UPDATE #NOW

Θεατής: «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη


JTeam

20 Ιουλίου 2022

Θεατής: «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη
Εντυπώσεις από την κωμωδία «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου, του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, που κάνει καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα

Το έργο

Ο «Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Παρίσι το 1673, με τον ίδιο το συγγραφέα στον ρόλο του πρωταγωνιστή, και μια τραγική ειρωνεία το έκανε και το τελευταίο του έργο. Ο Μολιέρος, κατά τη διάρκεια της παράστασης κατέρρευσε στη σκηνή. Παρά τις πιέσεις του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ’ για ξεκούραση, εκείνος συνέχισε να παίζει μέχρι το τέλος του έργου. Τελικά, πέθανε από υπερκόπωση στις 17 Φεβρουαρίου το 1673 στο σπίτι του. Λέγεται πως τη νύχτα που πέθανε φορούσε πράσινα ρούχα και έκτοτε υπάρχει η προκατάληψη πως το πράσινο χρώμα φέρνει κακοτυχία στους ηθοποιούς.

Η ιστορία

Ο Αργκάν είναι κατά φαντασίαν άρρωστος. Πιστεύει ότι πάσχει από αναρίθμητες ασθένειες και θέλει συνεχώς να μπαινοβγαίνουν στο σπίτι του γιατροί και να τον εξετάζουν. Έτσι γίνεται θύμα επιτήδειων που τον εκμεταλλεύονται. Η δεύτερη γυναίκα του τον απατά με ένα γιατρό και εποφθαλμιά μόνο την περιουσία του, απατεώνες γιατροί απομυζούν τα χρήματά του και όταν αποφασίζει να παντρέψει τη μεγάλη του κόρη με γιατρό της επιλογής του – που εν τω μεταξύ αγαπάει άλλον- εκείνη αναγκάζεται να παρουσιάσει τον αγαπημένο της ως διάσημο γιατρό, προκειμένου να γίνει αποδεκτός από τον πατέρα της. Για να τον γλιτώσυν από τους επιτήδειους ο αδελφός του, σε συνεργασία με την πιστή υπηρέτριά του, τον πείθουν να παραστήσει τον νεκρό ώστε να ανακαλύψει ποιος πραγματικά τον αγαπάει και του είναι πιστός.

Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr