Κρατάτε το κινητό σας με λάθος τρόπο; Ίσως κάνετε κακό στα νεύρα των χεριών σας

cottonbro from Pexels

Το να περνάμε όλη τη μέρα μ' ένα smartphone στο χέρι μας κάνει κακό - όχι μόνο ψυχικά, αλλά και σωματικά

Εσείς, πώς κρατάτε το κινητό σας; Μήπως το στηρίζετε στο μικρό δάχτυλο και το πίσω μέρος του ακουμπάει στον δείκτη, τον μέσο και τον παράμεσο, ενώ σκρολάρετε με τον αντίχειρα; Μαντέψτε: το κάνετε λάθος.

Μπορεί να φαίνεται βολικό, αυτονόητο, εύκολο, αλλά το παραπάνω βλάπτει σοβαρά τον καρπό, τα δάχτυλα και τα νεύρα των χεριών μας, μεταξύ άλλων. Μάλιστα, πιθανότατα ήδη έχουμε το «δάχτυλο του smartphone» - δεν είναι ιατρικός όρος, αλλά αν κοιτάξουμε προσεκτικά, θα δούμε ότι το μικρό μας δάχτυλο στο χέρι με το οποίο κρατάμε τη συσκευή, διαφέρει από εκείνο του άλλου χεριού.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2017 και μελέτησε την επίδραση των ηλεκτρονικών συσκευών στο μέσο νεύρο, το οποίο μας βοηθά να κινούμε τον πήχη, τον καρπό, την παλάμη και τα δάχτυλά μας, κατέληξε σε ένα αποθαρρυντικό συμπέρασμα. Βρέθηκε πως οι φοιτητές που κρατούσαν τέτοιες συσκευές στα χέρια τους για περισσότερες από 5 ώρες την ημέρα, ένιωθαν περισσότερο πόνο στον καρπό και την παλάμη, σε σχέση με τους «μη εντατικούς χρήστες».

Για να περιορίσουμε τη πρόβλημα, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου του Hong Kong, Peter White, τονίζει πως «πρέπει να διατηρούμε τον καρπό σε όσο το δυνατόν πιο ουδέτερη στάση κατά τη διάρκεια της χρήσης υπολογιστών και να αποφεύγουμε να κρατάμε τεντωμένο τον αντίχειρα και τα δάχτυλα, όταν χρησιμοποιούμε κινητά, ειδικά αν η χρήση γίνεται με το ένα χέρι».

Πώς πρέπει να κρατάμε το smartphone, λοιπόν;

Είναι σημαντικό να κρατάμε τον αγκώνα και τον καρπό σε μία ευθεία – δηλαδή να μην «πέφτει» ο καρπός που κρατά τη συσκευή – για να κυκλοφορεί καλύτερα το αίμα στο χέρι μας. Είναι σημαντικό να κάνουμε συχνά διατάσεις στους καρπούς και τα δάχτυλα, αλλά και να αφήνουμε το κινητό μας όσο το δυνατόν συχνότερα. 

Με λίγα λόγια, μας κάνει κακό να είμαστε όλη μέρα με το κινητό στο χέρι – όχι μόνο για την ψυχική, αλλά και για τη σωματική μας υγεία. Ας μας βάζουμε ένα όριο 2 ή 3 ωρών κι ας κάνουμε συχνά διαλείμματα.

TAGS