UPDATE #NOW

Γρίπη των πτηνών: Θα είναι η επόμενη πανδημία στους ανθρώπους;


JTeam

14 Φεβρουαρίου 2023

Γρίπη των πτηνών: Θα είναι η επόμενη πανδημία στους ανθρώπους;
pexels
Γιατί οι επιστήμονες ανησυχούν για τα αυξανόμενα κρούσματα σε είδη θηλαστικών

Η γρίπη των πτηνών θα μπορούσε να είναι η επόμενη απειλητική πανδημία για τους ανθρώπους, προειδοποιούν οι ειδικοί. Το στέλεχος H5N1, βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, έχοντας μεταπηδήσει από πουλιά σε διάφορα θηλαστικά, πέρα από τα βιζόν: από αλεπούδες, χοίρους, αρκούδες, ασβούς και ρακούν, μέχρι θαλάσσιους ελέφαντες, δελφίνια, φώκιες, ενυδρίδες.

Η εξάπλωση έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία καθώς βρίσκεται τώρα ένα βήμα πιο κοντά στην εξάπλωση στους ανθρώπους και θα μπορούσε να είναι η νέα πανδημία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (WOAH) έχει τώρα προειδοποιήσει ότι τα θηλαστικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «δοχεία ανάμειξης» για διαφορετικούς ιούς γρίπης, δυνητικά απελευθερώνοντας μια νέα παραλλαγή που θα μπορούσε να είναι καταστροφική και «πιο επιβλαβής» για τον άνθρωπο. Ωστόσο, τα ενθαρρυντικά στοιχεία είναι πως λιγότερα από 900 κρούσματα μεταξύ ανθρώπων έχουν εντοπιστεί από την πρώτη το 1997, επειδή δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων.

Από τα τέλη του 2021, τα κρούσματα γρίπης έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ενώ κορυφαίοι ειδικοί εξέφρασαν ανησυχίες ότι η παγκόσμια απάντηση που απαιτείται για την αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να μην είναι έτοιμη. Έχει φτάσει σε νέες περιοχές και είχε «καταστροφικές επιπτώσεις» τόσο στην υγεία όσο και στην καλή διαβίωση των ζώων, δήλωσε χαρακτηριστικά o WOAH.

Το ξέσπασμα μπορεί να προκαλέσει ένα «ανησυχητικό ποσοστό» θανάτων μεταξύ άγριων πτηνών και ορισμένων θηλαστικών. Στην Αγγλία, σχεδόν 300 επιβεβαιωμένα κρούσματα H5N1 έχουν ανιχνευθεί σε πτηνά στο τρέχον ξέσπασμα. Ειδικότερα, οι νέες, αυξημένες προειδοποιήσεις έρχονται μετά την ανακάλυψη του ιού H5N1 ότι εξαπλώνεται μεταξύ των ενυδρίδων και των αλεπούδων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, το ποσοστό θνησιμότητας από τη γρίπη των πτηνών πιστεύεται ότι είναι ήδη περίπου 50% παγκοσμίως.

Εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες προειδοποιούσαν ότι η γρίπη των πτηνών θα μπορούσε να αποτελέσει την επόμενη πανδημία αλλά τώρα η «επέκταση της ικανότητας του ιού να μολύνει άλλους πληθυσμούς ξενιστών» εντείνει την ανησυχία. Ο WOAH ανέφερε ότι συνεχίζονται μελέτες για τον τρόπο εξάπλωσης του ιού μεταξύ των θηλαστικών.

Μάλιστα προέτρεψε τα έθνη να διατηρήσουν ενισχυμένη επιτήρηση ασθενειών μεταξύ των οικόσιτων και άγριων πτηνών, να αποτρέψουν την εξάπλωση της νόσου με αυστηρούς κανόνες βιοασφάλειας στα αγροκτήματα και να προστατεύσουν τους ανθρώπους από στενή επαφή με άγρια ​​πτηνά.