UPDATE #NOW

Ο Antonio Gutteres για το ναυάγιο στην Πύλο: «Κάθε άτομο που αναζητά μια καλύτερη ζωή, αξίζει ασφάλεια και αξιοπρέπεια»


JTeam

15 Ιουνίου 2023

Ο Antonio Gutteres για το ναυάγιο στην Πύλο: «Κάθε άτομο που αναζητά μια καλύτερη ζωή, αξίζει ασφάλεια και αξιοπρέπεια»
Getty Images
«Όπως έχω ξαναπεί κάθε άτομο που αναζητά μια καλύτερη ζωή, αξίζει ασφάλεια και αξιοπρέπεια», πρόσθεσε μεταξύ άλλων

Εν όψει των δραματικών εξελίξεων που εκτυλίσσονται αυτές τις ώρες, στην Πύλο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Gutteres, έκανε ανάρτηση για το πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες, χαρακτηρίζοντάς το «φρικτό».

«Ένα ακόμη φρικτό ναυάγιο στη Μεσόγειο, αυτή τη φορά κοντά στην Ελλάδα, στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. «Όπως έχω ξαναπεί κάθε άτομο που αναζητά μια καλύτερη ζωή, αξίζει ασφάλεια και αξιοπρέπεια».

Μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Ένα ακόμη φρικτό ναυάγιο στη Μεσόγειο, αυτή τη φορά κοντά στην Ελλάδα, στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την τελευταία ανακοίνωση των αρχών, ο απολογισμός των νεκρών στο ναυάγιο ανέρχεται σε 79 ανθρώπους. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για το πόσα άτομα επέβαιναν αλλά εκτιμάται ότι μπορεί να ανέρχεται στους 700. Σημειώνεται ότι η επιχείρηση διάσωσης παραμένει σε πλήρη εξέλιξη με πλωτά και εναέρια μέσα.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε εθνικό τριήμερο πένθος και στην ανακοίνωσή της ανέφερε:«Ο Πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο Εθνικό Πένθος από σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 21:00 ως το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 21:00 για τα θύματα του σημερινού τραγικού ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας, με τη σκέψη και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία».

Ωστόσο, λίγο αργότερα υπήρξε διευκρίνηση ότι το τριήμερο εθνικό πένθος θα λήξει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16/6.