UPDATE #NOW

Λάρισα: Ένα υπέροχο ταξίδι στον κάμπο, γεμάτο γεύσεις, καλλιέργειες και όσπρια


Κλέλια Φατούρου

7 Ιουνίου 2023

Λάρισα: Ένα υπέροχο ταξίδι στον κάμπο, γεμάτο γεύσεις, καλλιέργειες και όσπρια
Η εταιρία 3αλφα μάς ταξίδεψε στη Λάρισα για να μάθουμε χρήσιμα πράγματα για τα όσπρια, από Έλληνες παραγωγούς

Δεν είχα ξαναβρεθεί στη Λάρισα. Το πιο κοντινό σε αυτό ήταν το υπέροχο χωριό Ραψάνη (ναι, αυτό που βγάζει το επίσης υπέροχο κρασί) για αρκετά καλοκαίρια της εφηβείας μου. Η 3αλφα όμως μου έδωσε τη δυνατότητα να ανακαλύψω τόσο τις ομορφιές της πόλης, όσο και του πασίγνωστου θεσσαλικού κάμπου, εκεί όπου ευνοείται πολύ η καλλιέργεια των οσπρίων και εκεί που ξεκινά το ταξίδι τους, μέχρι να φτάσουν στα πιάτα μας.

Jenny.Gr

Με το που φτάσαμε, βρεθήκαμε στα χωράφια όπου καλλιεργείται το ρεβίθι και δεν το είδαμε μόνο από κοντά. Οι Έλληνες Παραγωγοί, με επικεφαλής τον Χρήστο Σούρλα, που είναι 90 στο σύνολο στη Θεσσαλία, (και την περιοχή να καλύπτει το 70-80% της συνολικής παραγωγής), μάς ενημέρωσαν για το θεσσαλικό έδαφος και την όλη διαδικασία που ακολουθείται. Όπως ότι το ξηρό μικροκλίμα που παρατηρείται στην περιοχή κατά τη διάρκεια της ημέρα και της νύχτας, ευνοεί τις ξηρικές καλλιέργειες, όπως αυτές των οσπρίων. Η σπορά του ρεβιθιού, συγκεκριμένα, γίνεται τον Φεβρουάριο ενώ η συγκομιδή Ιούνιο με Ιούλιο. Η Λάρισα διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό καλλιέργειας σε όσπρια στην Ελλάδα, με κυρίαρχα τις ψιλές φακές, τα μέτρια φασόλια, τα χοντρά ρεβίθια, τον σκληρό σίτο και το λαθούρι.

Η βόλτα στα χωράφια έγινε λίγο πριν ξεκινήσει η ανοιξιάτικη βροχή, αλλά οι κίτρινες γαλότσες μάς προστάτευσαν. Τα εντυπωσιακά χρώματα του κάμπου, οι απέραντες εκτάσεις και το ρεβίθι που μοιάζει με λουλούδι που ανθίζει, μάς προετοίμασαν για ένα πολύ ενδιαφέρον διήμερο. Τα ρεβίθια πέρασαν κατευθείαν στο πιάτο μας, με μία φανταστική πρόταση με κατσικίσιο τυρί, σε ένα τοπικό μαγαζί.

Jenny.Gr

Το μενού του ταξιδιού είχε τα όσπρια σε πρωταγωνιστικό ρόλο και θυμηθήκαμε όλοι την αξία του να τρως μία τόσο σημαντική πρωτεΐνη, μαγειρεμένη με διαφορετικούς τρόπους. Πριν μαγειρευτεί όμως, έχει σημασία να ξέρουμε από πού έρχεται, την ποιότητα και τις γεωργικές πρακτικές που ακολουθούνται. Η εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα της 3αλφα επιλέγει τους κατάλληλους σπόρους, ιδιοπαραγώμενου, που ταιριάζουν στις εδαφοκλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής.

