμάτησε ότι κι αν του έλεγα. Κλαμένη και ντροπιασμένη έφυγα από το δωμάτιο όταν αυτός ολοκλήρωσε και σηκώθηκε από πάνω μου».

Δείτε το video από τη Διαδικτυακή Ημερίδα, με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή - Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits