UPDATE #NOW

Γιατί «είναι γυναικοκτονία»; Γιατί σύμφωνα με τα στατιστικά, η έμφυλη βία θα είναι η δεύτερη «πανδημία»


The Jennettes

31 Οκτωβρίου 2021

Γιατί «είναι γυναικοκτονία»; Γιατί σύμφωνα με τα στατιστικά, η έμφυλη βία θα είναι η δεύτερη «πανδημία»

Λέμε και ξαναλέμε γιατί οι γυναικοκτονίες πρέπει να λέγονται με το όνομά τους και γιατί είναι άμεση ανάγκη ο όρος να αποκτήσει επιτέλους νομική υπόσταση. Και, δυστυχώς, τα στοιχεία έρχονται -ξανά και ξανά- για να επιβεβαιώσουν αυτή την ανάγκη.

Στον απόηχο της νέας, 13ης γυναικοκτονίας στη χώρα μας το 2021, η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου, μίλησε στον ΣΚΑΪ και προειδοποίησε τον κόσμο πως η έμφυλη βία τείνει να πάρει διαστάσεις «πανδημίας». Σύμφωνα με την κ. Αργυρίου, κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, αναζητήθηκε 163 εκατ. φορές στη Google η φράση: «Πώς να χτυπήσω τη γυναίκα μου χωρίς να το καταλάβει κανείς».

«Έχουμε μια δεύτερη πανδημία, αυτή της έμφυλης βίας, την οποία πρέπει να διαχειριστούμε με σοβαρότητα γιατί δυστυχώς τα περιστατικά πληθαίνουν και η μια τραγωδία δίνει τη σκυτάλη στην άλλη» επισήμανε η ψυχολόγος. Τόνισε μάλιστα πως «η βία έχει μπει μέσα στα σπίτια. Πρέπει να υπάρχει υποστηρικτικό περιβάλλον, για  να μπορέσει η μάνα, η σύζυγος, η σύντροφος να στηριχθεί για να εγκαταλείψει το δυνάστη».

«Δολοφονούνται και αφήνουν πίσω υποχρεώσεις, αφήνουν πίσω παιδιά. Πρέπει αυτές οι γυναίκες να υποστηριχτούν από την πολιτεία (...) Πρέπει να βγούμε καλύτεροι από την πανδημία. Να ασχολούμαστε καθημερινά με το πώς θα γινόμαστε καλύτεροι», είπε η κ. Αργυρίου.

Ωστόσο, τα στοιχεία της έρευνας στην οποία αναφέρθηκε η κ. Αργυρίου δεν ευσταθούν. Όπως αναφέρουν τα ellinika hoaxes: «Στην πραγματικότητα, η επίμαχη έρευνα αλίευσε τον αριθμό των αποτελεσμάτων που επιστρέφει η Google με την αναζήτηση της εν λόγω φράσης, ενώ τα στατιστικά αναζητήσεων κατά την πανδημία, δείχνουν προσωρινές μαζικές αναζητήσεις της φράσης μόνο σε σύνδεση με τη δημοσιοποίηση της έρευνας. Επίσης, η συντάκτρια της έρευνας Katerina Standish αναγνώρισε το λάθος της μεθοδολογίας της, και προέτρεψε άλλους ερευνητές να μην το επαναλάβουν».

Αυτό, βέβαια, δεν αλλάζει το γεγονός πως οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί σε όλον τον κόσμο, με πρόσφατες μελέτες να δείχνουν ότι η πανδημία μπορεί να έχει επιδεινώσει τα πράγματα. Στο τέλος του 2020, με την πανδημία να βρίσκεται μόλις στα μισά της, οι ειδικοί ανέφεραν ότι η κοινωνική και οικονομική πίεση έφεραν ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των γυναικοκτονιών ενδοοικογενειακής βίας. Στην ελληνική πραγματικότητα, τα παραδείγματα είναι πλέον δίπλα μας πιο συχνά από όσο προλαβαίνουμε να τα αφομιώσουμε.