Έχει αναπτύξει και εφαρμόζει ιδιωτικό πρωτόκολλο «3αλφα», το οποίο ακολουθείται από όλα τα μέλη της Ομάδας Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα και βασίζεται σε ορθές γεωργικές πρακτικές, που έχουν ως αποτέλεσμα: προστασία περιβάλλοντος και αειφορία, σωστή χρήση πόρων: νερό, φυτοφάρμακα, λιπάσματα. Μείωση του κόστους παραγωγής, ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα, προστασία καταναλωτή και οικονομική στήριξη παραγωγού.

Μέσα σε αυτά που μάθαμε για τους Έλληνες παραγωγούς είναι ότι, δυστυχώς, η κλιματική αλλαγή και η γενική ακρίβεια έχουν οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής. Η 3αλφα όμως στέκεται στο πλευρό τους και στηρίζει σε κάθε συνθήκη. Πιο συγκεκριμένα, έχει δημιουργήσει νέες συσκευασίες οσπρίων, οι οποίες φέρουν το λογότυπο της ομάδας Ελλήνων Παραγών, ενώ αναγράφεται το όνομα του καλλιεργητή ή καλλιεργήτριας, καθώς και ο τόπος προέλευσης.

Jenny.Gr

Πλεονεκτήματα από την εφαρμογή του τύπου 3αλφα

Για τον παραγωγό

  • Μείωση των εισροών που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια.
  • Δημιουργία προστιθέμενης αξίας και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στο παραγόμενο γεωργικό προϊόν λόγω της διαφορετικότητας του από τα κοινά- συμβατικά προϊόντα.
  • Διασφάλιση της παραγωγής ότι τα προϊόντα είναι ασφαλή για κατανάλωση.
  • Προστασία της σωματικής υγείας του παραγωγού μέσα από την πραγματοποίηση ειδικών εκπαιδεύσεων που αφορούν την ορθή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και τη χρησιμοποίηση προστατευτικού εξοπλισμού.

Για τον τυποποιητή-μεταποιητή του γεωργικού προϊόντος

  • Αγορά γεωργικών προϊόντων που είναι ασφαλή για κατανάλωση – πιστοποιημένη πρώτη ύλη.
  • Εξασφάλιση γεωργικού προϊόντος που είναι ιχνηλάσιμο-κωδικοποιημένο παρέχοντας τη δυνατότητα αναγνώρισης του ονόματος του παραγωγού, του αγροτεμαχίου από το οποίο προήλθε, την ημερομηνία συγκομιδής του αλλά και το σύνολο των καλλιεργητικών φροντίδων που έχει δεχθεί.
  • Χρησιμοποίηση του συστήματος ποιότητας για επίτευξη απαιτούμενων ποιοτικών προδιαγραφών από την αγορά.
  • Εξασφάλιση σταθερής προμήθειας πιστοποιημένων προϊόντων με συγκεκριμένες εμπορικές προδιαγραφές.
  • Δημιουργία προστιθέμενης αξίας και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στο τελικό προϊόν – ευκολότερη πρόσβαση σε νέες και πιο απαιτητικές αγορές.
Jenny.Gr

Για τον καταναλωτή

  • Ασφαλές προϊόν χωρίς χημικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, παραγόμενο με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον
  • Δυνατότητα μέσω του συστήματος της ιχνηλασιμότητας να γνωρίζει την προέλευση του προϊόντος
  • Ο καταναλωτής απολαμβάνει τρόφιμο με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. που ωφελεί το περιβάλλον και την βιωσιμότητα

Η εταιρία 3αλφα συνεργάζεται με τους Έλληνες παραγωγούς από το 2009, και είναι η πρώτη που πήρε την πρωτοβουλία ενίσχυσης της ελληνικής παραγωγής. Αριθμεί περισσότερα από 250 μέλη συνολικά και ξεκίνησε η ίδια ως οικογενειακή επιχείρηση το 1968, εξάγοντας προϊόντα σε 25 χώρες.