UPDATE #NOW

Η Moderna υπόσχεται εμβόλια για τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα ως το 2030


JTeam

8 Απριλίου 2023

Η Moderna υπόσχεται εμβόλια για τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα ως το 2030
pexels
Η αισιόδοξη ανακοίνωση έγινε από τον chief medical officer της Moderna, Dr Paul Burton

Σύμφωνα με τον chief medical officer της Moderna, Dr Paul Burton, αναμένεται να κυκλοφορήσουν εμβόλια mRNA για καρκίνους και καρδιαγγειακά νοσήματα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, κι αυτό είναι κάτι παραπάνω από ελπιδοφόρο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η εταιρεία του, θα είναι σε θέση να παρουσιάσει εμβόλια για καρκίνους, καρδιαγγειακά και αυτοάνοσα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και οπωσδήποτε έως το 2030 θα έχει ξεκινήσει η διάθεσή τους στο ευρύ κοινό.

Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ειδικοί επισημαίνουν επιτεύχθηκε πρόοδος που αντιστοιχεί σε μία δεκαετία σε αυτό τον τομέα, χάρη στην επιτυχία του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

«Οι προοπτικές είναι τεράστιες», σύμφωνα με τον ίδιο και αυτό προσφέρει ανακούφιση σε χιλιάδες ασθενείς

«Νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου κατά πολλαπλών διαφορετικών τύπων όγκων σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε στον Guardian ο Dr Paul Burton

Σε όλη αυτήν την πρόοδο συνετέλεσε το mRNA εμβόλιο για τον κορωνοϊό, το οποίο έδειξε τον δρόμο και άνοιξε την πόρτα σε μελέτες 15 και 20 χρόνων, να αποκαλυφθούν μέσα σε διάστημα 12 και 18 μηνών.

«Θα έχουμε αυτό το εμβόλιο και θα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και θα σώσει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια ζωές. Νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου κατά πολλαπλών διαφορετικών τύπων όγκων σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο επιστήμονας στον Guardian.

Είπε επίσης ότι πολλαπλές λοιμώξεις του αναπνευστικού θα μπορούσαν να καλυφθούν με μία μόνο ένεση, επιτρέποντας σε ευάλωτα άτομα να προστατεύονται από την Covid, τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) ενώ οι θεραπείες mRNA θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες για σπάνιες ασθένειες για τις οποίες δεν υπάρχουν προς το παρόν φάρμακα. Οι θεραπείες που βασίζονται στο mRNA λειτουργούν διδάσκοντας στα κύτταρα πώς να φτιάχνουν μια πρωτεΐνη που ενεργοποιεί την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού έναντι της νόσου.

Το μόριο mRNA καθοδηγεί τα κύτταρα να παράγουν πρωτεΐνες. Με την ένεση μιας συνθετικής μορφής, τα κύτταρα μπορούν να αντλήσουν τις πρωτεΐνες που θέλουμε να χτυπήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου με βάση το mRNA θα ειδοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα για έναν καρκίνο που αναπτύσσεται ήδη στο σώμα ενός ασθενούς, ώστε να μπορεί να του επιτεθεί και να τον καταστρέψει, χωρίς να καταστρέψει υγιή κύτταρα.

O Dr Burton πρόσθεσε παράλληλα: «Νομίζω ότι αυτό που μάθαμε τους τελευταίους μήνες είναι ότι αν πιστεύατε ποτέ ότι το mRNA ήταν μόνο για μολυσματικές ασθένειες ή μόνο για τον Covid, τα στοιχεία τώρα δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει. Μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε είδους ασθένειες. Σε καρκίνο, λοιμώδη νοσήματα, καρδιαγγειακά νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, σπάνια νόσο. Έχουμε μελέτες σε όλους αυτούς τους τομείς και όλες έχουν δείξει τεράστια υποσχέσεις».

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η επιταχυνόμενη πρόοδος, η οποία έχει αυξηθεί «κατά τάξη μεγέθους» τα τελευταία τρία χρόνια, θα χαθεί εάν δεν διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο των επενδύσεων, το οποίο δημιουργήθηκε με αφορμή την πανδημία.