UPDATE #NOW

Μία φυλή που λατρεύει τον Πρίγκιπα Φίλιππο ως θεό ξεκινά τελετή πένθους διάρκειας εβδομάδων


13 Απριλίου 2021

Μία φυλή που λατρεύει τον Πρίγκιπα Φίλιππο ως θεό ξεκινά τελετή πένθους διάρκειας εβδομάδων

Μια φυλή στο απομακρυσμένο νησιωτικό έθνος του Vanuatu που λάτρευε τον Πρίγκιπα Φίλιππο ως θεό έχει ξεκινήσει μια επίσημη περίοδο πένθους διάρκειας εβδομάδων.

Με έδρα χωριά του νησιού Tanna, η ομάδα αυτή πίστευε ότι ο Πρίγκιπας Φίλιππος ήταν μια μετενσάρκωση ενός αρχαίου πολεμιστή που έφυγε από το νησί για να πολεμήσει έναν πόλεμο, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Associated Press.

Ο αρχηγός Yapa του χωριού Ikunala δήλωσε, «Η σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων στο νησί της Tanna και του αγγλικού λαού είναι πολύ ισχυρή».

Τη Δευτέρα μάλιστα διοργανώθηκε εκεί μία τελετή για την μνήμη του Δούκα του Εδιμβούργου. Ο ανθρωπολόγος Kirk Huffman, ο οποίος έχει μελετήσει τη φυλή, δήλωσε στο BBC ότι οι χωρικοί θα συναντιούνται για να κάνουν τελετές για τον Δούκα για τις επόμενες εβδομάδες. Πιθανότατα θα πραγματοποιήσουν μια πομπή, θα παρουσιάσουν αναμνηστικά του Πρίγκιπα Φιλίππου και θα κάνουν τον τελετουργικό χορό τους.

Η λατρεία του Πρίγκιπα Φιλίππου πιστεύεται ότι ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 όταν το Vanuatu ήταν αγγλο-γαλλική αποικία. Σύμφωνα με το Reuters, οι χωρικοί εκείνη την εποχή πιθανότατα είδαν πορτρέτα της Βασίλισσας Ελισάβετ και του Πρίγκιπα Φίλιππου σε κυβερνητικά γραφεία και αστυνομικά τμήματα πριν εκείνος επισκεφθεί το νησί το 1974.

Ο πρώην εκπρόσωπος του Παλατιού του Buckingham, Dickie Arbiter, είπε στην New York Post ότι ένας από τους κωπηλάτες που τους πήγαινε στην ξηρά ήταν ένας φίλος από την Tanna που ονομαζόταν Αρχηγός Jack. Είπε ακόμα, ότι ο κωπηλάτης πίστευε ότι ο Πρίγκιπας Φίλιππος ήταν πολεμιστής από πολύ καιρό πριν, ο οποίος είχε κατέβει από τα βουνά και είχε πάει στην Αγγλία αναζητώντας μια νύφη.

Επίσης, πέντε μέλη από ένα χωριό της Tanna γνώρισαν τον Δούκα το 2007 όταν ταξίδεψαν στην Αγγλία για να γίνουν μέρος ενός ντοκιμαντέρ. Γνώρισαν τον Πρίγκιπα Φίλιππο στο Κάστρο του Windsor και έβγαλαν φωτογραφίες μαζί του.

Η περίοδος πένθους τους πιθανότατα θα κορυφωθεί με μια συγκέντρωση και θα υπάρξει μια περίτεχνη γιορτή στο Vanuatu, δήλωσε ο δημοσιογράφος Dan McGarry στο BBC. Είπε ότι αυτό θα περιλαμβάνει γλυκοπατάτες, ποτό από το φυτό kava και χοίρους.

Αναμένεται τώρα ότι η φυλή του Νοτίου Ειρηνικού πιθανότατα θα στραφεί προς τον Πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος επισκέφθηκε το νησί το 2018 και διορίστηκε επίτιμος αρχηγός του Vanuatu. Ήπιε επίσης μια γουλιά από το ειδικό ποτό από kava που καταναλώθηκε τελευταία φορά όταν ο Πρίγκιπας Φίλιππος επισκέφτηκε το νησί το 1974.
 

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr