UPDATE #NOW

Donald Trump: Αναβάλλεται η πιθανή ποινική δίωξη εναντίον του


JTeam

23 Μαρτίου 2023

Donald Trump: Αναβάλλεται η πιθανή ποινική δίωξη εναντίον του
Επιμένει πως δεν διέπραξε «κανένα ποινικό αδίκημα» και μιλά ξανά για «κυνήγι μαγισσών» από τους δημοκρατικούς αντιπάλους του

Tον είδαμε να ουρλιάζει σε βίντεο, μετά την είδηση της επικείμενης σύλληψής του, και μετά τον οδυρμό του, τελικά μάθαμε πως αναβάλλεται η πιθανή ποινική δίωξη εναντίον του. Ο Donald Trump δεν συνελήφθη όπως περιμέναμε, σύμφωνα ακόμη και με τον ίδιο. Συγκεκριμένα, είχε εκτιμήσει ότι θα του ασκηθεί δίωξη και θα «συλληφθεί» την Τρίτη στο Manhattan για την υπόθεση της καταβολής 130.000 δολαρίων, λίγο καιρό πριν από την εκλογική του νίκη τον Νοέμβριο του 2016, σε μια πορνοστάρ, τη Stormy Daniels, προκειμένου όπως πιστεύεται να εξασφαλιστεί η σιωπή της για τις συνευρέσεις τους. Μάλιστα παρότρυνε τους οπαδούς του να «διαδηλώσουν».

Πάντως σύμφωνα με αμερικανικά μέσα, η δικαιοσύνη της Νέας Υόρκης ανέβαλε, πιθανόν ως την επόμενη εβδομάδα, την ενδεχόμενη άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Trump. Ο 76χρονος δισεκατομμυριούχος ρεπουμπλικάνος, που ονειρεύεται να «ξανακερδίσει» τον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο του 2024, θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στη δικαιοσύνη της Νέας Υόρκης για την υπόθεση της Daniels.

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος σε βάρος του οποίου συνεχίζονται διάφορες έρευνες της δικαιοσύνης, διατείνεται πως δεν διέπραξε «κανένα ποινικό αδίκημα» και μιλά για νιοστή φορά περί «κυνηγιού μαγισσών» από τους δημοκρατικούς αντιπάλους του

Η ποινική δίωξη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ θα ήταν, σε κάθε περίπτωση, ιστορική. Η υπόθεση της Stormy Daniels, το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Stephanie Clifford, έχει περιπλοκότητες. Η δικαιοσύνη της Νέας Υόρκης καλείται να κρίνει αν ο Trump έκανε ψευδείς δηλώσεις (πλημμέλημα) κι αν παραβίασε τη νομοθεσία για τη χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών (κακούργημα) καταβάλλοντας τα χρήματα στην Clifford λίγο πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του 2016, όταν κέρδισε ο ρεπουμπλικάνος, ώστε να μην προχωρήσει σε αποκαλύψεις σχετικά με εξωσυζυγική σχέση που φέρεται να είχε μαζί της δέκα χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Το πρωί της Τετάρτης, αμερικανικά ΜΜΕ, που πολιορκούν το δικαστικό μέγαρο του Μανχάταν, μετέδιδαν το σενάριο πως το σώμα ενόρκων, πολιτών που συνεργάζονται με τον εισαγγελέα Μπραγκ, επρόκειτο να ψηφίσει για την άσκηση δίωξης εντός της ημέρας. Όμως η εφημερίδα New York Times και ο ιστότοπος Insider, που επικαλέστηκαν δικαστικές πηγές, ανέφεραν πως η συνεδρίαση του σώματος ενόρκων ακυρώθηκε. Ο Insider εκτίμησε πως η ψηφοφορία δεν θα διεξαχθεί εντός της εβδομάδας, μεταδίδοντας πως το σώμα των ενόρκων δεν αναμένεται να συνεδριάσει ούτε σήμερα. Γενικά, το σώμα συνεδρίαζε τελευταία Δευτέρες, Τετάρτες και Πέμπτες.

Ακόμα κι αν του ασκηθεί ποινική δίωξη, ο Trump δεν θα «συλληφθεί», τουλάχιστον άμεσα. Θα χρειαστεί να περάσουν ημέρες προτού εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου του Μανχάταν. Σε αυτή την περίπτωση, αφού «παραδοθεί» οικειοθελώς στη δικαιοσύνη, θα ακούσει τις κατηγορίες και κατόπιν, συμβολικά, θα τεθεί για μερικά λεπτά σε κατάσταση σύλληψης.