UPDATE #NOW

Εισβολή στην Ουκρανία: Η Ρωσία επιτίθεται στο Κίεβο – Τι γίνεται σε Μαριούπολη και Οδησσό


JTeam

24 Φεβρουαρίου 2022

Εισβολή στην Ουκρανία: Η Ρωσία επιτίθεται στο Κίεβο – Τι γίνεται σε Μαριούπολη και Οδησσό
Pierre Crom/Getty Images
Παγκόσμιοι ηγέτες καταδικάζουν την επίθεση - O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καλεί τον Putin να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «εν ονόματι της ανθρωπότητας»

Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin διέταξε στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία. Σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του, λίγο πριν τις 5:00 ώρα Ελλάδας, δήλωσε ότι δεν μπορούσε να ανεχθεί τις «απειλές», όπως τις αποκάλεσε από την Ουκρανία και προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμειξης – συγκεκριμένα, τόνισε πως αν υπάρξει, η Μόσχα θα ανταποδώσει άμεσα.

Διαβεβαίωσε, επίσης, πως σκοπός δεν είναι η κατοχή του ουκρανικού εδάφους, αλλά η προστασία του λαού της ανατολικής Ουκρανίας.

Αμέσως μετά το διάγγελμά του, δημοσιογράφοι έκαναν λόγο για απανωτές εκρήξεις και ομοβροντία πυροβολικού κοντά στο Κίεβο και στην περιοχή του αεροδρομίου Μπορισπίλ. Ρεπόρτερ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News μετέδωσε πως ακούγονται απανωτές εκρήξεις στο Κίεβο.

Σημειώθηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις, ενώ άλλες τρεις ακολούθησαν στο κέντρο και αμέσως μετά σειρήνες ασθενοφόρων και πυροσβεστικών. Κοντά στα σύνορα, στην Κραματόρσκ, ακούστηκαν επίσης διαδοχικές τέσσερις ισχυρές εκρήξεις. Εξακόσια χιλιόμετρα από εκεί, στη νότια Ουκρανία, στην Οδησσό υπάρχει αναστάτωση.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην Μαριούπολη, πόλη όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην ανατολική Ουκρανία, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Putin περί έγκρισης της διεξαγωγής στρατιωτικής επιχείρησης, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη στη γραμμή του μετώπου, με μισό εκατομμύριο κατοίκους.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας αποκρούει αεροπορική επίθεση των εισβολέων, ενώ διαβεβαίωσε πως οι πληροφορίες ότι έγινε απόβαση ρωσικών δυνάμεων στην Οδησσό είναι ψευδείς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αρχίσει «εισβολή ευρείας κλίμακας» από τη Ρωσία και ότι αναφέρονται πλήγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας. «Ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας δέχονται επίθεση. Πρόκειται για επιθετικό πόλεμο. Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα νικήσει. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον Putin. Τώρα είναι ώρα για δράση», ανέφερε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας μέσω Twitter.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Antonio Guterres, απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «εν ονόματι της ανθρωπότητας», λίγη ώρα μετά το διάγγελμά του.

«Πρόεδρε Putin, εν ονόματι της ανθρωπότητας, διατάξτε τους στρατιώτες σας να γυρίσουν πίσω στη Ρωσία», δήλωσε μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στην ουκρανική κρίση. Οι συνέπειες αυτού του πολέμου θα είναι καταστροφικές για την Ουκρανία και θα καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Boris Johnson, όπως κι ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden, τοποθετήθηκαν υπέρ της Ουκρανίας. O τελευταίος, μάλιστα, τόνισε πως «η Ρωσία ευθύνεται για τον θάνατο και την καταστροφή που θα φέρει αυτή η επίθεση».

«Απόψε, η καρδιά μου είναι βαριά για τον λαό της Ουκρανίας. Καθώς προσευχόμαστε γι’ αυτούς σε αυτή τη σκοτεινή στιγμή αβεβαιότητας, είναι σαφές ότι η ιστορία θα αποδείξει ότι η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να θυσιάσει τις ζωές αμέτρητων Ουκρανών και Ρώσων έγινε από φόβο, από φόβο να επιτρέψει σε ένα γειτονικό ανεξάρτητο, κυρίαρχο έθνος να επιδιώξει τη δημοκρατία και την ελευθερία», δήλωσε ο Αμερικανός Γερουσιαστής Bob Menendez.

H Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει, επίσης, την επίθεση της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντάς την «αδικαιολόγητη».

«Καταδικάζουμε σθεναρά την αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε αυτές τις σκοτεινές ώρες, οι σκέψεις μας είναι στην Ουκρανία και στις αθώες γυναίκες, άνδρες και παιδιά καθώς αντιμετωπίζουν αυτήν την απρόκλητη επίθεση και φοβούνται για τη ζωή τους. Το Κρεμλίνο θα λογοδοτήσει», ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.